Ιστορικό διαστημικό επίτευγμα: Η Κίνα πάτησε πρώτη στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού
Η Κίνα σημείωσε ένα ιστορικό διαστημικό επίτευγμα, καθώς έγινε η πρώτη χώρα που πρώτη «άγγιξε» τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, όπου προσεληνώθηκε το ρομποτικό σκάφος της Chang’e-4.
Το σκάφος, που είχε εκτοξευθεί στις 7 Δεκεμβρίου με ένα πύραυλο Long March-3B, με σκοπό να μελετήσει τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, η οποία είναι μόνιμα αόρατη από τη Γη, περιλαμβάνει μια στατική άκατο και ένα μικρό ρόβερ, ενώ πολλά από τα επιστημονικά όργανα του είναι ευρωπαϊκής κατασκευής.
Μέχρι σήμερα, όλες
Οι παρατηρήσεις από ψηλά της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού, τόσο από δορυφόρους, όσο και από τους αστροναύτες μέσα στις διαστημικές ακάτους, έχουν αποκαλύψει ότι -για άγνωστο λόγο- διαθέτει παχύτερο και μεγαλύτερης ηλικίας φλοιό, καθώς επίσης περισσότερους και βαθύτερους κρατήρες απ’ ό,τι η φωτεινή πλευρά. Αποτελεί ακόμη μυστήριο για τους επιστήμονες γιατί τα δύο «πρόσωπα» της Σελήνης έχουν αυτές τις διαφορές.
Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA) ξεκίνησε το διαστημικό πρόγραμμά της για τη Σελήνη με καθυστέρηση περίπου τριών δεκαετιών, αφότου οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση είχαν πλέον σταματήσει τις δικές τους αποστολές («Απόλλων» και «Λούνα» αντίστοιχα).
Το πρώτο κινεζικό σκάφος Chang’e-1 (είναι το όνομα της αρχαίας κινεζικής θεότητας του φεγγαριού) εκτοξεύθηκε το 2007 και αφού τέθηκε σε τροχιά και χαρτογράφησε τη Σελήνη, συνετρίβη πάνω της το 2009. Ακολούθησε το Chang’e-2 το 2010, το οποίο επίσης τέθηκε σε τροχιά γύρω από το δορυφόρο και μετά στάλθηκε στα βάθη του διαστήματος.
Το 2013, το Chang’e-3 υπήρξε το πρώτο σκάφος που προσεληνώθηκε μετά το σοβιετικό Λούνα-24 το 1976. Για πρώτη φορά μάλιστα ένα μικρό κινεζικό ρόβερ, το Yutu, ήταν εφοδιασμένο με ένα ραντάρ που μπόρεσε να μελετήσει όχι μόνο την επιφάνεια, αλλά και το υπέδαφος του φεγγαριού.
Το Chang’e-4, που έχει σχεδιασθεί κατά τα πρότυπα του προδρόμου του, θα βασίζεται για τις επικοινωνίες του με τη Γη στον κινεζικό δορυφόρο αναμετάδοσης Queqiao που διαθέτει μια παραβολική αντένα 4,2 μέτρων. Εκτοξεύθηκε φέτος το Μάιο και βρίσκεται στην κατάλληλη τροχιά, σε απόσταση 64.000 χιλιομέτρων από την πίσω πλευρά του φεγγαριού, ώστε να βλέπει ταυτόχρονα τόσο τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, όσο και τον πλανήτη μας.
Το Chang’e-4, που περιλαμβάνει μια άκατο προσελήνωσης βάρους 3,6 μετρικών τόνων και το μικρό ρόβερ Yutu, βάρους 140 κιλών, προσεληνώθηκε στον διαμέτρου 180 χιλιομέτρων κρατήρα Φον Κάρμαν μέσα στην τεράστια λεκάνη Νοτίου Πόλου-Άιτκεν, η οποία πιθανόν έχει σχηματισθεί μετά την πρόσκρουση ενός γιγάντιου αστεροειδούς. Η εν λόγω λεκάνη, διαμέτρου 2.500 χιλιομέτρων και βάθους 12 χιλιομέτρων, είναι η μεγαλύτερη, βαθύτερη και παλαιότερη λεκάνη πρόσκρουσης στο φεγγάρι.
Το ραντάρ του ρόβερ θα μπορεί να «δει» σε βάθος έως 100 μέτρων κάτω από τη σεληνιακή επιφάνεια. Το σκάφος διαθέτει επίσης τρεις κάμερες και μια σειρά από επιστημονικά όργανα (ορισμένα ευρωπαϊκής κατασκευής), όπως ένα αναλυτή σεληνιακής σκόνης, ένα αναλυτή ηλεκτρικού πεδίου, ένα σεληνιακό σεισμογράφο κ.α.
Ακόμη, θα μεταφέρει ένα πείραμα 28 κινεζικών πανεπιστημίων, συγκεκριμένα μια μίνι «σεληνιακή βιόσφαιρα», μια αλουμινένια σφαίρα βάρους τριών κιλών, που περιέχει νερό, θρεπτικά συστατικά και αέρα και μέσα στην οποία θα επιχειρηθεί να φυτρώσουν σπόροι από πατάτες και άλλα φυτά. Το πείραμα θα αποτελέσει «πιλότο» για τα μελλοντικά σχέδια δημιουργίας κινεζικής σεληνιακής βάσης και τροφοδοσίας της με αγροτικά προϊόντα σεληνιακής καλλιέργειας.
Συνωστισμός και ανταγωνισμός στο μέλλονΤο κινεζικό σεληνιακό πρόγραμμα θα συνεχισθεί με την αποστολή Chang’e-5, τη δεύτερη στη «φωτεινή» πλευρά, που θα φέρει δείγματα βάρους έως δύο κιλών από το έδαφος και το υπέδαφος του φεγγαριού και η οποία προγραμματίζεται να εκτοξευθεί προς το τέλος του 2019. Η επόμενη αποστολή Chang’e 6 θα φέρει ένα ακόμη μεγαλύτερο δείγμα.
Απώτερος στόχος της Κίνας είναι να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι έως το τέλος της δεκαετίας του 2030. Η χώρα δεν έχει μόνο επιστημονικό ενδιαφέρον για τη Σελήνη, αλλά τη θεωρεί επίσης σημαντικό στρατηγικό παράγοντα στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής να γίνει η νέα παγκόσμια υπερδύναμη.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι έχει ανανεωθεί το διεθνές ενδιαφέρον για τη Σελήνη, με ένα τρόπο που φέρνει στο νου την ψυχροπολεμική κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ-ΕΣΣΔ. Η NASA – έπειτα από εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – έχει πλέον αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή, σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρίες, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μέσα στην επόμενη δεκαετία τη δημιουργία επανδρωμένου τροχιακού σταθμού γύρω από τη Σελήνη, αλλά και μιας πιο μόνιμης παρουσίας αστροναυτών πάνω στο φεγγάρι.
Η Ευρώπη, η Ρωσία, η Ινδία (εκτόξευση της σεληνιακής ακάτου Chandrayaan 2 στις αρχές του 2019) και η Ιαπωνία έχουν επίσης σχέδια για το φεγγάρι, είτε μόνες τους, είτε στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας. Το μεγάλο ερώτημα όσον αφορά τη «σεληνιακή γεωπολιτική» είναι κατά πόσο θα υπάρξει διαστημικός ανταγωνισμός ή συνεργασία μεταξύ των χωρών.
Η πρώτη κοντινή φωτογραφίαΤην πρώτη κοντινή φωτογραφία της «σκοτεινής» πλευράς του φεγγαριού, που τράβηξε το ρομποτικό μη επανδρωμένο σκάφος της Chang’e-4, το οποίο μόλις προσεληνώθηκε εκεί, γράφοντας διαστημική ιστορία, έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA).
Έως τώρα η πίσω και πάντα αόρατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης είχε φωτογραφηθεί μόνο από ψηλά από σεληνιακούς δορυφόρους.
Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ιστορική προσελήνωση σημειώθηκε στις 04:26 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης.
Για «εντυπωσιακό επίτευγμα» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), Τζιμ Μπριντεστάιν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
The post Ιστορικό διαστημικό επίτευγμα: Η Κίνα πάτησε πρώτη στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού appeared first on ArmyNow.Net.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Γιαγιά και παππούς έκαναν την Πρωτοχρονιά παρέα στον Εύζωνα – εγγονό τους
- Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank: Τι αλλάζει για τους καταθέτες από αρχές 2019. Αλαλούμ στις Τράπεζες, φόβος
- ΕΜΥ Καιρός: Κακοκαιρία Σοφία χτυπά από σήμερα 3 Ιανουαρίου – έκτακτο δελτίο
- Οι πολιτικές εφημερίδες 3/1/19
- Σεισμός ΤΩΡΑ: 3.7 ρίχτερ στη Ζάκυνθο
- Επέλαση της «Σοφίας» - Η πρόγνωση του καιρού
- Ξύλινα έπιπλα: Εξαφανίσετε κάθε είδους γρατζουνιά με ΑΥΤΟΝ τον τρόπο
- Συγκλονίζει ο πατροκτόνος τη Κέρκυρας: Σκότωσα την κόρη μου και την έθαψα στην αυλή
- BINTEO ΠΟΥ ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ! Χιλιάδες χορεύουν ελληνικά στην Σμύρνη...
- Ένας... Άη Βασίλης στην κορυφή του Ψηλορείτη - ΦΩΤΟ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Armynow
- Τελευταία Νέα Armynow
- Ιστορικό διαστημικό επίτευγμα: Η Κίνα πάτησε πρώτη στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού
- Η «Σοφία» ντύνει στα λευκά όλη τη χώρα – Τι πρέπει να προσέχουμε
- Γιαγιά και παππούς έκαναν την Πρωτοχρονιά παρέα στον Εύζωνα – εγγονό τους
- Καμμένος σε Τσαβούσογλου: Δεν σας φοβάται κανείς πια!
- Επισκέψεις Ευελπίδων σε Σχηματισμούς για ανταλλαγή ευχών – ΦΩΤΟ
- Σπ. Πλακούδας: Το 2019 χρονιά – σταθμός για την παρουσία των ΗΠΑ στην Αν. Μεσογειο
- Εντυπωσίασαν και φέτος τα Αγιοβασιλιάτικα Καραβάκια στη Χίο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)
- Θητεία: Πρόσκληση Κατάταξης Στρατευσίμων ΠΑ 2019 Α’ ΕΣΣΟ
- Στρατηγός Κωσταράκος: Ο ΥΕΘΑ και οι Κρίσεις των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- ΕΜΥ Καιρός: Έκτακτο δελτίο για σήμερα 3 Ιανουαρίου
- Ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις για τον εγκέφαλο το 2018
- ΥΠΕΞ και Καμμένος απαντούν σε Τουρκία και Τσαβούσογλου: «Δεν σας φοβάται κανείς πια»
- Μαρία Μπεκατώρου: Γιόρτασε την Πρωτοχρονιά στο Χόνκγ Κονγκ!
- Τέλη κυκλοφορίας 2019: Δέκα ημέρες παράταση για την πληρωμή τους
- ΠΟΕΔΗΝ: Παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
- Αυτός είναι ο κούκλος γιος του Τάσου Αρνιακού!
- «Το τατουάζ»: Το 2019 θ’ ανατραπεί η ζωή όλων των ζευγαριών
- Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank: Τι αλλάζει για τους καταθέτες από αρχές 2019. Αλαλούμ στις Τράπεζες, φόβος