Ελλάδα – Τουρκία: η εγκατάσταση σ’ ένα άσχημο αύριο

17:25 6/3/2018 - Πηγή: Armynow

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί – όχι στρατιώτες, κληρωτοί, χαμηλοί βαθμοφόροι – που βρέθηκαν κατά το κατηγορητήριο σε Τουρκικό έδαφος και δικάζονται με θολή προοπτική μπροστά τους, με την Handelsblatt π.χ. να βλέπει ευθέως ότι κρατούνται ως «ενέχυρο» για συνολικές Τουρκικές διεκδικήσεις.

Γράφει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης

Η ένταξη του Καστελόριζου – ταυτόχρονα: αυτά δεν γίνονται τυχαία – σε Τουρκική NAVTEX «έρευνας και διάσωσης», που αποτελεί έμπρακτη προσπάθεια επιβεβαίωσης της Τουρκικής προσέγγισης στο ότι το ακριτικό νησί «ανήκει στην Ανατολική

Μεσόγειο»/ έχει ως εκ της απομόνωσής του από τα Δωδεκάνησα διαφορετικό καθεστώς.

Η εγκατάσταση ήδη θερμικών καμερών στην Τουρκική ακτή απέναντι από τα Ίμια (διεκδικούμενα, ευθέως πλέον, ως Καρντάκ), ώστε να «παρακολουθούνται» και να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει Ελληνική δραστηριότητα στο σύμπλεγμα νησίδων.

Ως περιβάλλουσα, οι συνεχείς απειλές – με στοιχείο γραφικότητας, αλλά ποιος ειλικρινά αρκείται σε μια τέτοια υποβάθμιση; -ανθρώπων όπως του συμβούλου στρατηγικής του Ερντογάν Γιγκίτ Μπουλουτ ότι «αν η Ελλάδα πατήσει πόδι στα Ίμια, η Τουρκία θα τα υπερασπισθεί μέχρι θανάτου» είτε ότι η Άγκυρα «δεν θα διστάσει να χτυπήσει στην Ανατολική Μεσόγειο αν γίνει κάτι που δεν εγκρίνει» (με ευθεία αναφορά στις γεωτρήσεις Κυπριακής ΑΟΖ.

Το τελευταίο αυτό μας υποχρεώνει να εντάξουμε στην συζήτηση το μείζον – σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα, όσο κι αν για την Ελλάδα «η Κύπρος κείται μακράν» κατά την Καραμανλική παρακαταθήκη!… – μέτωπο της de facto απομείωσης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το μπλοκάρισμα των ερευνών ήδη της ΕΝΙ «και βλέπουμε», αλλά και με το ύφος των διπλωματικών επαφών Ιταλίας «και βλέπομε» προς εκτόνωση της κρίσης.

Α, ναι, αυτό το μέτωπο έρχεται και μας επιστρέφει, με την τουρκική NAVTEX για πελώρια περιοχή από Δυτικά της Πάφου, μέχρι τα Ανατολικά της Κρήτης (για έρευνες Γερμανικού σκάφους Maria S. Merian) : δείτε τώρα τον χάρτη, να σημειώσετε πού σταματούν οι Ελλαδικές παραχωρήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων στα Δυτικά/Νοτιοδυτικά της Κρήτης – με την θάλασσα να κόβεται σαν μαχαίρι.

Η εικόνα αυτή περικύκλωσης, που οικοδομείται συνειδητά και σταθερά από την Ερντογανική Τουρκία είναι πρόδηλη. (Λείπει ακόμη η ψηφίδα ανερχόμενου μειονοτικού στην Θράκη, όπου όμως είναι νωπή η μνήμη της παρουσίας του ίδιου του Ερντογάν και του Αντιπροέδρου του Χακάν Τσαβούσογλου προ μηνών.

Α, ναι, μην βγάλετε εντελώς από το στόχαστρο και την ανακίνηση μειονοτικού στην Ρόδο…). Η στάση της Δύσης, πάντως της ΕΕ που την είχαμε αναγάγει σε κεντρικό κορμό της «πολιτικής» μας έναντι της Αγκυρας με την ήδη παλαιολιθική άποψη ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της Τουρκίας προς την Ευρώπη» (άρα η Άγκυρα θα αυτοσυγκρατηθεί), είναι μέχρι στιγμής στάση ψυχρής αλλ’ αποστασιοποιημένης αποκήρυξης της Τουρκικής στάσης. Πλέον, ου! Των ΗΠΑ, ομοίως άντε με ένα παραπάνω ψήγμα έκφρασης ανησυχιών.

Μετρήστε, τώρα, συνέπειες. Ο,τι κι αν ζήσουμε τώρα ως εξέλιξη επί των κεφαλών των δυο στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη – όπου… όσο λιγότερη συζήτηση και εξυπνάδες εκ του ασφαλούς, τόσο καλύτερα γι αυτούς! – πώς ακριβώς φαντάζεστε ότι θα γίνονται εφεξής οι περιπολίες στον Έβρο; Ιδίως αν όντως επιχειρούνται απωθήσεις προσφύγων/μεταναστών;

Όπως και παρακάτω, άλλωστε, στο μήκος της ακτογραμμής στο Αιγαίο, πόσο θα συμμαζευτεί η μέρα-την-μέρα διεκδίκηση στις εικονικές ναυμαχίες μετά το επεισόδιο εμβολισμού του «Γαύδος» από το «UMUT» στα Ίμια; (Πλέον σταμάτησε ακόμη και η αναφορά στις παραβάσεις FIR/παραβιάσεις εναέριου χώρας/dogfights, στην καταμέτρηση και αξιολόγησή τους).

Όσο για τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ, τώρα βλέπουμε εν εξελίξει την μεθόδευση της παρουσίας ExxonMobil. στο παρασκήνιο την κοινή ή λιγότερο κοινή «παράταξη» ExxonMobil/Total και τον ρόλο της ΕΝΙ. Αν πάει έτσι, ένα το κρατούμενο. αν πάει αλλιώς, άλλο!

Α, ναι και το τελευταίο: ασφαλώς και πρέπει η Ελλάδα του 2018 να υπερασπιστεί την θέση της στα διεθνή fora, σε ΕΕ και ΝΑΤΟ κοκ. Αλλά… προσοχή! Άμα το ύφος είναι το γνώριμο κλαψιάρικο/παρακλητικό, μάλλον κινδυνεύουμε να καταντήσουμε πρόβλημα/ενόχληση/παρωνυχίδα. Όπως άλλωστε συμβαίνει και με το Μακεδονικό (Αλήθεια, κανένα συλλαλητήριο για τα ελληνοτουρκικά δεν βλέπουμε στον ορίζοντα).

Πηγή: kontra news

The post Ελλάδα – Τουρκία: η εγκατάσταση σ’ ένα άσχημο αύριο appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα