Ο Στρατηγός Ζιαζιάς στέλνει μήνυμα για τη Μακεδονία
Η γενέθλια μέρα του Παύλου Μελά, σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα ήταν η αφορμή για να στείλει ο Στρατηγός Ζιαζιάς το δικό του μήνυμα για τη Μακεδονία.
Tην ώρα που πραγματοποιείται η τριμερής συνάντηση στη Βιέννη μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του Σκοπιανού ομολόγου του Νικόλα Ντιμιτρόφ και του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το όνομα των Σκοπίων, ο
Χθες έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook όπου υπενθύμισε την γενέθλια ημέρα του εμβληματικού μαχητή του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλου Μελά.
Αυτή είναι η ανάρτηση του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ:
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ.
“Η ζωή είναι πόλεμος. Η γη σου είναι φρούριο και χρέος σου η νίκη. Μη μιλάς, να σκέπτεσαι, να αγαπάς, να μην πονάς. Ένας είναι ο σκοπός σου: ο πόλεμος. Πολέμα για τα ιδανικά σου, για τα Ελληνικά ιδανικά …….”
Ο Παύλος Μελάς γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1870 στη Μασσαλία, όπου ο πατέρας του Μιχαήλ Μελάς (1833-1897) δραστηριοποιούταν ως έμπορος. Το 1886 εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων και εξήλθε ως ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού στις 8 Αυγούστου του 1891. Τον επόμενο χρόνο νυμφεύτηκε τη Ναταλία Δραγούμη (1872-1973), κόρη του τραπεζίτη και πολιτικού Στέφανου Δραγούμη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον στρατιωτικό Μιχαήλ Μελά (1894-1950) και τη χημικό Ζωή Μελά – Ιωαννίδη (1898-
Στις αρχές του 20ου αιώνα τον απασχολεί έντονα η κατάσταση στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία και τον ανησυχεί η δράση των κομιτατζήδων, που επιδιώκουν την προσάρτηση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία. Τον επηρεάζει έντονα ο Μακεδόνας πεθερός του Στέφανος Δραγούμης, ενώ έχει πληροφόρηση από πρώτο χέρι από τον αδελφό της γυναίκας του Ίωνα Δραγούμη, που υπηρετεί ως υποπρόξενος στο Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα ΠΓΔΜ).
Τον Φεβρουάριο του 1904, μαζί με άλλους τρεις αξιωματικούς, τους λογαχούς Αλέξανδρο Κοντούλη και Αναστάσιο Παπούλα και τον ανθυπολοχαγό Γεώργιο Κολοκοτρώνη, συμμετέχει σε μυστική αποστολή στη Μακεδονία με το ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας (Μίκης, από το όνομα του γιου του Μιχαήλ, που τον φωνάζουν χαϊδευτικά Μίκη και Ζέζας, από το όνομα της κόρης του Ζωής, που τη φωνάζουν χαϊδευτικά Ζέζα), κατόπιν εντολής της κυβέρνησης Θεοτόκη. Η ομάδα των τεσσάρων αξιωματικών, συνοδευόμενη από μακεδόνες αγωνιστές, δραστηριοποιήθηκε στη δυτική Μακεδονία, αλλά οι κινήσεις της έγιναν αντιληπτές από τους Τούρκους, οι οποίοι ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση την ανάκλησή τους.
Έτσι, ο Μελάς μαζί με τους τρεις άλλους αξιωματικούς επέστρεψαν στην Αθήνα στις 29 Μαρτίου.
Τον Ιούλιο, ενώ υπηρετούσε στη Σχολή Ευελπίδων, ζήτησε 20ήμερη άδεια και έκανε ένα δεύτερο ταξίδι στη Μακεδονία. Στο πλαστό διαβατήριό του αναγραφόταν το όνομα Πέτρος Δέδες και ως επάγγελμα δήλωνε ζωέμπορος. Μόλις έφθασε στην Κοζάνη συναντήθηκε με το ντόπιο ελληνικό στοιχείο και αποφασίστηκε η συγκρότηση ενόπλων σωμάτων με τη στρατολόγηση ανδρών από τις γύρω περιοχές και η ανάληψη άμεσης δράσης στη Δυτική Μακεδονία. Επέστρεψε στην Αθήνα στις 3 Αυγούστου γεμάτος αισιοδοξία για την έκβαση του Αγώνα.
Μετά από 15 ημέρες ζήτησε κι έλαβε τετράμηνη άδεια από το στράτευμα για να αναλάβει επίσημα την αρχηγία του Μακεδονικού Αγώνα στην περιοχή της Καστοριάς και του Μοναστηρίου, κατόπιν υπόδειξης του Μακεδονικού Κομιτάτου. Λίγο πριν από την αναχώρησή του εξομολογείτο στη γυναίκα του:
«…Αισθάνομαι πολύ, ο δυστυχής, την ευτυχίαν που αφήνω• αισθάνομαι ότι μ’ όλον τον ανήσυχον και νευρικόν χαρακτήραν μου ο βίος ο οποίος μου αρμόζει περισσότερον είναι ο ήσυχος και ο οικογενειακός. Αλλ’ από τινος δεν ηξεύρω τι έπαθα• έγινα όργανον δυνάμεως πολύ μεγάλης, ως φαίνεται, αφού έχει την ισχύν να κατασιγάση όλα τ’ αλλα αισθήματά μου και να με ωθή διαρκώς προς την Μακεδονίαν». Και από τη Λάρισα συμπλήρωνε με νέο γράμμα προς την σύζυγό του, ωσάν να προαισθανόταν το τέλος του: «…Αναλαμβάνω αυτόν τον αγώνα με όλη μου την ψυχήν και με την ιδέαν, ότι είμαι υποχρεωμένος να τον αναλάβω. Είχα και εγώ την ακράδαντον πεποίθησιν, ότι δυνάμεθα να εργασθώμεν εν Μακεδονία και να σώσωμεν πολλά πράγματα. Έχων δε την πεποίθησιν ταύτην, έχω και υπέρτατον καθήκον να θυσιάσω το παν όπως πείσω την Κυβέρνησιν και την κοινήν γνώμην περί τούτου…».
Στις 28 Αυγούστου ο Καπετάν Μίκης Ζέζας διέβη τα σύνορα, συνοδευόμενος από αρκετούς Μακεδόνες, Λάκωνες και Κρήτες, και στα μέσα Σεπτεμβρίου στρατοπέδευσε στην περιοχή της Καστοριάς. Στις 13 Οκτωβρίου του 1904 εισήλθε στο χωριό Στάτιστα για να αναπαυτεί αυτός και οι άνδρες του. Όμως, ο Βούλγαρος αρχικομιτατζής Μήτρος Βλάχος, προκειμένου να τον βγάλει από τη μέση, ειδοποίησε τις οθωμανικές αρχές. Επί τόπου κατέφθασε ισχυρό στρατιωτικό απόσπασμα, αποτελούμενο από 150 άνδρες και στη συμπλοκή που ακολούθησε, ο Παύλος Μελάς τραυματίστηκε σοβαρά στην οσφυϊκή χώρα και μετά από μισή ώρα άφησε την τελευταία του πνοή.Το κεφάλι του αποκόπηκε από τους συμπολεμιστές του και τάφηκε στο ναό της Αγίας Παρασκευής στο Πισοδέρι. Το σώμα του παραδόθηκε από τις οθωμανικές αρχές στον μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό (Καραβαγγέλη) και τάφηκε στον βυζαντινό ναό των Ταξιαρχών στην Καστοριά, όπου αναπαύεται και η κάρά του από το 1950. Στον ίδιο ναό έχει ταφεί και η σύζυγός του Ναταλία, κατ’ επιθυμίαν της.
Ο θάνατος του Παύλου Μελά έγινε γνωστός στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου και συγκλόνισε την κοινή γνώμη, λόγω του ακέραιου και αγνού χαρακτήρα του ανδρός, αλλά και του γνωστού ονόματος της οικογένειάς του, που είχε μεγάλους δεσμούς με τη Μακεδονία και την κοινωνία των Αθηνών. Η θυσία του σηματοδότησε την ουσιαστική έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα, που κορυφώθηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913.
The post Ο Στρατηγός Ζιαζιάς στέλνει μήνυμα για τη Μακεδονία appeared first on ArmyNow.Net.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- «Η Ρένα Βλαχοπούλου δεν έδωσε ποτέ ούτε ένα ποτήρι νερό»
- Νέα κυκλική γραμμή στο Μετρό Θεσσαλονίκης ενώνει όλη την πόλη
- Βόμβα από νταντά Μαντλίν: «Τη μέρα της εξαφάνισης μας είπαν να ψάξουμε στους κάδους. Η μητέρα…»
- Φρίκη στον Προαστιακό Πάτρας με Γιάννη Γαζετά: Τον συνέθλιψε τρένο ενώ πήγαινε… Τραγική μοίρα
- Το απόλυτο ρεζιλίκι του Τζώρτζη στο MasterChef: Οι κριτές τον γείωσαν με τον χειρότερο τρόπο (Vid)
- Καταιγίδα στον Αντέννα μετά την απομάκρυνση τού Γιάννη Λάτσιου
- Μεσσαροπούλου: Ακούστηκαν στο δρόμο οι φωνές Κυριακού-Λάτσιου
- Η χώρα ένα απέραντο καφενείο
- Άρτα: Χειροπέδες σε 49χρονο για φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή
- O Ήρωας Έλληνας πυροσβέστης που έπεσε στη φωτιά για να σώσει τους συναδέρφους του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Armynow
- Τελευταία Νέα Armynow
- Ο Στρατηγός Ζιαζιάς στέλνει μήνυμα για τη Μακεδονία
- Εθνική Φρουρά: Επιχειρησιακή εκπαίδευση με νυχτερινές βολές – ΒΙΝΤΕΟ
- Κρίσιμη συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς στη Βιέννη
- Τουρκία: Επίθεση PKK σε στρατιωτική βάση – Πέντε στρατιώτες νεκροί
- Η Κροατία δεν παίρνει F-16 από την Ελλάδα αλλά από το Ισραήλ
- 30 Μαρτίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο
- Έλληνες Στρατιωτικοί: Απορρίφθηκε η ένσταση
- Καμμένος: Έτσι μας χαρίζουν οι ΗΠΑ 4 MARK V.
- ΣΣΑΣ:Ορκωμοσία Κτηνιατρικού,Νομικής και Συνάντηση Ιεραρχίας
- Καμμένος: Απάντηση για την παραμονή Αξιωματικών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Αρχιερατική Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στα Καλύβια Μονοφατσίου (ΦΩΤΟ)
- Κύπρος: Κτηνωδία στην Παρεκκλησιά - Αποκεφάλισαν κατσίκα και πέταξαν τα νεογέννητα σε χωράφι
- ΔΩΡΕΑΝ | Φτιάχνουμε τα κεράκια της Λαμπρής στο ΚΠΙΣΝ
- ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ παραμένει η Θεσσαλονίκη! Πότε... θα διορθωθεί η βλάβη
- «Κόκκινος Κύκλος» – «10η Εντολή»: Σε ποιους πρωταγωνιστές ανήκουν οι φωνές που ακούμε στους τίτλους έναρξης;
- ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΞΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΛΑ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
- Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο
- Εργαστήρια Λάθους: Ζωγραφίζοντας αγγέλους με ελεύθερη είσοδο στο ΚΠΙΣΝ