Η τραγική συντριβή του F-4E της ΠΑ, στο όρος Δίρφυς, σαν σήμερα το 2002

10:08 27/6/2019 - Πηγή: Armynow

Σαν σήμερα, στις 27 Ιουνίου 2002, ο Σμηναγός Κυριάκος Καρακίτσιος και ο Υποσμηναγός (Ι) Δημήτριος Κωστόπουλος έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος F-4E της 337 Μοίρας Παντός Καιρού της 110 Πτέρυγα Μάχης, προσέκρουσε στο Όρος Δίρφυς. στη διάρκεια αποστολής COMAO.

Το μοιραίο F-4 συμμετείχε σε εκπαιδευτική άσκηση COMAO. Ξεκίνησε από την 337 Μοίρα Παντός Καιρού

της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα και κατευθυνόταν από τη θέση Σκατζούρα (ΒΔ της Σκύρου) προς την Τανάγρα, όπου θα πραγματοποιούσε εικονική προσβολή  της 114 Πτέρυγα Μάχης.

Το πλήρωμά του ήταν Νο2 στο σχηματισμό και ακολουθούσε τον αρχηγό του. O τελευταίος, όταν πλησίασαν την Εύβοια και έπρεπε να περάσουν πάνω από το όρος Δίρφυς στις 8.40 π.μ. πετώντας σε χαμηλό ύψος, έδωσε εντολή στους χειριστές να έρθουν από πίσω του. O σμηναγός και ο υποσμηναγός υπάκουσαν, τα δύο αεροσκάφη μπήκαν μέσα στα σύννεφα, αλλά όταν ο αρχηγός της αποστολής βγήκε από αυτά, διαπίστωσε ότι ο Νο2 δεν τον ακολουθούσε.

Αμέσως άρχισε αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό του. Επί τόπου έσπευσαν άνδρες της EMAK, στρατιωτικές και πυροσβεστικές μονάδες από την περιοχή της Εύβοιας και ένα ελικόπτερο Super Puma, παρά το γεγονός ότι η πυκνή νέφωση δεν επέτρεπε την από αέρος έρευνα. Οι ώρες περνούσαν, όμως, χωρίς κανένα αποτέλεσμα και με τις ελπίδες, για τους πιλότους, να εξανεμίζονται.

Στις 4.30 μ.μ. απογειώθηκε από την Ελευσίνα αμερικανικό C-130, εξοπλισμένο με ειδικό μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων, που βρισκόταν στη Σούδα. Περίπου μία ώρα αργότερα το πλήρωμά του εντόπισε στοιχεία μετάλλου πάνω από την Δίρφυ και έδωσε τις σχετικές συντεταγμένες. Με βάση αυτές, οι άνδρες της EMAK, που βρίσκονταν κοντά, εντόπισαν τα συντρίμμια στις 6 μ.μ. σε ύψος 1.700 μ. και σε μικρή απόσταση από την κορυφή, ένδειξη ότι οι άτυχοι πιλότοι δεν κατάφεραν για πολύ λίγο να περάσουν το βουνό.

Για τα αίτια του ατυχήματος διετάχθη έρευνα. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι χειριστές δεν ειδοποίησαν σχετικά, οδήγησε στον αποκλεισμό της μηχανικής βλάβης. Κατά μία εκδοχή, το ραντάρ του μοιραίου F-4 αντί να «λοκάρει» το προπορευόμενο αεροσκάφος, «λόκαρε» την κορυφή του βουνού, την οποία και ακολούθησε, χωρίς οι πιλότοι του να το έχουν συνειδητοποιήσει λόγω της πυκνής νέφωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φρικτός θόρυβος της πτώσης του Φάντομ ακούστηκε σε όλες τις Βόρειες Σποράδες, νωρίς το πρωί.

Οι δύο πεσόντες αεροπόροι

Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους δύο έμπειροι αεροπόροι και νέοι άνθρωποι ο σμηναγός Κυριάκος Καρακίτσιος, 31 ετών από την Κοζάνη, και ο υποσμηναγός Δημήτρης Κωστόπουλος, 29 ετών από τη Λάρισα.

Σμηναγός ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ του Χαρισίου

Γεννήθηκε το 1971 στην Κοζάνη.

Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων τον Σεπτέμβριο του 1989 και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1993 με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού.

Ο κυβερνήτης του μοιραίου Φάντομ, σμηναγός Κυριάκος Καρακίτσιος είχε παντρευτεί πριν από ένα χρόνο και διέμενε μαζί με τη σύζυγό του στη Λάρισα.

Όπως υποστήριζαν οι οικείοι του, ο Κυρ. Καρακίτσος  την τραγική ημέρα είχε ρεπό και κλήθηκε στην υπηρεσία τη τελευταία στιγμή προκειμένου να αντικαταστήσει συνάδελφό του.

Υποσμηναγός ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Αντωνίου

O άτυχος υποσμηναγός, Δημήτρης Κωστόπουλος, επρόκειτο να αρραβωνιαστεί σε λίγες ημέρες και με την κοπέλα του έκαναν τα όνειρα της δημιουργίας μιας ευτυχισμένης οικογένειας.

Ήταν φίλος με τον ανθυποσμηναγό Καρασάββα που είχε βρει τραγικό θάνατο στα ορεινά του Πηλίου πριν από δύο καλοκαίρια, όταν το πυροσβεστικό αεροπλάνο συνετρίβη κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης στη μεγάλη πυρκαγιά του Λαύκου.

O Δημ. Κωστόπουλος είχε στο ενεργητικό του 600 ώρες πτήσεις και τα αεροπλάνα ήταν «η τρέλα» του. Αγαπούσε πολύ τη δουλειά του και ήταν υποδειγματικός αξιωματικός.

Πηγές:

haf.grpesoipa.orgevia365.grkathimerini.gr

The post Η τραγική συντριβή του F-4E της ΠΑ, στο όρος Δίρφυς, σαν σήμερα το 2002 appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα