Το «φάλτσο» Τσακαλώτου, το Μαξίμου και η «καθαρή έξοδος»

Η αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ότι μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το προσεχές καλοκαίρι, οι έλεγχοι των δανειστών όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά και θα αυξηθούν σε τουλάχιστον τέσσερις ανά έτος, ήταν αρκετή για να προκαλέσει νέο ντόμινο αντιδράσεων.

Η ομολογία του υπουργείου Οικονομικών, προκάλεσε τη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου

αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για δύο λόγους. Πρώτον γιατί χαλάει το πρωθυπουργικό αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια. Δεύτερον γιατί ταυτόχρονα δίνει επιχειρήματα στη ΝΔ για να αμφισβητήσει την κυβερνητική πολιτική.

Ήδη από τη ΝΔ έσπευσαν να κάνουν λόγο για κυνική ομολογία του υπουργού Οικονομικών, σημειώνοντας ότι αυτό που τελειώνει πραγματικά τον Αύγουστο, είναι τα δάνεια από τους εταίρους, δεν τελειώνουν, όμως, ούτε τα Μνημόνια, ούτε η εποπτεία. Η ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου – σύμφωνα με τη ΝΔ – αποκάλυψε την αλήθεια και κατέστρεψε ταυτόχρονα το αφήγημα του κ. Τσίπρα, αφού όχι μόνο θα συνεχιστεί η στενή εποπτεία, αλλά και η επιβολή πρόσθετων μνημονιακών μέτρων ύψους 5,2 δις ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «το τελευταίο μεγάλο ψέμα του κ. Τσίπρα, ότι δηλαδή στις 20 Αυγούστου τελειώνουν οι δυσκολίες και η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια. «Το τελευταίο μεγάλο ψέμα του κ. Τσίπα είναι η δήθεν “καθαρή έξοδος”. Μέχρι και γραβάτα είναι ικανός να βάλει ο κ. Τσίπρας για να μας πει ότι έβγαλε τη χώρα από τα αδιέξοδα», είπε με νόημα ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι έχει ήδη βάλει την υπογραφή του στο 4ο Μνημόνιο που φέρνει μειώσεις μισθών και συντάξεων, από 1/1/2019, αλλά και μείωση του αφορολόγητου την οποία ήδη έχει ψηφίσει.

Το «άδειασμα» Τσακαλώτου

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως πέρασε στην αντεπίθεση και ουσιαστικά άδειασε τον υπουργό Οικονομικών, μέσα από μπαράζ διαρροών. Είναι ενδεικτικό ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν πάντως ότι οι δηλώσεις κ. Τσακαλώτου ισοδυναμούν με μη καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο ή με παραδοχή πως η χώρα χρειάζεται προληπτική γραμμή στήριξης.

«Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση», σημείωσαν οι πηγές, κάνοντας λόγο για «πολιτικά ευφάνταστες ερμηνείες».

Εξάλλου ο Ευκ. Τσακαλώτος δέχθηκε δριμεία επίθεση ακόμα και από την εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» της ΕΡΤ χθες το μεσημέρι, και άμεσα αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με νέες πιέσεις από το πρωθυπουργικό περιβάλλον για επίσπευση της τέταρτης αξιολόγησης και για περαιτέρω επεξεργασία του Ολιστικού Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, το οποίο θα παρουσιάσει στους ομολόγους του, στη διάρκεια του σημερινού Eurogroup.

Από τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης έχουν υλοποιηθεί μόλις τα 12 με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να είναι ενοχλημένοι από αυτή την στασιμότητα με αποτέλεσμα το νέο μήνυμα τους προς την Αθήνα θα είναι: Δεν κλείνει τίποτα αν δεν κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση. Επομένως μεταμνημονιακή εποπτεία και χρέος προβλέπεται να μπουν σήμερα στο τραπέζι, αποφάσεις όμως δεν πρόκειται να υπάρξουν.

Η παρέμβαση Ρέγκλινγκ «θολώνει» τα πράγματα

Την ίδια στιγμή μιλώντας στο CNBC την Πέμπτη, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «δεν φαίνεται απαραίτητο» για την Ελλάδα να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις.

«Οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την Ελλάδα, αλλά αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις πιστεύω ότι θα μπορεί να έχει μια καθαρή έξοδο τον Αύγουστο και να επιστρέψει στις αγορές» ανέφερε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πρόοδο της χώρας ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, θα μπορούσαν να επισκέπτονται την Αθήνα πιο συχνά από ότι συνηθίζεται σε αυτή την κατάσταση.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εκτελούν αποστολές παρακολούθησης δύο φορές το χρόνο σε χώρες που έχουν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα, αλλά για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι τρεις ή τέσσερις φορές σε ένα έτος.

«Εάν η Ελλάδα επιθυμεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους τότε αυτή η επιτήρηση θα ενισχυθεί. Θα είναι μάλλον λίγο πιο σφιχτή και πιο ολοκληρωμένη από ότι κάνουμε σε άλλες χώρες» δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

The post Το «φάλτσο» Τσακαλώτου, το Μαξίμου και η «καθαρή έξοδος» appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα