«Σελμάιεργκεϊτ»: Η υπόθεση που έφερε πλήγμα στην αξιοπιστία ολόκληρης της ΕΕ

Aγανάκτηση και οργή τη Δευτέρα από πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κατ’ αυτά ξαφνικό και αδιαφανή διορισμό του Μάρτιν Σελμάιερ, του μέχρι πρότινος επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο κορυφαίο γραφειοκρατικό πόστο της Κομισιόν, τονίζοντας ότι η υπόθεση, που κάποιοι αποκάλεσαν «Σελμάιεργκεϊτ», κατάφερε πλήγμα στην αξιοπιστία ολόκληρης της ΕΕ.

Ο Σελμάιερ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2014, διορίστηκε στη στρατηγικής σημασίας θέση του Γενικού Γραμματέα της Κομισιόν τον περασμένο μήνα, με

μια διαδικασία που αρκετοί δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν «πραξικοπηματική». «Υπάρχει καλύτερος (τρόπος) να ρίξουμε νερό στον μύλο των ευρωσκεπτικιστών και να διαιωνίσουμε τον μύθο πως τα πράγματα γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες;», διερωτήθηκε η Φρανσουάζ Γκροστέτ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (δεξιά), της μεγαλύτερης παράταξης στο ΕΚ, στην οποία ανήκουν τόσο ο Γιούνκερ, όσο και ο Σελμάιερ.

«Η Ευρώπη δεν ανήκει στους δημόσιους λειτουργούς, αλλά στους πολίτες της Ευρώπης — οι πρώτοι είναι εκεί για να υπηρετούν τους δεύτερους, όχι για να αποκομίζουν ίδιο όφελος ή να προωθούν τα δικά τους συμφέροντα», συμπλήρωσε η ίδια. «Ειλικρινά, αυτοπυροβοληθήκαμε στο πόδι», έκρινε. Ο Σελμάιερ είχε κάνει αίτηση τον Ιανουάριο για την πλήρωση μιας θέσης αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα, όπως κι άλλος ένας υποψήφιος, που αργότερα αποσύρθηκε.

Ολοκλήρωσε τη διαδικασία αξιολόγησης και πέρασε από συνέντευξη που του πήρε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τους Ανθρώπινους Πόρους, ο Γκίντερ Έτινγκερ. Μερικά λεπτά αφότου εγκρίθηκε ο διορισμός, ο Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι ο μέχρι εκείνη τη στιγμή Γενικός Γραμματέας Αλεξάντερ Ιταλιάνερ, 62 ετών, αποφάσισε να παραιτηθεί και ζήτησε καταλαμβάνοντάς τους εξαπίνης από τους επιτρόπους να εγκρίνουν τον διορισμό του 47χρονου Σελμάιερ κατευθείαν στο κορυφαίο αξίωμα της γραφειοκρατίας της Κομισιόν. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου στο ΕΚ, ο Έτινγκερ διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε «τα πάντα όπως προβλέπεται».

«Είναι ένας απόλυτα σωστός διορισμός, βάσει των κανονισμών», επέμεινε. Με βάση τους κανονισμούς για το προσωπικό της ΕΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει δικαίωμα να κάνει διορισμούς σε κορυφαία αξιώματα, σημείωσε ο Έτινγκερ και πρόσθεσε: «αισθανόμαστε ότι ο Μάρτιν Σελμάιερ είναι 100% κατάλληλος για τη θέση στην οποία διορίστηκε». Κάλεσε τους ευρωβουλευτές να δώσουν στον Σελμάιερ μια ευκαιρία και να τον κρίνουν με βάση τα αποτελέσματα της δουλειάς του. «Δεν πρέπει να μετατρέψουμε τον κ. Σελμάιερ σε κάποιου είδους τέρας», διότι «δεν είναι», συμπλήρωσε. Η Σοφία ίντε Φελντ, της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Έτινγκερ, κατηγορώντας τον ότι αντιμετωπίζει τους ευρωβουλευτές σαν να είναι «ηλίθιοι». «Ειλικρινά δεν έχω λόγια μπροστά στο θέαμα 28 ισχυρών πολιτικών που έχουν επιλεγεί για την πολιτική ηγεσία αυτής της ηπείρου αλλά τους σέρνει από τη μύτη ένας δημόσιος υπάλληλος», εξεμάνη η ολλανδέζα ευρωβουλευτίνα. «Αν οι επίτροποι εκφοβίζονται τόσο εύκολα από έναν δημόσιο λειτουργό, αν κάνουν σαν αβοήθητα παιδάκια όταν πρέπει να πάρουν μια απροσδόκητη απόφαση για το προσωπικό, πώς να περιμένουμε ότι θα υψώσουν το ανάστημά τους και θα υπερασπιστούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα μπροστά στον (πρόεδρο των HΠΑ, Ντόναλντ) Τραμπ, για παράδειγμα, σε περίπτωση εμπορικού πολέμου;», απαίτησε να μάθει. Η Ίντε Φελντ κάλεσε την Κομισιόν να διορθώσει αυτό το «σοβαρό σφάλμα» και τόνισε πως ο σάλος που ξεσηκώθηκε «καταστρέφει όλη την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως υπερασπίστριας της ακεραιότητας και της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση».

Ο ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φαράζ, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του Brexit, υποστήριξε από την πλευρά του πως η διαδικασία αποκάλυψε το πώς πραγματικά γίνονται τα πράγματα στην ΕΕ. Αποκάλυψε «τον νεποτισμό, την αδιαφανή διακυβέρνηση και την κατάχρηση των δημόσιων πόρων. Δόξα τω Θεώ που το ΗΒ φεύγει!», θριαμβολόγησε. Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, ο ολλανδός ευρωβουλευτής Ντένις Ντε Γιονγκ (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά) έκρινε ότι «όλα βρωμάνε σε αυτόν τον διορισμό» και ότι «όλα έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες».

Ο Ντε Γιονγκ είπε πως αισθάνεται σαν «να επιστρέψαμε στην εποχή της Επιτροπής (του Λουξεμβουργιανού Ζακ) Σαντέρ», που είχε παραιτηθεί το 1999 μετά τις καταγγελίες σε βάρος του για απάτη. Στη εποχή Σαντέρ αναφέρθηκε και ο Γκι Φερχόφστατ, ο επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη: «αν η Επιτροπή Γιούνκερ δεν προσέξει, θα έχει την ίδια τύχη», προειδοποίησε μέσω Twitter. Πολλοί ευρωβουλευτές κατηγόρησαν τον Γιούνκερ διότι δεν εμφανίστηκε ο ίδιος για να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να διενεργήσει σε βάθος έρευνα για τον διορισμό. Ο Σελμάιερ, δικηγόρος, εντάχθηκε στην Κομισιόν ως εκπρόσωπος το 2004 κι ανελίχθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία, πριν γίνει διευθυντής του γραφείου του Γιούνκερ μία δεκαετία αργότερα.

Ελάχιστοι έχουν αμφιβολίες ότι ο Γερμανός, που θεωρείται ιδιαίτερα ευφυής, πολιτικά οξυδερκής και εργάζεται σκληρά, θα τα πάει καλά στα καθήκοντά του. Αλλά ο Σελμάιερ είναι μια μορφή που διχάζει στις Βρυξέλλες, ειδικά εξαιτίας ορισμένων προκλητικών για αρκετούς μηνυμάτων που έχει αναρτήσει κατά καιρούς στο Twitter. Για πολλούς, είναι ο αρχιτέκτονας του μοντέλου διοίκησης του Γιούνκερ — από πάνω προς τα κάτω. Ο διορισμός του προκάλεσε εξάλλου οργή σε εκείνους που θεωρούν ότι η Γερμανία, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο κράτος μέλος της ΕΕ, έχει αρχίσει να αποκτά δυσανάλογα μεγάλη ισχύ στις Βρυξέλλες.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι επικεφαλής είναι όλοι Γερμανοί. Ο Σελμάιερ, αν ο διορισμός του δεν ακυρωθεί, θα παραμείνει στον θώκο για πολύ καιρό μετά το τέλος της θητείας του Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποχωρήσει το 2019, καθώς έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιδιώξει δεύτερη θητεία. Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, η Ιρλανδή Έμιλι Ο’ Ράιλι, ανέφερε μέσω Twitter ότι έχει λάβει δύο διαμαρτυρίες για την προαγωγή του Μάρτιν Σελμάιερ και «τις αναλύει».

The post «Σελμάιεργκεϊτ»: Η υπόθεση που έφερε πλήγμα στην αξιοπιστία ολόκληρης της ΕΕ appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα