Η γερμανική θερινή επίθεση στο Ανατολικό Μέτωπο το 1942
Η γερμανική θερινή επίθεση του 1942 στόχευσε σε δύο στόχους, δεν πέτυχε κανέναν και αποτέλεσε σημείο καμπής στην εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ενώ οι γερμανικές επιθέσεις του θέρους του 1941, Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, και του θέρους του 1943, μάχη του Κουρσκ, είναι γνωστές και αναφέρονται συχνά, η γερμανική επίθεση του θέρους του 1942 βρίσκεται, σχετικά, στην αφάνεια.
Στις 5 Απριλίου 1942 ο Χίτλερ εξέδωσε την Οδηγία Νο 41 με την οποία καθόριζε την πετρελαιοφόρα περιοχή του Καυκάσου ως τον σκοπό της θερινής επίθεσης
Παράλληλα οι Γερμανοί εκπόνησαν ένα παραπλανητικό σχέδιο, την Επιχείρηση «Κρεμλίνο», με σκοπό να πείσουν τους Ρώσους ότι θα επιτίθονταν στη Μόσχα.
Η Δεύτερη Μάχη του ΧάρκοβοΌμως, στις 12 Μαΐου, έξι μέρες πριν χτυπήσουν οι Γερμανοί, οι Σοβιετικοί τους πρόλαβαν και επιτέθηκαν από το Ίζιουμ βόρεια και νότια από το Χάρκοβο με σκοπό να αποκόψουν τη γερμανική εξέχουσα.
Η σοβιετική επίθεση στις 12 – 19 Μαΐου.Η σοβιετική επίθεση είχε καλά αποτελέσματα και γνώρισε επιτυχία στην αρχή όμως οι δυνάμεις που είχαν συγκεντρώσει οι Γερμανοί για την επίθεση τους ήταν στην κατάλληλη θέση για να βρεθούν στα νώτα και να αποκόψουν τις σοβιετικές δυνάμεις.
Η γερμανική αντεπίθεση 17 – 28 Μαΐου.Έτσι, στις δέκα μέρες της γερμανικής αντεπίθεσης, που έμεινε γνωστή ως «Δεύτερη Μάχη του Χάρκοβο», οι Σοβιετικοί έχασαν 240.000 άντρες, 1.200 άρματα μάχης και 2.600 πυροβόλα.
Η γερμανική επίθεση ξεκινάΣτις 28 Ιουνίου η γερμανική επίθεση ξεκίνησε. Οι Γερμανοί προελαύνουν αλλά αυτή τη φορά οι σοβιετικές στρατιές αποφεύγουν να κυκλωθούν. Έτσι ενώ τα εδαφικά κέρδη είναι μεγάλα ο αριθμός των σοβιετικών δυνάμεων που αιχμαλωτίζονται ή καταστρέφονται είναι μικρός.
Στην Κριμαία, που αποτελεί ουσιαστικά ξεχωριστό θέατρο επιχειρήσεων, στις 3 Ιουλίου, η 11η Στρατιά του Μάνσταϊν καταφέρνει να καταλάβει τη Σεβαστούπολη.
Στις 6 Ιουλίου οι Γερμανοί μπαίνουν στο Βορονέζ όμως ο Χίτλερ δεν είναι ικανοποιημένος με την πρόοδο και ο διοικητής της Ομάδας Στρατιών Νότου απομακρύνεται. Η ίδια η Ομάδα Στρατιών Νότου διαχωρίστηκε σε δύο μικρότερες την Ομάδα Στρατιών Β και την Ομάδα Στρατιών Α.
Η Ομάδα Στρατιών Β θα κατευθύνονταν προς το Στάλινγκραντ και η Ομάδα Στρατιών Α προς το Ροστόβ και στη συνέχεια προς τον Καύκασο.
Η μοιραία απόφασηΟ Χίτλερ πήρε θάρρος από τη μέχρι τότε επιτυχία και θεώρησε ότι ο δρόμος προς το Στάλινγκραντ ήταν ανοιχτός, γι΄ αυτό στις 16 Ιουλίου εξέτρεψε την 4η Τεθωρακισμένη Στρατιά από την πορεία της και την έστειλε νοτιότερα για να ενισχύσει την Ομάδα Στρατιών Α.
Αυτό πιθανότατα είχε βαριές συνέπειες γιατί η 6η Στρατιά δεν είχε την ταχύτητα και τη βοήθεια της 4ης Τεθωρακισμένης ώστε να φτάσει έγκαιρα στο Στάλινγκραντ πριν οργανωθεί η άμυνα της πόλης. Η δε αλλαγή πορείας της 4ης Τεθωρακισμένης προκάλεσε επιπλέον καθυστερήσεις γιατί έπρεπε να περάσει μέσα από τις γραμμές της 6ης Στρατιάς.
Η πρόοδος της γερμανικής επίθεσης από τις 14 – 31 Ιουλίου.Επιπλέον τα τέσσερα στάδια που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο τώρα πια εγκαταλείπονταν καθώς τώρα το Στάλινγκραντ και ο Καύκασος θα επιδιώκονταν ταυτόχρονα.
Αργότερα και μετά από παρέμβαση του αρχηγού του γερμανικού επιτελείου στρατού ο Χίτλερ ξανασκέφτηκε το ζήτημα και διέταξε την 4η Τεθωρακισμένη να κατευθυνθεί και πάλι προς το Στάλινγκραντ, όμως πολύτιμος χρόνος είχε χαθεί και μία τεθωρακισμένη στρατιά πηγαινοέρχονταν άσκοπα για μέρες μπρος – πίσω στη νότια Ρωσία.
Η προέλαση προς το Στάλινγκραντ 31 Ιουλίου – 3 Σεπτεμβρίου.Η 6η Στρατιά έφτασε στα περίχωρα του Στάλινγκραντ στις 23 Αυγούστου. Από την άλλη πλευρά η Ομάδα Στρατιών Α πέρασε το Ροστόβ στις 27 Ιουλίου και συνέχισε στον Καύκασο.
Οι ελπίδες του Χίτλερ για μια γρήγορη νίκη στη νότια Ρωσία διαψεύστηκαν. Τόσο το Στάλινγκραντ όσο και ο Καύκασος κατάπιναν αχόρταγα τις γερμανικές δυνάμεις με αποτέλεσμα η φύλαξη των πλευρών της 6ης Στρατιάς να ανατεθεί σε χαμηλότερης ποιότητας ρουμανικές, ιταλικές και ουγγρικές δυνάμεις, γεγονός που αποτέλεσε και την αχίλλειο πτέρνα της.
Η προώθηση της 6ης Στρατιάς μέσα στο Στάλινγκραντ μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 1942.The post Η γερμανική θερινή επίθεση στο Ανατολικό Μέτωπο το 1942 appeared first on ArmyNow.Net.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Παντρεμένη δασκάλα είπε σε μαθητής της οτι τον Περιμένει σπίτι για να “Το κάνουν”. Οταν Άνοιξε την πόρτα όμως της “κόπηκαν” τα πόδια
- Έτσι νίκησε ο Ολυμπιακός τον Λεβαδειακό - ΒΙΝΤΕΟ
- Αργεντινή: Εντοπίστηκαν δορυφορικές κλήσεις από το υποβρύχιο που αγνοείται
- Μαρία Κορινθίου: Η κόρη της Ισμήνη είναι μια όμορφη δεσποινίς!
- Έτρωγε Ένα Κομμάτι Μαύρη Σοκολάτα Κάθε Μέρα Για Έναν Μήνα – ΑΥΤΟ Που Συνέβη Στο Σώμα Της Δεν Θα Το Πιστεύετε!
- Νέα Σελήνη στο Σκορπιό: Πώς επηρεάζει το ζώδιό σου;
- Ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων
- Αυτοί είναι οι 2 νεαροί Αλβανοί που έκλεβαν με απίστευτη αγριότητα ηλικιωμένους στην Αττική
- Εξιχνιάστηκαν έξι διαρρήξεις οχημάτων στη Λάρισα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Armynow
- Τελευταία Νέα Armynow
- Η γερμανική θερινή επίθεση στο Ανατολικό Μέτωπο το 1942
- Η διάβαση του Ρουβίκωνα από την Κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις
- Μάχη του Σομ: Η πιο αιματηρή μάχη της ανθρωπότητας
- Θωρηκτό Κιλκίς: Η βιαστική αγορά και η βύθιση του
- F-16 Block 52+ Adv.: Βολές με AIM-9L
- Με Αρετή και Τόλμη: Το ΥΠΕΘΑ θα δείξει βολές στα Μέγαρα!
- Ακούν τους Στρατιωτικούς στην κυβέρνηση;
- Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών: Η ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων εκπαιδεύεται! – ΦΩΤΟ
- Η «ΝΗΡΗΙΣ 2017» και οι Ειδικές Δυνάμεις «ασπίδα» στο Αιγαίο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Σήμερα η τελική μονομαχία Γεννηματά-Ανδρουλάκη – «Καρφιά» έως το παρά πέντε της εκλογής
- Οι πολιτικές εφημερίδες 19/11/2017
- Διπλός ο Αντετοκούνμπο στη συντριβή των Μπακς
- Βροχές και καταιγίδες σήμερα -Μικρή πτώση της θερμοκρασίας
- Δικαιολογίες Δούρου: Προδιαγεγραμμένη τραγωδία στη Μάνδρα, δίνουμε έμφαση στα προβλήματα εδώ και τρία χρόνια
- Οικογένεια Τσαλικίδη: Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου - Δεν υπήρξε επαρκής διερεύνηση της υπόθεση
- Οι αθλητικές εφημερίδες 19/11/2017
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας 19/11/2017
- 5 πράγματα που πρέπει να έχεις στο ψυγείο σύμφωνα με τον Γκόρντον Ράμσεϊ
- Φθιώτιδος Νικόλαος: «Τα μοναστήρια μας είναι πνευματικοί πνεύμονες που δίδουν ζωή στην Εκκλησία»