Πέθανε ο μεταφραστής και δοκιμιογράφος Άρης Μπερλής
Πέθανε σε ηλικία 74 ετών από καρκίνο ο σπουδαίος μεταφραστής και δοκιμιογράφος, Άρης Μπερλής.
Ο Άρης Μπερλής είχε γεννηθεί στην Πάτρα το 1944. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ιατρική, χωρίς να τελειώσει τις σπουδές του. Είχε μεταφράσει, μεταξύ άλλων, στα ελληνικά έργα των Άλεν Γκίνσμπεργκ, Βιρτζίνια Γουλφ, Τζαίημς Τζόυς, Έμιλυ Μπροντέ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Τζόζεφ Κόνραντ, Κιάραν Κάρσον, Φλαν Ο’ Μπράιαν, κ.ά.
Συνεργάστηκε
Το 2001 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Υψιλον ο τόμος «Κριτικά δοκίμια». Είχε μεταφράσει: Αλεν Γκίνσμπεργκ, Βιρτζίνια Γουλφ, Τζέιμς Τζόις, Εμιλι Μπροντέ, Τζόζεφ Κόνραντ, Σάμιουελ Μπέκετ, Μπέρτραντ Ράσελ, Ουόλτερ Πέιτερ κ.ά. ενώ οι τελευταίες του μεταφραστικές εργασίες ήταν «Ο μεγάλος Γκάτσμπι» του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ (Αγρα), «Η τέχνη της μνήμης» της Φράνσες Γέιτς (ΜΙΕΤ) και «Η Βίβλος του άθεου», συλλογικό έργο.
Συνέντευξη: lifo.gr 6.12.2007
Ο Άρης Μπερλής ήταν πολύ σπουδαίος μεταφραστής. «Το μετάφρασμα –έλεγε σε μία συνέντευξή πριν 10 χρόνια- είναι σαν πρωτότυπο κείμενο σε μια νέα γλώσσα. Βεβαίως διατηρεί σχέση με το πρωτότυπο, αλλά ταυτόχρονα είναι κείμενο αυτοτελές. Όχι, δεν θα έλεγα τόσο εύκολα ότι ο μεταφραστής είναι δημιουργός όπως ο συγγραφέας, διότι ακολουθεί οδηγίες, δεν κάνει ό,τι θέλει, είναι δεμένος χειροπόδαρα. Ακολουθεί τις οδηγίες που βρίσκονται πίσω απ’ τις γραμμές του κειμένου. Το πρωτότυπο κείμενο λειτουργεί σαν κείμενο οδηγιών. Δηλαδή ο τρόπος που είναι γραμμένο σου δίνει οδηγίες, τις οποίες οφείλεις ν’ αποκωδικοποιήσεις και ν’ ακολουθήσεις -κι αυτό γίνεται αυτόματα- για να φτιάξεις ένα άλλο κείμενο σε μια άλλη γλώσσα… Όλοι οι συγγραφείς που μετέφρασα μ’ έχουν επηρεάσει, αλλά όχι, δεν νομίζω ότι ταυτίζομαι με κάποιον. Πιο πολύ επηρεάστηκα από τις γυναίκες: την Έμιλι Μπροντέ, τη Βιρτζίνια Γουλφ. Αλλά βέβαια και ο Τζόις, ο Μπέκετ, ο Τζόζεφ Κόνραντ. Φυσικά και άλλοι – και Έλληνες: ο Καβάφης, ο Ελύτης, όχι τόσο ο Σεφέρης…»
«Μετά από μια περίοδο όχι τόσο παραγωγική αλλά άκρως εποικοδομητική, περίοδο μελέτης, με κέρδισε ο μοντερνισμός: Βιρτζίνια Γουλφ, Τζέιμς Τζόις, Γουίλλιαμ Φώκνερ, Φραντς Κάφκα, Σάμιουελ Μπέκετ. Το κίνημα του μοντερνισμού ήταν πολύ σπουδαίο κίνημα στην πεζογραφία. Ήταν μια πολύ μεγάλη επανάσταση στην παγκόσμια λογοτεχνία, κατά την οποία οι παλαιοί τρόποι ξεπεράστηκαν. Έχουμε εδώ μια ρήξη με την παλαιά μυθιστοριογραφία, σε βαθμό που ποτέ πριν δεν είχε ξαναγίνει. Κατά καιρούς σ’ όλη την ιστορία της λογοτεχνίας είχαμε κάποιες -ας πούμε- αλλαγές, διαφοροποιήσεις, εξελίξεις. Αλλά εδώ η ρήξη ήταν πολύ έντονη κι είχε σχέση με το νέο αιώνα, τον 20ό αιώνα, είχε σχέση με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και με το μεγάλο πεσιμισμό που επικράτησε, λόγω των καταστροφών και των θανάτων…»
Και τη σημερινή εποχή έλεγε: «Ζούμε σ’ εντελώς άλλη εποχή. Είναι πολύ σκληρή εποχή. Ειδικά για τα παιδιά. Αν σκεφτείς μόνο το τι τραβάνε για να περάσουν στο πανεπιστήμιο. Χάνουν τα εφηβικά τους χρόνια, ιδρώνοντας μες στα φροντιστήρια για να περάσουν σε πανεπιστήμια τα οποία δεν παρέχουν σωστά εφόδια… Είμαι πολύ απαισιόδοξος για την κατάσταση των πραγμάτων. Αλλά αυτό σιγά σιγά δεν θα είναι πια δική μου ευθύνη, εγώ θ’ αποχωρήσω. Όχι, δεν βιάζομαι. Όχι, καθόλου. Είμαι ακόμα ενεργός. Αλλά θα πρέπει οι νέοι να αναλάβουν σιγά σιγά τις ευθύνες τους, δηλαδή τις πολιτικές, εν προκειμένω, ευθύνες. Όχι κομματικές, εννοώ βαθύτατα πολιτικές. Ν’ αλλάξουν κάποια πράγματα. Κάποια πράγματα πρέπει ν’ αλλάξουν. Το ξέρουμε όλοι ότι πρέπει ν’ αλλάξουν. Μόνο που τα παιδιά, επειδή ακριβώς δεν έχουν καθόλου προσωπικό χρόνο να σκεφτούν, ν’ αναζητήσουν, έχουν πέσει σ’ αυτή την πολιτική αδράνεια…»
«Ήρθα στην Αθήνα, όπου σπούδασα ιατρική – δεν τέλειωσα. Εκείνη την εποχή, ήταν η εποχή του ’60, δεν σκεφτόμασταν όπως τώρα, σκεφτόμασταν εντελώς διαφορετικά γιατί οι συνθήκες ήταν άλλες. Ήμασταν πιο ρομαντικοί ή πιο ασφαλείς, δεν αισθανόμασταν αυτή την ανασφάλεια που δικαιολογημένα τα παιδιά αισθάνονται σήμερα. Δεν υπήρχε ανεργία, δεν υπήρχε κορεσμός στα επαγγέλματα, ήμασταν χίπηδες. Δεν είχαμε κινητά, αυτοκίνητα, πώς να στο πω, δεν μας ένοιαζε. Δεν ήσουν τότε παρίας ή φτωχός αν δεν τα είχες αυτά. Ενώ τώρα η κόρη μου δεν μπορεί να μην τα έχει, δεν γίνεται, θα μπει στο περιθώριο. Ήταν άλλες εποχές, όταν εγώ ήμουν έφηβος, μιλάμε για τη δεκαετία των Beatles, του Γκίνσμπεργκ. Δεν είχα σαφή προσανατολισμό στη λογοτεχνία – παρ’ όλο που μετέφραζα ήδη από 13 ετών, γιατί μου άρεσε πολύ, δεν σκεφτόμουν από νωρίς να σπουδάσω λογοτεχνία. Όταν πήγα στην Αγγλία, είχε ωριμάσει η πρόθεσή μου να κάνω λογοτεχνία, μα ούτε εκεί σπούδασα, διότι δεν μου άρεσε το πανεπιστήμιο ως θεσμός. Ήμασταν dropouts τότε, πολλοί. Τώρα δεν υπάρχουν dropouts. Για μας το dropping out of the university ήταν πολιτική πράξη. Δεν μας ικανοποιούσε η θεσμοθετημένη εκπαίδευση. Διαβάζαμε άλλα πράγματα, τα οποία πιστεύαμε ότι είναι πιο απελευθερωτικά, πιο ενδιαφέροντα. Είχαμε πολιτικές απόψεις, ήμασταν αριστεροί. Δεν έχω τυπικούς τίτλους. Κι αισθάνομαι υπερήφανος γι’ αυτό, ότι χωρίς τυπικούς τίτλους είμαι αυτό που είμαι. Φυσικά, δεν θεωρώ τον εαυτό μου παράδειγμα προς μίμηση για τα σύγχρονα παιδιά, διότι έχουν αλλάξει εντελώς οι συνθήκες. Δεν είναι πια η εποχή που ένας αυτοδίδακτος μπορεί να σταθεί και να ευδοκιμήσει. Ενώ εκείνες οι εποχές ευνοούσαν τους αυτοδίδακτους…».
«Η ελληνική γλώσσα δεν τείνει στη φθορά. Αυτά τα λένε διάφοροι πολύ συντηρητικοί κύκλοι, οι οποίοι φοβούνται κάθε εξέλιξη, φοβούνται τη χρήση ξένων λέξεων. Αυτά είναι γλωσσαμυντορικές τάσεις, τις οποίες δεν συμμερίζομαι καθόλου… Η γλώσσα απειλείται πράγματι, αλλά απειλείται από άλλα πράγματα: τηλεόραση, mass media. Ο λόγος έχει υποχωρήσει μπροστά στην εικόνα. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που φοβάμαι… Αλλά κι εκεί ακόμα έχω πάλι τις αμφιβολίες μου, γιατί βλέπω ότι βγαίνουν πολλά βιβλία, πάρα πολλά βιβλία. Άρα υπάρχει κάποιο αναγνωστικό κοινό. Παρ’ όλο που έχω κάποιους φόβους, δεν είμαι κατηγορηματικός. Δεν ξέρω αν μπορούμε να αισιοδοξούμε ή αν είναι προτιμότερο να παραμείνουμε επιφυλακτικοί. Ας περιμένουμε, ας αφήσουμε το χρόνο να δώσει την ευκαιρία στα πράγματα να κατασταλάξουν κι ας δούμε τότε τι θα βγει.».
The post Πέθανε ο μεταφραστής και δοκιμιογράφος Άρης Μπερλής appeared first on Aftodioikisi.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτή είναι η αμοιβή του Ψωμιάδη για τη διαφήμιση των Jumbo
- Ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας – Έχει το ίδιο όνομα για 25 αιώνες!
- ΣΟΚ: Η Αναστασία Γιάμαλη στον ΣΚΑΪ
- Φρικτός θάνατος 26χρονου στη Μυτιλήνη
- Διαγράφονται 28 εκατ. χρέη στην εφορία από νοσήλια – Πώς θα λάβετε ειδοποίηση
- Σε αυτό το παστίτσιο 'υποκλίθηκε' η Νέα Υόρκη
- Γιατί η μπλε Σελήνη αυτή την εβδομάδα θα μας βγάλει την ψυχή;
- Το ζώο που θέλει να ζει σαν φυτό!
- Μηχανόβιοι πυροβόλησαν αλλοδαπό στην Αχαρνών
- Κανονικά η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό στο ρεύμα προς Βέροια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Aftodioikisi
- Έρχονται επώδυνες αλλαγές για 40.000 υπαλλήλους σε 14 ΔΕΚΟ
- Η αμοιβή του Ψωμιάδη για την διαφήμιση των Jumbo (βίντεο)
- Έφυγε στα 47 του ο δημοσιογράφος Νίκος Τσίτσας
- Ποιους επιβαρύνουν οι αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ -Όλα τα κλιμάκια
- Αντωνοπούλου: Αυτά είναι τα 3 νέα προγράμματα απασχόλησης
- Κλειστή η Εγνατία στο ρεύμα προς Βέροια -Έπεσαν γυαλιά από νταλίκα
- ΑΝΕΛ: Συνεδρίαση τη Δευτέρα για τη στάση της Κ.Ο. στο Σκοπιανό
- Συνδικαλιστής ΕΛΑΣ: Σκεφτόμαστε να φτιάξουμε κόμμα (βίντεο)
- Ρέγκλινγκ: Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω όροι για το χρέος
- Πέθανε ο μεταφραστής και δοκιμιογράφος Άρης Μπερλής
- Τελευταία Νέα Aftodioikisi
- Πέθανε ο μεταφραστής και δοκιμιογράφος Άρης Μπερλής
- Αντωνοπούλου: Αυτά είναι τα 3 νέα προγράμματα απασχόλησης
- Ρέγκλινγκ: Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω όροι για το χρέος
- Συνδικαλιστής ΕΛΑΣ: Σκεφτόμαστε να φτιάξουμε κόμμα (βίντεο)
- Η αμοιβή του Ψωμιάδη για την διαφήμιση των Jumbo (βίντεο)
- Πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά άντρα στην Αχαρνών
- Ποιους επιβαρύνουν οι αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ -Όλα τα κλιμάκια
- Κλειστή η Εγνατία στο ρεύμα προς Βέροια -Έπεσαν γυαλιά από νταλίκα
- Έφυγε στα 47 του ο δημοσιογράφος Νίκος Τσίτσας
- Έρχονται επώδυνες αλλαγές για 40.000 υπαλλήλους σε 14 ΔΕΚΟ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Του πέταξαν πέτρες, τον ξυλοκόπησαν, πήγαν στο σπίτι του και του έβαλαν φωτιά στα πράγματά του!
- Θεσπίζεται "ταυτότητα αξιόχρεου", με ατομικό επιτόκιο οι συναλλαγές
- Μ. Παπαδοπούλου: Ο όρος "Μακεδονία" σημαίνει αλυτρωτισμό και δεν θα τον δεχτούμε
- Κλειστή από τα ξημερώματα η Εγνατία Οδός στο ρεύμα προς Βέροια
- ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ: Τον πήρε για δουλειά και του έκλεψε 2.000 ευρώ !
- Παναχαϊκή: Νέα νίκη της Κ20 στο πρωτάθλημα Νέων της Φούτμπολ Λιγκ
- Super League: Η κορυφή περνά για τον Ολυμπιακό από την παγωμένη Τρίπολη
- Δυο νίκες σε έξι αγώνες
- Σειρά επιθέσεων με μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων