Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Τι προβλέπεται για τους ανυπότακτους – Ποιοι εξαιρούνται

14:01 9/3/2019 - Πηγή: Armynow

Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Όλα όσα προβλέπονται για τους ανυπόταχτους. Ποιοι εξαιρούνται.

Με το άρθρο 18 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ που έχει τεθεί σε διαβούλευση μέχρι και τις 18 Μαρτίου, επιχειρείται η ρύθμιση των στρατιωτικών υποχρεώσεων των ανυπότακτων και καθορίζεται ποιοι ανυπότακτοι εξαιρούνται από την πρόσκληση.

Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση με το συγκεκριμένο άρθρο σκοπός είναι η στρατολογική τακτοποίηση του μεγάλου αριθμού των ανυπότακτων της χώρας και τους παρέχεται ισχυρό

κίνητρο για να συμμορφωθούν με τη συνταγματική τους υποχρέωση προς στράτευση, στο πλαίσιο τόσο της συνταγματικής αρχής της στρατολογικής ισότητας, όσο και της εν γένει δυσχερούς δημοσιονομικής κατάστασης και της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει κυρίως τους νέους.

Παράλληλα όπως τονίζεται, με τη ρύθμιση αυτή, αφενός οι ανυπότακτοι ωθούνται να εκπληρώσουν,το προσεχές χρονικό διάστημα, τη θητεία τους, αφού δεν θα υπέχουν πλέον ποινικές και διοικητικές συνέπειες, και αφετέρου εξυπηρετούνται κατά πολύ τα Στρατιωτικά Δικαστήρια στη ρύθμιση εκκρεμών δικογραφιών και οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες στη ρύθμιση χρόνιων ανείσπρακτων και εν πολλοίς αβεβαίωτων οφειλών.

Ειδικότερα με την παράγραφο1, επιτυγχάνεται η στρατολογική, ποινική και διοικητική τακτοποίηση αριθμού ανυποτάκτων, εφόσον έχουν ήδη καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και εκπληρώνουν ή εκπλήρωσαν μέρος ή το σύνολο της στρατιωτικής τους υποχρέωσης ή πρόκειται να δείξουν άμεσα ενδιαφέρον για την εκπλήρωση των οφειλόμενων στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, ή έχουν ή πρόκειται να απαλλαγούν από τη στράτευση για οποιονδήποτε λόγο, ή τους έχει ήδη χορηγηθεί ή θα τους χορηγηθεί αναβολή κατάταξης για λόγους υγείας.

Η ίδια ως άνω δυνατότητα παρέχεται και στους αντιρρησίες συνείδησης, εφόσον υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις των άρθρων 59-65του ν.3421/2005. -Περαιτέρω, με την παράγραφο 2, αίρονται οι ποινικές συνέπειες της ανυποταξίας, προς ελάφρυνση των πινακίων των Στρατιωτικών Δικαστηρίων, επειδή με εισαγγελική πράξη θα τίθεται η υπόθεση στο αρχείο.

Επιπλέον, διαγράφονται οι επιβληθείσες διοικητικές συνέπειες και ιδίως το διοικητικό πρόστιμο των 6.000 ευρώ, για όσους εμπίπτουν ήδη ή υπαχθούν αργότερα στις ανωτέρω διατάξεις.

Παρέχεται έτσι κίνητρο, προκειμένου κάποιος που έχει καταστεί ανυπότακτος, είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού, να εξαλείψει τις συνέπειες της πράξης του, να εκπληρώσει χωρίς οποιοδήποτε βάρος τη στρατεύσιμη στρατιωτική του υποχρέωση και να διαγραφεί το επιβληθέν χρηματικό πρόστιμο.

Σε όσους τυχόν έχουν καταβάλλει μέρος του χρηματικού προστίμου, προβλέπεται η διαγραφή του υπολειπόμενου ποσού, κατά την ημερομηνία τακτοποίησής τους, και όχι και του ήδη νόμιμα καταβληθέντος σε προγενέστερο χρόνο, προς διευκρίνιση τυχόν ερμηνευτικών δυσχερειών, οι οποίες και θα απέβαιναν εις βάρος των τακτοποιούμενων ανυπότακτων, αλλά και για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος. –

Επιπρόσθετα, με την παράγραφο3, προβλέπεται ότι η υπαγωγή στις ως άνω ευεργετικές διατάξεις γίνεται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατική εμπλοκή των πολιτών.

The post Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Τι προβλέπεται για τους ανυπότακτους – Ποιοι εξαιρούνται appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ, – Ποιοι,nomoschedio ypetha, – poioi