Τα προϊστορικά λιοντάρια της Αφρικής έφταναν σχεδόν τα δύο μέτρα (φωτο)

Mία εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη, που αναμένεται να αλλάξει για πάντα όσα θεωρούνταν δεδομένα μέχρι σήμερα, έκαναν οι κυνηγοί απολιθωμάτων προϊστορικών πλασμάτων που έζησαν στον πλανήτη πολύ πριν εμφανιστούν σε αυτόν οι άνθρωποι.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες που εξετάζουν τα απολιθωμένα ίχνη της παρουσίας των προϊστορικών ζώων ανακάλυψαν τα απομεινάρια ενός γιγαντιαίου λιονταριού, το οποίο έφτανε σε ύψος το 1 μέτρο και 80 εκατοστά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα από περιοχή της σύγχρονης Κένυας στην ανατολική Αφρική, οι επιστήμονες είναι σε θέση να εξετάσουν το ενδεχόμενο, οι πρόγονοι

του σημερινού «βασιλιά της ζούγκλας» να είχαν θηριώδες μέγεθος, καθώς τα σημερινά λιοντάρια δεν ξεπερνούν σε ύψος το 1 μέτρο και 20 εκατοστά.

Για να δοθεί ένα συγκρίσιμο μέγεθος, αξίζει να αναφερθεί πως ο μέσος όρος ύψους ενός ενήλικου άντρα ανέρχεται στα 1,7 μέτρα, ενώ υπολογίζεται πως τα θηρία αυτά έζησαν στον πλανήτη μας πριν από περίπου 200.000 χρόνια και συγκαταλέγονταν στους κορυφαίους θηρευτές της περιοχής.

Οι επιστήμονες εικάζουν πως το τεράστιο μέγεθος των λιονταριών αυτών, οφείλεται στην ύπαρξη πληθυσμών φυτοφάγων θηλαστικών με ανάλογο μέγεθος, καθώς το κυνήγι κι η τροφή από αυτά τα θεόρατα θηλαστικά θα ήταν αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα.

Η ανακάλυψη των συγκεκριμένων απολιθωμάτων (ενός τεράστιου απολιθωμένου κρανίου) ανοίγει τον δρόμο γαι την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος από τους παλαιοντολόγους.

Τέλος, να σημειωθεί πως η πρώτη εμφάνιση των σύγχρονων λιονταριών έγινε σε περιοχές στην νότια κι ανατολική Αφρική, ενώ αργότερα το είδος χωρίστηκε σε δύο ξεχωριστά υποείδη: το πρώτο που ζει ακόμη στις αφρικανικές σαβάνες, ενώ το δεύτερο ζει στις περιοχές της νότιας Ασίας με πολύ μιρκό πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα 600 άτομα και βρίσκεται στη λίστα των ειδών προς εξαφάνιση.

The post Τα προϊστορικά λιοντάρια της Αφρικής έφταναν σχεδόν τα δύο μέτρα (φωτο) appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα