«Σπάει» στα δύο η δ’ αξιολόγηση

Η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης σε συνδυασμό με τον σαφή στόχο των κλιμακίων των Θεσμών να υπάρξει άμεσα τεχνική συμφωνία, έχει διαμορφώσει έναν «γόρδιο δεσμό» ο οποίος οδηγεί σε μία μόνο λύση: στο «σπάσιμο» της τέταρτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που επιχειρείται από τη Δευτέρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και από χθες σε επίπεδο επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα,

είναι να ξεκαθαρίσουν όλα τα προαπαιτούμενα τα οποία είναι εφικτό να ολοκληρωθούν έως τις 15 Ιουνίου. Στόχος είναι στο Eurogroup που θα ακολουθήσει λίγες μέρες μετά, στις 21 Ιουνίου, να υπάρξει μία σαφέστατη ένδειξη προόδου στο πεδίο των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους δανειστές.

Αυτό δηλαδή που επιχειρείται είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μεγάλη πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος, για τον μηχανισμό σύνδεσής του με το ΑΕΠ, για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και για τη μετά μνημονίου εποχή, δηλαδή για τα πεδία τα οποία παραμένουν ακόμα εντελώς ομιχλώδη. Όσο για τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να χαραχθεί ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους το επόμενο διάστημα ή τους επόμενους… μήνες.

Στο πακέτο των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να γίνουν άμεσα, δηλαδή να υπάρξει τεχνική συμφωνία για το περιεχόμενο τους μέσα στις επόμενες ημέρες αλλά και να θεσμοθετηθούν/ εφαρμοστούν έως τις 15 Ιουνίου, περιλαμβάνονται πράξεις που είναι χρονικά εφικτές, αλλά και όλα τα μέτωπα για τα οποία οι θεσμοί έχουν «ειδικό» ενδιαφέρον. Μεταξύ αυτών είναι οι νέες αντικειμενικές, οι παρεμβάσεις στον εξωδικαστικό και στο Νόμο Κατσέλη/Σταθάκη, τα ενεργειακά ζητήματα, αλλά και το μεγάλο δημοσιονομικό μέτωπο.

Ολοήμερες διαπραγματεύσεις

Ο λόγος για τα ζητήματα τα οποία «ανοίγουν» σήμερα στο «τερέν» των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, σε έναν ολοήμερο γύρο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το δημοσιονομικό μέτωπο ξεκινά σύμφωνα με πληροφορίες με τα στοιχεία για το 2018, τα οποία εξετάζουν οι δανειστές για να εκτιμήσουν κατά πόσο διασφαλίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ με δεδομένη την βραδύτερη ανάπτυξη.

Στο τραπέζι τίθενται και οι νέες αντικειμενικές αξίες (που επιχειρείται να ανακοινωθούν πριν τις 15 Ιουνίου), αλλά και οι θέσεις που συνεχίζει να διατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περί εμπροσθοβαρούς εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου χωρίς καν τη λήψη αντιμέτρων.

Δημοσιονομικό μέτωπο υφίσταται και στα θέματα υγείας που περιλαμβάνονται στην σημερινή ατζέντα. Στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης το θέμα του δημοσίου (με την στελέχωση να καθυστερεί), αλλά και ο τραπεζικός τομέας (με τις παρεμβάσεις στο Νόμο Κατσέλη/ Σταθάκη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και με το ζήτημα των κόκκινων δανείων).

Το τελεσίγραφο και η πιθανή παράταση

Οι θεσμοί προς το παρόν υπολογίζουν σε ολοκλήρωση των εν Αθήναις διαβουλεύσεων έως και το Σάββατο, χωρίς πάντως να αποκλείεται ένα σενάριο ολιγοήμερης παράτασης της παραμονής τους στην Αθήνα (είτε σε επίπεδο επικεφαλής είτε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της τεχνικής συμφωνίας πριν την 24η Μαΐου που συνεδριάζει το Eurogroup, όταν δηλαδή λήγει και το ανάλογο «τελεσίγραφο» του ΔΝΤ για το χρέος.

Πάντως, προς το παρόν πληροφορίες κάνουν λόγο για μία συμφωνία που (παρά τις καλές εκατέρωθεν προθέσεις) δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα καταστεί έως τότε εφικτή…

Άλλωστε χθες αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου διαπραγματεύσεων και περιέγραψε το κλίμα, μίλησε και καλή πρόθεση από πλευράς Θεσμών, αλλά και για 4-5 μέτωπα τα οποία συνιστούν αγκάθια στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: Capital.gr

The post «Σπάει» στα δύο η δ’ αξιολόγηση appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα