Από τον Hellas Sat 1 στον Hellas Sat 4 – Το χρονικό του δορυφορικού προγράμματος Ελλάδας – Κύπρου
Σαν σήμερα, το 2002, τίθεται σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος Κύπρου-Ελλάδος Hellas Sat. Ακολούθησαν οι Hellas Sat 2 και Hellas Sat 3, ενώ το Νοέμβριο του 2018 αναμένεται να εκτοξευτεί ο Hellas Sat 4.
Η Hellas
Το 2013 ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος πούλησε τις μετοχές του (99.05%) έναντι 208 εκατ. € στην Arabsat Cyprus Ltd, θυγατρική της Arabsat. Στους δύο ιδιόκτητους δορυφορικούς σταθμούς ελέγχου της – ένας βρίσκεται στην Ελλάδα και ο άλλος στην Κύπρο – απασχολεί 65 επιστημονικώς καταρτισμένα άτομα.
Hellas Sat 1Η Hellas Sat ξεκίνησε τη δραστηριότητά της με τη μίσθωση του γερμανικού δορυφόρου DFS Kopernikus 3 από την Deutsche Telekom που εκτοξεύτηκε το 2002. Ο δορυφόρος ονομάστηκε συμβατικά Hellas Sat 1 και αξιοποιήθηκε μέχρι το 2003, όταν εκτοξεύθηκε και τέθηκε σε λειτουργία ο Hellas Sat 2.
Hellas Sat 2Ο Hellas Sat 2, ήταν ο πρώτος ιδιόκτητος ελληνικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος. Πρόκειται για το μοντέλο Eurostar E2000+ της γαλλικής εταιρείας Astrium. Την ευθύνη εκτόξευσης του Hellas Sat 2 είχαν οι εταιρείες Lockheed Martin και International Launch Services. Η εκτόξευση έγινε στις 13 Μαΐου 2003 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο δορυφόρος μεταφέρθηκε στο διάστημα από έναν πύραυλο Atlas V, που μεταξύ των σχεδιαστών του έχει και τον, ελληνικής καταγωγής, Γιάννη Καρά, υψηλόβαθμο στέλεχος της Lockheed Martin. Μετά την επιτυχή εκτόξευσή του, ο Hellas Sat 2 τέθηκε επιτυχώς σε γεωστατική τροχιά 39° Ανατολικά (στην αποκλειστική τροχιακή θέση Ελλάδας και Κύπρου, που βρίσκεται πάνω από την Κένυα).
Ο δορυφόρος Hellas Sat 2 διαθέτει δύο σταθερές δέσμες με 18 αναμεταδότες για την κάλυψη της Ευρώπης και δύο κινητές δέσμες με 12 αναμεταδότες για την κάλυψη της Μέσης Ανατολής, της Αμερικής, της Αφρικής, και της Νοτιοανατολικής – Κεντρικής Ασίας. Με τον Hellas Sat 2, η Hellas Sat ξεκίνησε τη διεθνή δραστηριότητά της αποκτώντας περισσότερους από 100 πελάτες σε 32 χώρες.
Hellas Sat 3Με τον δορυφόρο Hellas Sat 2 να φτάνει στο τέλος της «ζωής» του, η Hellas Sat σχεδίασε την αντικατάστασή του με δυο νέους δορυφόρους τον Hellas Sat 3 και τον Hellas Sat 4. Ο Hellas Sat 3 είναι ένα μοντέλο Spacebus-4000C4 κατασκευασμένο από την γαλλική εταιρεία Thales Alenia Space. Την εκτόξευση ανέλαβε η γαλλική ArianeSpace και πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2017 στο διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουϊάνας, με έναν πύραυλο Ariane 5 να χρησιμοποιείται για τη μεταφορά στο διάστημα. Τέθηκε επιτυχώς σε γεωστατική τροχιά στην τροχιακή θέση Ελλάδας και Κύπρου.
Hellas Sat 4Ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή και ο Hellas Sat 4, ένα μοντέλο LM-2100 της αμερικανικής Lockheed Martin που προγραμματίζεται για εκτόξευση το Νοέμβριο του 2018.
Ήδη ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Sunnyvale της Καλιφόρνιας, ο πρώτος κύκλος των θερμικών δοκιμών κενού στον ειδικό θάλαμο TVAC (Thermal VAcum Chamber) στον δορυφόρο Hellas Sat 4. Κατά την τελευταία αυτή φάση των δοκιμών προσομοιώνονται οι συνθήκες διαστήματος σε ειδικό θάλαμο με κύκλους εναλλαγής θερμοκρασιών από 200C σε -200C σε απόλυτο κενό αέρος, έχοντας το δορυφόρο σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας.
Ο δορυφόρος Hellas Sat 4 είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δορυφόρος που κατασκεύασε μέχρι σήμερα η Lockheed Martin στο νέο μεγάλο διαστημικό της σκάφος Α2100TR και ενσωματώνει πολλές καινοτόμες τεχνολογίες. Έχει ηλεκτρική πρόωση με ειδικούς ηλεκτρικούς προωθητήρες υψηλής απόδοσης, που λειτουργούν με το ευγενές αέριο Xenon και διαθέτει εύκαμπτους ηλιοσυλλέκτες ισχύος 20 KW και κατά την εκτόξευσή του θα έχει μάζα πέραν των 6 τόνων. Οι καινοτόμες αυτές τεχνολογίες υποστηρίζουν την εγκατάσταση στο δορυφόρο υψηλής ισχύος ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Οι νέες αυτές τεχνολογίες επιτρέπουν στο δορυφόρο, μετά την επιτυχή εκτόξευσή του, να έχει χρόνο ζωής πέραν των 20 ετών.
The post Από τον Hellas Sat 1 στον Hellas Sat 4 – Το χρονικό του δορυφορικού προγράμματος Ελλάδας – Κύπρου appeared first on ArmyNow.Net.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- 10 αυτόματοι πωλητές που μάλλον δεν ξέρετε ότι υπάρχουν [photos]
- Μεγάλη γέφυρα έτοιμη να πέσει στην Αθήνα: Πού βρίσκεται, καταγγελίες που σοκάρουν
- Τουρκικός Τύπος: Η Κωνσταντινούπολη πεδίο μάχης σήμερα για Ρωσική και Ουκρανική Εκκλησία
- Από fake καθαρίστρια, υπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Η περίεργη πρόσληψη Νοτοπούλου στο δήμο Θεσσαλονίκης
- Αυτά είναι τα 10 πιο περίεργα επαγγέλματα, που σίγουρα δεν έχεις ξανακούσει [photos]
- Αγία Ζώνη: Η Τιμία Ζώνη μοσχοβόλησε στο χειρουργείο και το παιδί έγινε καλά
- Χρεοκόπησε η Turk Telekom
- Αυτή είναι η Ελληνίδα που έβαλε… φωτιά στην εξέδρα της ΑΕΚ (photos)
- Κλήρωση Europa League - Τα γκρουπ δυναμικότητας και οι πιθανοί αντίπαλοι Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Armynow
- Τελευταία Νέα Armynow
- Από τον Hellas Sat 1 στον Hellas Sat 4 – Το χρονικό του δορυφορικού προγράμματος Ελλάδας – Κύπρου
- 31 Αυγούστου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο
- ΓΕΣ: Διημερίδα καινοτομίας για ένα νέο και σύγχρονο Στρατό – ΦΩΤΟ
- Κύπρος: Κατασκευή νέου λιμανιού στη Βάση λόγω Brexit ετοιμάζει το βρετανικό υπ. Άμυνας
- Έλληνες στρατιωτικοί: Ψάλλουν τη Υπερμάχω και ευχαριστούν την Παναγία – ΒΙΝΤΕΟ
- ΓΕΣ: Συζητάει διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας με τον Ιορδανικό Στρατό
- Σε καλό δρόμο η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου
- Αυτή την ώρα το τελευταίο αντίο στον Επισμηναγό Νικόλαο Βασιλείου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ο ΟΗΕ…σοκάρεται από τις μεγάλες διαδηλώσεις ακροδεξιών στη Γερμανία (ΒΙΝΤΕΟ)
- Οι αγρότες ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους για τη ΔΕΘ: "Ούτε μία ημέρα ανοχής στον Αραχωβίτη"
- Κλήρωση Europa League - Τα γκρουπ δυναμικότητας και οι πιθανοί αντίπαλοι Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ
- Τα 10 χειρότερα PIN για ΑΤΜ – Μήπως έχεις ένα από αυτά;
- Τα “6" Παγκόσμια ψέματα που όλοι πιστεύουμε ακόμα…
- 10 αυτόματοι πωλητές που μάλλον δεν ξέρετε ότι υπάρχουν [photos]
- Συγκλονιστική αποκάλυψη από πρώην σύμβουλο της NASA: "Τι είδα πίσω από τη Σελήνη και..."
- 90.000 άνθρωποι δε μπόρεσαν να βρουν κάτι λάθος σε αυτή τη φωτογραφία. Εσείς;