ΥΠΕΝ: Θα κλείσουμε τα παραθυράκια που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι

«Για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η αξία της επιθεώρησης περιβάλλοντος και του περιβαλλοντικού ελέγχου είναι κρίσιμη, όχι μόνο για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, αλλά και για την ίδια την ανάπτυξη», τόνισε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ), με θέμα την ενημέρωση για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων. Πρόσθεσε δε, ότι το περιβάλλον δεν αποτελεί τροχοπέδη, αλλά παράγοντα ανάπτυξης για τη χώρα. «Η υγιής

επιχειρηματικότητα απαιτεί έναν ισχυρό δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα του περιβάλλοντος, με ισχυρές δομές περιβαλλοντικού ελέγχου. Είναι λανθασμένη η πεποίθηση ότι ο ιδιωτικός τομέας επιθυμεί ένα αδύναμο δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ΣΕΠΔΕΜ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη ζητήσει από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης τον διπλασιασμό της στελέχωσης του συγκεκριμένου Σώματος, μέσω της αξιοποίησης της κινητικότητας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΕΝ προβλέπει την αναβάθμιση της Γενικής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Περιβάλλοντος σε Ειδική Γραμματεία, προβλέπει δηλαδή αναβάθμιση του περιβαλλοντικού ελέγχου. «Αποδεικνύουμε στην πράξη, με πολιτικούς και διοικητικούς όρους την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στις γρήγορες, καθαρές και τυποποιημένες διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, καθώς και στις πλήρεις και αυστηρές διαδικασίες περιβαλλοντικού ελέγχου», επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι στα θέματα του περιβάλλοντος δεν υπάρχουν αποκλειστικότητες. «Όλοι όσοι ανησυχούν για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των κινημάτων και των ΜΚΟ, καλό θα ήταν να μην επιδεικνύουν εγωιστική συμπεριφορά. Κανείς μας δεν έχει την αποκλειστικότητα, ούτε το δημόσιο, ούτε το ιδιωτικό, ούτε το κοινωνικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Στο περιβάλλον δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες, ούτε και παντογνώστες. Όσοι περισσότεροι συμμετέχουμε στον αγώνα για καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής, τόσο μεγαλύτεροι είναι το όφελος. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ ΜΚΟ και κράτους σχετικά με το ποιος ασκεί τον περιβαλλοντικό έλεγχο είναι άτοποι, υπάρχει χώρος για όλους», σχολίασε ο Αν. ΥΠΕΝ και ανέφερε ως παράδειγμα της διαφορετικής περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης, την ανάρτηση των δασικών χαρτών, που κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει για 40 ολόκληρα χρόνια.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σωκράτης Φάμελλος συνεχάρη το ΣΕΠΔΕΜ και το ΣΥΓΑΠΕΖ για την αποτελεσματικότητα που έχουν επιδείξει σε δύο καίρια ζητήματα, την αντιμετώπιση της ρύπανσης στον Ασωπό και τη ρύπανση που προκλήθηκε από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ στην περιοχή του Σαρωνικού. Συγκεκριμένα, στο πεδίο του Ασωπού αρχίζουν να παρατηρούνται αποτελέσματα απορρύπανσης του ισχυρά ρυπασμένου από εξασθενές χρώμιο υπόγειου υδροφορέα, ενώ στην περίπτωση του Αγία Ζώνη ΙΙ ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου 40 μέρες η πλήρης μεταφορά του πετρελαϊκού ρύπου με φυσικές και μηχανικές μεθόδους. Το σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης του οικοσυστήματος του Σαρωνικού ολοκληρώνεται και θα αρχίσει να υλοποιείται ενώ τις επόμενες ημέρες θα υλοποιηθεί η ανέλκυση του ναυαγίου.

«Έχουμε επίσης ως στόχο, εντός του 2018, να ετοιμάσουμε επικαιροποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και να κλείσουμε παραθυράκια που εκμεταλλεύονταν επιτήδειοι, αλλά και να τυποποιήσουμε πολλές άδειες», είπε μεταξύ άλλων ο Αν. ΥΠΕΝ. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει μελέτη για την κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η οποία μαζί με την κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας και το Κτηματολόγιο θα συγκροτεί το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα είναι εφαρμοστέες οι διατάξεις της περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας, ώστε να είναι ο κάθε πολίτης και ο κάθε επιχειρηματίας ενήμερος σχετικά με τους κανονισμούς που ισχύουν για κάθε περιοχή».

Και κατέληξε: «Πιστεύουμε ότι ο περιβαλλοντικός έλεγχος είναι κομβικής σημασίας στοιχείο για την πρόληψη της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της περιβαλλοντικής ζημίας. Ταυτόχρονα, είναι στοιχείο και ένδειξη μιας ευνομούμενης και ισότιμης κοινωνίας η οποία ενισχύει την επιχειρηματικότητα με ξεκάθαρους και κοινά αποδεκτούς κανόνες και τροφοδοτεί την οικονομία με νέα εργασία και νέο προϊόν».

The post ΥΠΕΝ: Θα κλείσουμε τα παραθυράκια που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα