Εθνική Στρατηγική – πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο

14:40 16/3/2019 - Πηγή: Armynow

Παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγου ε.α. “ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ : Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο”

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 και ώρα 8.00 μ.μ. στο Polis Art Café, αίθριο Αρσακείου Μεγάρου, Πεσμαζόγλου 5 (Στοά βιβλίου) Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με αφορμή την εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου του Υποστράτηγου ε.α. Γιωργου Χατζηθεοφάνους “Εθνική Στρατηγική – πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο”.

Οι ομιλητές

φαίνονται στην παρακάτω πρόσκληση:

Σύντομη περιγραφή του βιβλίου

Τι είναι το εθνικό συμφέρον στο οποίο πολλοί αναφέρονται και το οποίο συχνά οι πολιτικοί επικαλούνται για να δικαιολογήσουν πράξεις και συμπεριφορές; Τι είναι η Εθνική Στρατηγική, την απουσία της οποίας στην Ελλάδα όλοι επισημαίνουν όπως και την απουσία σχετικών επίσημων θεσμικών κειμένων; Με ποια επιχειρηματολογία ο συγγραφέας απορρίπτει την ιδέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με τη συμμετοχή και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πρόταση που ευρέως κυκλοφορεί διαχρονικά και ιδιαίτερα τελευταία; Γιατί θεωρεί πως ένας τέτοιος θεσμός κινείται έξω από τα όρια της δημοκρατίας; Τι είναι αυτό που οδηγεί το συγγραφέα να απορρίψει την εθνική συναίνεση ως προαπαιτούμενο σε θεσμικό επίπεδο για τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής; Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο που προτείνει για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής με τη χρήση των εργαλείων του σύγχρονου management; Τι είναι η Πολιτική Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΠΕΑΑ) και γιατί ο συγγραφέας διαφωνεί με το χαρακτηρισμό της ως «Απόρρητη»; Γιατί θεωρεί πως ένα μεγάλο μέρος της αποτροπής απέναντι στην τουρκική απειλή έχει χαθεί και ποια η πρότασή του για την αναβάθμισή της; Υπάρχει αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο και είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι όλοι όσοι θα κληθούν να διαχειριστούν μια κρίση και κυρίως αυτοί που θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις με πρώτο τον πρωθυπουργό της Χώρας;

Η προσέγγιση όλων των παραπάνω ζητημάτων μέσα από μια καλά δομημένη σκέψη, με πλήρη επιχειρηματολογία, αναφορές σε ξένη και ελληνική βιβλιογραφία αλλά και σε ιστορικά παραδείγματα, καθιστούν ίσως μοναδικό το δοκίμιο αυτό, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «Εγχειρίδιο Στρατηγικής», χρήσιμο σε πολιτικούς, διπλωμάτες και στρατιωτικούς, αναλυτές-δημοσιογράφους αλλά και σε όλους όσους απασχολούν τα ζητήματα αυτά.

Είπαν για το βιβλίο

«Για να είναι ένα βιβλίο αξιόλογο πρέπει να είναι χρήσιμο. Πρέπει να προσφέρει στον αναγνώστη του είτε ψυχαγωγία είτε πληροφορίες είτε περισσότερα πράγματα μαζί. Το βιβλίο του Γιώργου Η. Χατζηθεοφάνους είναι ένα τέτοιο βιβλίο. Γραμμένο με τρόπο απλό αλλά όχι απλοϊκό, ξαναβάζει στον δημόσιο διάλογο την υπόθεση της -απούσας ως σήμερα- εθνικής στρατηγικής, ξεκαθαρίζει το πώς ορίζονται τα εθνικά συμφέροντα, και προτείνει ένα εφικτό εθνικό θεσμικό πλαίσιο για την εξυπηρέτησή τους. Το «Εθνική Στρατηγική –Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» είναι και επίκαιρο. Κυκλοφορεί σε μια περίοδο καμπής της Ελληνικής Δημοκρατίας, με την οικονομική κρίση να έχει γίνει το νέο κανονικό, και την εξ ανατολών απειλή να γιγαντώνεται. Για όλα αυτά, πρέπει να διαβαστεί: Από τους πολιτικούς άρχοντες για να ξέρουν τι να κάνουν, και από τους πολίτες για να ξέρουν τι να ζητούν από τους κυβερνώντες». Λουκάς Γ. Κατσώνης, εκδότης του Foreign Affairs The Hellenic Edition

«Τα γεωπολιτικά δεδομένα του παρελθόντος αλλάζουν. Νέες δυναμικές δημιουργούνται. Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας και μειωμένης προβλεψιμότητας η ανάγκη ενός ανανεωμένου εθνικού σχεδίου εθνικής στρατηγικής, γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Στόχος, να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης της προστιθέμενης γεωπολιτικής αξίας της χώρας, αναβάθμισης της εξωτερικής μας πολιτικής και ενίσχυσης της πολιτικής αποτροπής και ασφάλειας. Το βιβλίο του Γιώργου Χατζηθεοφάνους πραγματεύεται αυτήν ακριβώς την ανάγκη, όχι μόνο θέτοντας ερωτήματα αλλά κάνοντας και συγκεκριμένες προτάσεις που αξίζει να ληφθούν υπόψιν. Η επανέκδοση του βιβλίου αποδεικνύει ότι, με το καλά μελετημένο κείμενό του, ο τεχνοκράτης συγγραφέας συμπληρώνει ένα κενό στη συνολική θεώρηση της εθνικής μας στρατηγικής». Γιώργος Κουμουτσάκος. Βουλευτής, Τομέαρχης Εξωτερικών ΝΔ.

«Το βιβλίο του Γιώργου Χατζηθεοφάνους “Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο” είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να απαντηθούν με σοβαρότητα, εθνική υπευθυνότητα κι επιστημονική τεκμηρίωση, βασικά προβλήματα που σχετίζονται με τα ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας κι Εθνικής Στρατηγικής. Μέσα σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό περιβάλλον, όπου οι ισορροπίες διαρκώς αλλάζουν, καταγράφονται μέσα στο βιβλίο σκέψεις, εμπειρίες κι απόψεις του συγγραφέα, που αποτελούν πολύτιμους αφετηριακούς άξονες για την Εθνική Στρατηγική. Οικονομική θωράκιση, θεσμική και πολιτική κανονικότητα, ενισχυμένο κοινωνικό φρόνημα ενός Σύγχρονου Προοδευτικού Πατριωτισμού και ισχυροί αποτρεπτικοί μηχανισμοί συνθέτουν ένα αρμονικό σύνολο ως το βασικό περιεχόμενο του βιβλίου. Η επανέκδοσή του αποδεικνύει τη χρησιμότητά του τόσο σε επίπεδο βιβλιογραφίας, όσο και στο ουσιαστικό επίπεδο διαμόρφωσης της Εθνικής Στρατηγικής. Καθ. Γ. Μανιάτης, Βουλευτής Αργολίδας ΔΗΣΥ, πρ. Υπουργός

«Το βιβλίο αυτό ήρθε την κατάλληλη στιγμή να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Να χτυπήσει πρώτα την καμπάνα, να προβληματίσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες. Οι κίνδυνοι είναι απτοί και δεν αντιμετωπίζονται με αυτοσχεδιασμούς. Χρειάζεται το σύνολο των δυνάμεων της χώρας να διαβουλευτεί, και να καθιερώσει θεσμούς που θα προστατεύσουν τη χώρα και το λαό της από τους υπαρκτούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Και οι κίνδυνοι αυτοί δεν είναι μόνο πολλοί αλλά γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκοι στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Δυστυχώς, η ελληνική πολιτεία έχει καθυστερήσει στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας αντιμετώπισης των κινδύνων με σχέδιο και στη διαμόρφωση μιας εξωτερικής πολιτικής με προοπτική. Ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους προσεγγίζει αυτά τα ζητήματα με την πείρα του ανώτατου στρατιωτικού ε.α., τη γνώση του οικονομολόγου και του τεχνοκράτη και την πολιτική εμπειρία που απέκτησε κατά τη διάρκεια της αποστρατείας του. Ένα μίγμα εμπειριών απαραίτητο για ρεαλιστικές προτάσεις. Όχι, μόνο, αξίζει τον κόπο αλλά πρέπει οπωσδήποτε να διαβαστεί. Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος.

«Ένα εξαιρετικό πόνημα γραμμένο από έναν στρατιωτικό με σύγχρονη σκέψη και ανοιχτούς ορίζοντες. Τέτοιους ακριβώς χρειαζόμαστε. Αξίζει να διαβαστεί. Καλοτάξιδο φίλε Γιώργο, θεωρώ εαυτόν τυχερό που σε γνώρισα». Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Σύντομο βιογραφικό Υποστράτηγου ε.α Γιώργου Χατζηθεοφάνους

Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1962. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια στη μεθόριο. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Διοικητής Μονάδος στον Έβρο, Διοικητής της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου και Διευθυντής της Έδρας Διακλαδικών Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου ενώ απέκτησε Νατοϊκή εμπειρία στο ΝRDC-GR. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αλεξιπτωτιστών, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Είναι επίσης απόφοιτος της ΝΟΕ/ΑΠΘ, κάτοχος της πιστοποίησης PMP/PMI των ΗΠΑ, Οργάνωσης-Διοίκησης Μονάδων Υγείας του ΕΚΠΑ και εκπαιδευτή ενηλίκων. Είναι εκπαιδευτής στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης σε τμήματα διευθυντών-τμηματαρχών του ευρύτερο δημόσιου τομέα στο Στρατηγικό Σχεδιασμό, στο project management και στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, δια ζώσης και εξ αποστάσεως και εξωτερικός διαλέκτης στην υψηλή στρατηγική στη Σχολή Διοίκησης-Επιτελών του Στρατού. Είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ. Παντρεμένος με δύο παιδιά, μια κόρη οδοντίατρο κι ένα γιο στρατιωτικό ιατρό.

The post Εθνική Στρατηγική – πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα