Τσίπρας VS Μητσοτάκη: Συμμαχεί με Κουρτς, Όρμπαν -Ετοιμάζει απολύσεις στο Δημόσιο

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τον κατηγόρησε ότι «νομιμοποιεί έναν ακραίο εθνικιστικό λόγο, που πολλές φορές φλερτάρει με τον φασισμό. Με αυτή την πολιτική εκτρέφεται ο διχασμός και στηρίζονται ακραίοι πολιτικοί σχηματισμοί όπως η Χρυσή Αυγή…Με

αφορμή την ΠΓΔΜ ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε τη μάσκα του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή και ακολουθεί τον κ. Σαμαρά στο δρόμο του δήθεν πατριωτισμού», πρόσθεσε. Τόνισε, δε, ότι η ΝΔ στην ΕΕ στην ουσία παίρνει το μέρος του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν και του Αυστριακού καγκελάριου Κουρτς που πρόσφατα καθιέρωσε το 12ωρο: Αυτή είναι η νέα πολιτική οικογένεια του κ. Μητσοτάκη: Αυτή που θέλει να αφήσει μόνη της την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και επιβάλει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το εθνικό συμφέρον».

«Η Ελλάδα δια της κυβέρνησης της σήμερα, παίρνει για μια ακόμη φορά το σωστό μέρος της ιστορίας σε μια σύγκρουση που ξεπερνά τα σύνορά μας, την πλευρά εκείνων των δυνάμεων που υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ιδανικά. Tα δημοκρατικά αντανακλαστικά των πολιτών δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να γυρίσει πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι τώρα που τελείωσαν τα μνημόνια ο κ. Μητσοτάκης και τη ΝΔ θα κληθούν να απαντήσουν αν «τάσσονται κανείς υπέρ της διάλυσης του Δημόσιου Τομέα ή τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων….Δεν μπορεί κανείς να μην πάρει θέσει στο κρίσιμο ερώτημα αν στηρίξει το κοινωνικό κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα ή τις απολύσεις γιατρών, δασκάλων ή πέντε αποχωρήσεις προς μια πρόσληψη που θέλει να επαναφέρει παρότι εμείς καταφέραμε το ένα προς ένα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στόχος της κυβέρνησης είναι «να υπάρξει επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά του κατώτατου μισθού, τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Στόχος μας η στήριξη των αδυνάμων και η τόνωση της αναπτυξιακής προπτικής της οικονομίας», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Η νέα μέρα που καλούμαστε να σχεδιάσουμε δεν μπορεί να είναι μια επιστροφή στο παρελθόν, στις μέρες διαφθοράς, στις μέρες επίπλαστης αφθονίας των λίγων, χρειάζεται μια λελογισμένη επέκταση στη βάση των δυνατοτήτων της χώρας».

Οι κατευθυντήριες γραμμές της επόμενης ημέρας

Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα την εδικαιούτο ως μία ελάχιστη αναγνώριση στις θυσίες του ελληνικού λαού, που δεν ήταν πάντα δίκαιες, ενώ αναφέρθηκε στην κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη ημέρα, τις οποίες προσδιόρισε ως εξής:

Επανεκκίνηση της αγοράς εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίαςΑύξηση κατώτατου μισθούΣτήριξη κοινωνικού κράτουςΕπανάληψη μερίσματος με κοινωνικά κριτήριαΕνίσχυση αποτελεσματικότητας δημόσιου τομέαΦιλικότερο επενδυτικό κλίμαΣτήριξη νησιωτικότηταςΣτοχευμένες φοροελαφρύνσεις.

«Δεν πρέπει να επισημαίνουμε διαρκώς και τα λάθη και τις υπερβολές και τις αστοχίες των μνημονιακών προγραμμάτων. Για τις οποίες ευθύνη έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος. Αλλά όχι μόνο αυτές. Ευθύνη έχουν και οι θεσμοί που τα σχεδίασαν και πολλές φορές επέβαλαν την εφαρμογή τους» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Τώρα, όμως, δεν είναι η στιγμή να κοιτάμε στο παρελθόν, αν και πάντα πρέπει να το υπενθυμίζουμε στον λαό και στους εαυτούς μας. Είναι η στιγμή να κοιτάξουμε στο μέλλον. Στην επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα είναι ελπιδοφόρα. Διότι εξασφαλίσαμε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που η εφαρμογή τους δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ανακτήσει τη σταθερή και αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος».

Έξοδοι στις αγορές χωρίς χρηματοδοτική πίεση

«Με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και την περίοδο χάριτος αποπληρωμών κεφαλαίου και τόκων για τα δάνεια του EFSF, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, γίνεται το αποφασιστικό βήμα ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει, ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Επιστροφές που θα γίνονται σε ετήσιες δόσεις εφόσον η Ελλάδα τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες που συμφωνήθηκαν» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Κυρίως, έχουμε εξασφαλίσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται εδώ για ένα απολύτως κρίσιμο μέτρο, μία δικλείδα ασφαλείας που καλύπτει χρηματοδοτικά τις ανάγκες της χώρας για τουλάχιστον δύο έτη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης» πρόσθεσε. «Έτσι, οι έξοδοι στις αγορές θα γίνονται χωρίς χρηματοδοτική πίεση και θα αποσκοπούν στη βέλτιστη διαχείριση του χρέους μας. Και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της ένα τέτοιο τεράστιο αποθεματικό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Χρειάζεται σήμερα μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, μια λελογισμένη επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Μια επέκταση με δύο στόχους: Από τη μια, τη στήριξη των πλέον αδύναμων και από την άλλη, την τόνωση της ανάπτυξης. Έχουμε κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Γνωστές και διατυπωμένες» είπε ο ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε επιγραμματικά στην επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στις στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις ύψους 700-750 εκ. ευρώ από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και μετά και στη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης.

Και κατέληξε: «Προχωράμε μπροστά. Αυτή η ευθεία των 14 μηνών είναι η πιο δύσκολη γιατί θα πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε ακόμη καλύτερα τώρα μάλιστα που δεν έχουμε τους βαρβάρους για να θυμηθώ και των Καβάφη».

The post Τσίπρας VS Μητσοτάκη: Συμμαχεί με Κουρτς, Όρμπαν -Ετοιμάζει απολύσεις στο Δημόσιο appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα