Είναι κάτι «λάθος» στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας;

06:18 14/5/2019 - Πηγή: Armynow

Η συνεχόμενη κι αυξανόμενη Τουρκική επιθετικότητα (αυτή νομίζουμε είναι η καταλληλότερη λέξη) την οποία εσχάτως βλέπουμε να γίνεται ωραίο σήριαλ στα τηλεπαράθυρα, έχει πολλαπλές αιτίες αλλά και παρέχει πολλαπλά μηνύματα για «ευήκοα ώτα».

Οι επαγγελματίες αναλυτές κάθε είδους, ηλικίας, διάθεσης και πολιτικής – κομματικής προέλευσης δίνουν πραγματικά έναν άλλο τόνο στην καθημερινότητά μας. Οι περισσότεροι συμφωνούν διαφωνώντας ή διαφωνούν συμφωνώντας με τους άλλους και πάντα έχουν κάτι να προσθέσουν.

Έχουμε ακούσει πολλά ωραία τελευταία, ακόμα κι ότι αποχωρεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ

και μπαίνει η Κύπρος. Ακούμε και διαβάζουμε για πολεμικές προετοιμασίες, για “ατυχήματα”, για ανατροπές και πολλά άλλα ωραία, ευφάνταστα και προχωρημένα.

Να δούμε λίγο τι πραγματικά συμβαίνει; Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος αποφάσισαν να συμπορευτούν σε μια ενεργειακή στρατηγική στο πλαίσιο μιας γενικότερης συνεργασίας που περιλαμβάνει ΜΟΝΟ οικονομικά δεδομένα και καμία συμμαχία ή εκτεταμένη αμυντική αλληλοστήριξη. Μόνο κάποιος αφελής θα πίστευε πως μια τέτοια κίνηση θα πέρναγε χωρίς συστηματική κι επιθετική αντίδραση από την Τουρκία, ειδικά όταν περιλαμβάνει περιοχές στο «μαλακό υπογάστριό της».

Η Τουρκία από την άλλη πλευρά, όντας σε πολύ κρίσιμη οικονομική φάση, με μια κρίση προ των πυλών, κάνει αυτό που έκανε πάντα: Εξάγει την κρίση, ανεξάρτητα με το ποιος κυβερνάει. Όσο για το ρόλο του ΝΑΤΟ, αυτός είναι απολύτως ξεκάθαρος: Δεν παίρνει θέση, δεν είναι με κανέναν και δε θα είναι με κανέναν. Και κάτι ακόμα: Η Κύπρος δεν είναι μέλος της Συμμαχίας, ότι κι αν σημαίνει αυτό.

ΗΠΑ και Ρωσία παίζουν τα ρέστα τους η καθεμία, εκμεταλλευόμενες τις παλινωδίες και την αλαζονεία του Προέδρου Ερντογάν προσπαθώντας να κερδίσουν ότι περισσότερο μπορούν.

Όσο για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο κι έχει τα εσωτερικά της θέματα σχετικά με το «ποιος τελικά κυβερνάει αυτόν τον τόπο», δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά. Παραμένουμε στην ίδια στάση (όχι ιδιαίτερα περήφανη κι αποτελεσματική) καθότι δε θέλουμε και δε μπορούμε να κάνουμε πολλά χωρίς την άδεια του μεγάλου αφεντικού.

Προβλέπουμε πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι αναλύσεις θα έχουν ακόμα πιο προχωρημένες προβλέψεις, περισσότερο «πόλεμο και ειρήνη», λιγότερη λογική και μια ανοριακή έκφραση φόβου για πολεμική σύγκρουση. Πιθανότατα κάποιοι μπορεί να βλέπουν πολύ καθαρά, ή να ακούνε φωνές, όπως η Ζαν ντ’ Αρκ, η οποία όμως δεν είχε καθόλου καλό τέλος.

The post Είναι κάτι «λάθος» στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας; appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα