Βενιζέλος: Το «μαξιλάρι» ρευστότητας του Τσακαλώτου είναι ανεπαρκές

Υπέρ της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, χαρακτήρισε ανεπαρκές το «μαξιλάρι» ρευστότητας που προωθεί ο νυν υπουργός Οικονομικών. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μπορεί να σταθεί μόνο εάν έχουν διαμορφωθεί όλα τα θεμελιώδη στοιχεία και ένα αποδεκτό επιτόκιο.

«Είναι μία γραμμή που

είναι διαθέσιμη, δεν είναι δάνειο. Συγκρατεί τα επιτόκια και να διευκολύνει να συμπιέσουμε τα επιτόκια της αγοράς», διευκρίνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με την ονοματολογία της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόταση και επανέλαβε ότι την Ελλάδα δεν μας κατοχυρώνει ένα κείμενο συνταγματικό της γειτονικής χώρας αλλά διεθνής συνθήκη.

Ερωτηθείς για το κόστος της τελευταίας τριετίας και αν η χώρα θα ήταν σε καλύτερη θέση στο σενάριο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι θα ήταν μικρότερο το κόστος αν είχαμε κλείσει την αξιολόγηση και πρόσθεσε ότι δεν μπορέσαμε να κλείσουμε την αξιολόγηση γιατί πολιτικά, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2014 έκαναν τους εταίρους να είναι δύσπιστοι. Το πολιτικό κόστος λειτουργεί και στις διακυβερνητικές σχέσεις, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ανέφερε δε ότι επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις αρχές, όταν ήταν «νωπός», και τον παρακάλεσε να δει τα έγγραφα που ήταν έτοιμα και να μη διαρρήξει το πλαίσιο στο οποίο κινούμασταν

Παράλληλα, ανέφερε, ότι φαίνεται ότι υπάρχει διχασμός της κοινωνίας και αναρωτήθηκε σε ποιο κομμάτι της ανήκει ο ΣΥΡΖΑ και τι σημαίνει το παιχνίδι των σχέσεων με τη χρυσή αυγή και με τον συνεταίρό του.

«Με τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 για λόγους πολιτικής υδροληψίας αρχίζει στη χώρα μία δευτερογενής κρίση. Μία κρίση πάνω στην κρίση που είχε ξεσπάσει το 2009-10 και ξέσπασε όταν είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες για έξοδο από το κρίση και τώρα αγωνιζόμαστε να επιστρέψουμε στο 2014», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο κόστος είναι ιστορικό και κοινωνικό.

Για τα αριθμητικά είπε ότι μόνον η απώλεια από την αξία του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών είναι 20 δισ., ενώ από τη μη επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα έχουμε απώλεια 7 δισ. Επίσης, στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών είναι 12,5 δισ. και το μεγαλύτερο κακό είναι αρνητική επίδοση στο ΑΕΠ, όπου οι απώλειες για το 2015 -16-17 φτάνουν τα 19 δισ.

The post Βενιζέλος: Το «μαξιλάρι» ρευστότητας του Τσακαλώτου είναι ανεπαρκές appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα