1η Οκτωβρίου 1960: Η Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου
Η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει σήμερα επίσημα τα 58 χρόνια ζωής της με στρατιωτική παρέλαση. Η 1η Οκτωβρίου, από το 1960 και μετά σηματοδοτεί την επέτειο της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, μετά τον αγώνα ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες, την περίοδο 1955-1959.
Η 1η Οκτωβρίου ωστόσο δεν είναι η πραγματική ημέρα κατά την οποία έγινε πράξη η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιθέτως, η ημερομηνία κατά την οποία τέθηκαν σε ισχύ
Ωστόσο, στις 11 Ιουλίου του 1963 το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο τότε αποτελείτο από επτά Ελληνοκύπριους και τρεις Τουρκοκύπριους, αποφάσισε να θεσπίσει ως επίσημη Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου την 1η Οκτωβρίου, έτσι ώστε να μπορεί να γιορτάζεται όπως αρμόζει, με όλες τις τιμές και στην παρουσία διεθνών διπλωματικών σωμάτων.
Η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας ωστόσο, από τις 16 Αυγούστου του 1960, κυματίζει ψηλά στον ουρανό της Κύπρου, ως σύμβολο ειρήνης και ελευθερίας
Η Κυπριακή Σημαία
Η σημαία της Κύπρου προέκυψε μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί τότε ήταν:
α. στη σημαία να μην εικονίζεται σταυρός ή ημισέληνος
β. να μην περιέχονται το μπλε και το κόκκινο χρώμα, σύμβολα και τα δυο της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Το σχέδιο που κέρδισε το διαγωνισμό ήταν του Τουρκοκύπριου ζωγράφου Ισμέτ Γκιουνέι.
Στη σημαία προβάλλεται το σχήμα της Κύπρου με πορτοκαλί χρώμα σε άσπρο φόντο. Το πορτοκαλί χρώμα παραπέμπει στο χαλκό, ο οποίος υπήρχε σε αφθονία παλιότερα στο νησί και είχε καθορίσει σε μεγάλο βαθμό, την εξέλιξη και την οικονομία της Κύπρου. Το λευκό χρώμα στο φόντο συμβολίζει την ειρήνη και την ελευθερία.
Κάτω από την Κύπρο δύο πράσινα κλαδιά ελιάς, ενωμένα στις άκρες που συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου.
Μιας ειρήνης ωστόσο που δεν ήταν γραπτό να διαρκέσει πολύ καθώς εντός της Κύπρου δεν είχε στεριώσει στις δυο πλευρές η αίσθηση της πραγματικής και αγνής συνύπαρξης.
Οι Συνθήκες Ζυρίχης – ΛονδίνουΟι περιβόητες συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου αποτελούν τη βάση στην οποία τοποθετήθηκε το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποτελούν το θεμέλιο λίθο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Οι συνθήκε αυτές απέκλειαν ενδεχόμενο ένωσης με την Ελλάδα αλλά και τη διχοτόμηση του νησιού.
Η χρονική συγκυρία κατά την οποία συνυπογράφηκαν οι συνθήκες αυτές καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο. Οι συνθήκες ήρθαν ως αποτέλεσμα του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-19959, στον οποίο οι Ελληνοκύπριοι πολεμούσαν για ένωση με την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα υπήρχε ανοικτή διαμάχη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι Τ/κ διαφωνούσαν σφόδρα σε ενδεχόμενη ένωση με την Ελλάδα και απειλούσαν με διχοτόμηση.
Πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ και πρώτος αντιπρόεδρος ο Δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ.
Οι συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράφηκαν στις 11 και 19 Φεβρουαρίου του 1959 αντίστοιχα, μετά από πενταμερείς διασκέψεις, από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, την Τουρκία καθώς και από τους δυο ηγέτες, Ε/κ και Τ/κ Κοινότητας, τότε, αντίστοιχα. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά όπου η Τουρκία είχε πετύχει την αναβάθμιση της μειονότητας των Τ/κ σε κοινότητα και τη στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο.
Εκτός από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου υπεγράφησαν επίσης οι συνθήκες Εγγυήσεως (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), Συμμαχίας και Εγκαθίδρυσης. Με βάση τη συνθήκη Εγκαθίδρυσης, η Βρετανία θα διατηρούσε κυρίαρχες βάσεις στο νησί.
Το κυπριακό σύνταγμαΣτη βάση των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου, συντάχθηκε το κυπριακό Σύνταγμα του 1960.
Το νέο κράτος ήταν δικοινοτικό, με το ποσοστό των Ελληνοκυπρίων να βρίσκεται στο 82% και των Τουρκοκυπρίων στο 18%. Παρά τον μειωμένο αριθμό των Τ/κ, το κυπριακό σύνταγμα προέβλεπε ενιαίο σύστημα διακυβέρνησης ολόκληρης της επικράτειας. Επίσης, δεν υπήρχε de jure γεωγραφικός διαχωρισμός των δύο κοινοτήτων, εκτός από την ειδική περίπτωση των χωριστών δήμων.
Βάσει των προνοιών του συντάγματος, το οποίο όπως διαφάνηκε ήταν δυσλειτουργικό, πολλές αποφάσεις της ε/κ πλευράς προσέκρουαν σε αυτές της τ/κ όχι και αντίστροφα. Οι διαμάχες και οι προστριβές δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνιση τους, καθώς οι διαφωνίες διαδέχονταν η μια την άλλη, με αποτέλεσμα οι δυο πλευρές να οδηγηθούν σε ρήξη, ιδιαίτερα με τα την αναθεώρηση του Συντάγματος, με τα γνωστά 13 σημεία που ήθελε να τροποποιήσει ο Μακάριος. Το αποτέλεσμα ήταν να μην συμμετέχουν οι Τουρκοκύπριοι στις διεργασίες του κράτους από το 1963 και μετά.
Όλα όσα αναφέρονται πιο πάνω είναι ο βασικός λόγος που μεγάλη μερίδα εμπειρογνωμόνων στο Κυπριακό, καθιστούν το Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, ως κομβικής σημασίας, για τη βιωσιμότητα της λύσης που ενδεχομένως θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις.
Οι Πρόεδροι της Κυπριακής ΔημοκρατίαςΤον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο διαδέχθηκαν στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Σπύρος Κυπριανού (1977-1988), ο Γιώργος Βασιλείου (1988-1993), ο Γλαύκος Κληρίδης (1993-2003), ο Τάσσος Παπαδόπουλος (2003-2008)ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑ και ο Δημήτρης Χριστόφιας (2008-2013). Τον Φεβρουάριο του 2013 εξελέγη στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επανεξελέγη στις εκλογές της 28 Ιανουαρίου 2018.
Πηγή: sigmalive.com
The post 1η Οκτωβρίου 1960: Η Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου appeared first on ArmyNow.Net.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Απολογείται το πρωί ο δικηγόρος για την ασέλγεια στο κοριτσάκι - ΒΙΝΤΕΟ
- Ευαγγέλιο και Απόστολος της Τρίτης 1 Οκτωβρίου 2019 – Άγιος Ανανίας
- Τσίπρας από Βόρεια Μακεδονία: Ήμουν και παραμένω υπέρμαχος της άποψης ότι πρέπει να υπάρξει θετική κατάληξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
- Σειρήνες πολέμου θα ηχήσουν σε όλη την Ελλάδα – Δείτε πότε και γιατί
- Κατερίνα Γερονικολού: Aποκαλύπτει τη δύσκολη περίοδο που πέρασε με τον Τσιμιτσέλη (photos)
- 1η Οκτωβρίου 1960: Η Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου
- «Τραπεζομάντιλο» Δούνια, γελαστός Καλλιάνος, φαλακρός Μπογδάνος: Μητσοτάκης με πρωτάκια [φωτο]
- ΣΥΡΙΖΑ: Προχωρήστε σε εξαγορά της Forthnet από την ΕΡΤ
- ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ: Αγία Σκέπη-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1 Οκτωβρίου, Καλό Μήνα
- Ξέχασε πού πάρκαρε και αναζητεί το αυτοκίνητό του εδώ και μια εβδομάδα - ΦΩΤΟ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Armynow
- Τελευταία Νέα Armynow
- 1η Οκτωβρίου 1960: Η Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου
- 1 Οκτωβρίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο
- Ο Στρατηγός Μαρκ Μίλι νέος Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ
- ΓΕΕΘΑ: Υπογράφηκε η Συμφωνία Αστυνόμευσης του Εναέριου Χώρου της Βόρειας Μακεδονίας – ΦΩΤΟ
- Κυβέρνηση: «Μεταναστευτικό το πρόβλημα όχι προσφυγικό» – Δέσμη έξι μέτρων και Ν/Σ για άσυλο
- «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019»: Βολές βαρέων όπλων από Εθνοφύλακες παρακολούθησε ο Γ.Γ. ΥΠΕΘΑ – ΦΩΤΟ
- «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019»: Μονάδες του Γ΄ΣΣ επισκέφτηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ Γ. Καμπάς – ΦΩΤΟ
- Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θα επισκεφθούν ελληνικά κέντρα εκπαίδευσης
- Στρατός Ξηράς: «Σπάει» η ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου – Πότε θα καταταγούν όσοι δεν «χωράνε»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Επιστολή διαμαρτυρίας από τους γονείς ενός τμήματος του 15ου Νηπιαγωγείου Χαλανδρίου
- Οι New York Times εμπλέκουν σε νέο σκάνδαλο τον Ντόναλντ Τραμπ
- Στο μυαλό του Μαρτίνς πριν τη μεγάλη «μάχη» στο Βελιγράδι
- Αστυνομικοί εκτελούσαν συμβόλαια θανάτου στο Ελ Σαλβαδόρ
- Επιβεβαιώθηκε η συνδιάλεξη Τραμπ - Μόρισον για την έρευνα Μάλερ
- Μποάκιε για Ολυμπιακό: Τον σεβόμαστε, αλλά στο Μαρακανά... έπεσαν καλύτεροι
- Μητσοτάκης σε βουλευτές της ΝΔ: Δεν θα έρθετε ποτέ στη θέση να αναγκαστείτε να κάνετε στροφή 180 μοιρών
- Συνομιλία "φωτιά" με Τούρκο διακινητή προσφύγων - ΒΙΝΤΕΟ
- Ο πρόεδρος του Περού διαλύει το Κογκρέσο για να μην παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη
- ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό: Η ΝΔ σήμερα αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο, αυτό της ακροδεξιάς στα πρότυπα Όρμπαν και Σαλβίνι