Τ λένε οι επιστήμονες για το ραδιενεργό ρουθήνιο στην Ελλάδα

Τη ρητή διαβεβαίωση ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας σε ό,τι αφορά το ραδιενεργό ισότοπο ρουθήνιο 106, δίδει εκ νέου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χρήστος Χουσιάδας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Η παρακολούθηση συνεχίζεται συστηματικά. Όσον αφορά τα ευρήματα, όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει από τις αρχές Οκτωβρίου, η ανίχνευση αυτού το ραδιοϊσοτόπου στη χώρα μας

έχει παύσει. Έτσι και αλλιώς ήταν σε ποσότητες πολύ χαμηλές. Αυτά τα ευρήματα συγκλίνουν και με αυτά των άλλων ευρωπαϊκών κρατών» τονίζει.

Ο κ. Χουσιάδας επισημαίνει ακόμη ότι και στην Ελλάδα υπάρχει σύστημα παρακολούθησης της ραδιενέργειας στο περιβάλλον, «το οποίο μπορούμε να παρακολουθούμε όλοι και on-line με ένα κλικ στον υπολογιστή (…) Είναι ένα τηλεμετρικό σύστημα παρακολούθησης στο περιβάλλον, με 24 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι πιο πολλοί βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, για προφανείς λόγους». Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «υπάρχει και ένα πιο εξειδικευμένο σύστημα για να πιάνει ιχνοστοιχεία, μικρότερες ποσότητες, το οποίο βέβαια δεν λειτουργεί on-line αλλά εργαστηριακά».

Σε ό,τι αφορά την προέλευση του ρουθηνίου 106, ο κ. Χουσιάδης επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι και δεν έχει γίνει ανάληψη της ευθύνης του περιστατικού, αλλά υπάρχει σύγκλιση όσον αφορά το επικρατέστερο σενάριο. Καθώς απουσιάζει η τεκμηριωμένη ανάληψη ευθύνης για το συμβάν που προκάλεσε τη διαρροή ρουθηνίου, οι γαλλικές και οι γερμανικές Αρχές, σημειώνει, έχουν κάνει κάποιους εξειδικευμένους υπολογισμούς και έχουν προωθήσει τα επικρατέστερα σενάρια. «Το επικρατέστερο είναι η διαρροή από κάποια εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων, ωστόσο επιμένω στη λέξη σενάριο, και αυτό γιατί για να επιβεβαιωθεί το σενάριο θα πρέπει να έχουμε τεκμηριωμένη ομολογία και αποδείξεις» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και συμπλήρωσε: «Φάνηκε κάτι τέτοιο με τις ανακοινώσεις της Ρωσικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι οποίες αργότερα διαψεύστηκαν από άλλη σημαντική ρωσική Αρχή τη Rosatom».

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες με αρκετή καθυστέρηση ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου ανίχνευσε σε ορισμένες περιοχές της χώρας «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του Ινστιτούτου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας σχετικά με την πιθανή προέλευση του ραδιενεργού στοιχείου που είχε εντοπισθεί στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα). Το ζήτημα που προκάλεσε την ανησυχία των Ευρωπαίων για τις πιθανές επιπτώσεις πυροδότησε αρκετά σενάρια στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Χρήστος Χουσιάδας.

«Η ύπαρξη τέτοιων τεχνικών στοιχείων στην ατμόσφαιρα μπορεί να συμβεί με κάποια σενάρια. Το πρώτο σενάριο είναι η έκλυση από μονάδα παραγωγής τέτοιων ραδιοϊσοτόπων (σ.σ. που στην κατάλληλη δοσολογία είναι χρήσιμα καθώς χρησιμοποιούνται σε ιατρικές θεραπείες). Ένα δεύτερο σενάριο είναι η διαρροή τους από κάποια εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων (όταν γίνεται επεξεργασία, για παράδειγμα, εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων) γιατί το ρουθήνιο είναι προϊόν σχάσης. Άλλο πιθανό σενάριο είναι ατύχημα σε εγκατάσταση ανακύκλωσης παλαιών μετάλλων, (ενώ φτάνουμε) μέχρι και στο ευφάνταστο σενάριο καταστροφής δορυφόρου στην ατμόσφαιρα, καθώς τέτοια ισότοπα υπάρχουν σε μπαταρίες δορυφόρων. Κάποια από τα σενάρια αυτά θεωρούνται επικρατέστερα και κάποια έχουν αποκλειστεί» κατέληξε ο κ. Χουσιάδας.

The post Τ λένε οι επιστήμονες για το ραδιενεργό ρουθήνιο στην Ελλάδα appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα