Πόσο σοβαρή είναι η νέα κρίση Ινδίας-Πακιστάν;
Μεγάλη ανησυχία δημιουργείται τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο από την εδώ και 15 ημέρες κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, χωρών με πυρηνικό οπλοστάσιο, που το τελευταίο διήμερο, κατέληξε σε θερμά επεισόδια στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ. Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη σοβαρή στρατιωτική εμπλοκή εδώ και δεκαετίες.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α. & Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ
Τι έχει συμβείΠροχθές, Τρίτη ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών Βιτζάι Γκοκαλ, ανακοίνωσε ότι η Ινδική Πολεμική Αεροπορία
Οι προχθεσινές ινδικές αεροπορικές επιθέσεις αποτελούν αντίποινα και αποσκοπούσαν στην μείωση της μαχητικής ικανότητας της τζιχαντιστικής «JeM» η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεση αυτοκτονίας στο Ινδικό Κασμίρ τη 14 Φεβρουαρίου προκαλώντας τον θάνατο 44 ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Ινδίας. Το Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι υποθάλπτει τους αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στο Ινδικό Κασμίρ ενώ για την βομβιστική επίθεση της 14 Φεβρουαρίου επέρριψε την ευθύνη στο Πακιστάν, που αρνήθηκε κάθε εμπλοκή. Κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι η τζιχαντιστική «JeM» έχει χαρακτηριστεί εκτός από Ινδία, ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΗΒ ως τρομοκρατική οργάνωση, ο δε ιδρυτής και Αρχηγός της Μασούντ Αζχάρ είχε επαφές και με την Αλ Κάιντα.
Με τις εκατέρωθεν επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού, η συνέχεια δόθηκε χθες 27 Φεβρουαρίου με την κατάρριψη ενός ινδικού Α/Φ Mig-21 και την σύλληψη του πιλότου του. Πλέον κάνει μία υπερπαραγωγή προπαγανδιστικών βίντεο, σαν αυτά των Τούρκων στην περίπτωση της σύλληψης των 2 Στρατιωτικών μας.
Από Ινδικής πλευράς ενώ έχουν μιλήσει όλοι οι …Υπουργοί, παραμένει σιωπηλός ο Πρωθυπουργός Μόντι ο οποίος έχει συνεχώς δίπλα του τον Διοικητή της Υπηρεσίας Πληροφοριών και τον Αρχηγό των Δυνάμεων Ασφαλείας. Από την πλευρά του ο Πακιστανός Πρωθυπουργός Ιμράν Χαν υπεραμύνθηκε της κατάρριψης του Ινδικού Α/Φ αλλά φάνηκε στις δηλώσεις του συγκρατημένος και συμβιβαστικός. Τόνισε ότι πρέπει να επικρατήσει λογική και αυτοσυγκράτηση καθόσον και οι δύο χώρες έχουν πυρηνικά και ένας κακός υπολογισμός θα είναι καταστροφικός και για τις δύο πλευρές ενώ θα βοηθήσει για να βρεθούν οι υπεύθυνοι της βομβιστικής επίθεσης της 14 Φεβρουαρίου. Τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν είχαν ανακαλέσει τους Πρέσβεις τους μετά την 14 Φεβρουαρίου όταν άρχισε να «φουντώνει» η κρίση.
Γιατί το Κασμίρ προκαλεί διαχρονική σοβαρή τριβή μεταξύ Ινδίας και ΠακιστάνΤο Κασμίρ είναι μία αμφιλεγόμενη στρατηγική περιοχή στους πρόποδες των Ιμαλάιων και αποτελεί εστία κρίσεων από το 1947 όταν Ινδία και Πακιστάν έγιναν κράτη. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν τα ημιαυτόνομα «Πριγκιπάτα» της αποικιοκρατικής Ινδίας διαχωρίζονταν στα δυο νέα σχηματιζόμενα κράτη. Ενώ ο Μαχαραγιάς του Κασμίρ προτίθετο να ενταχθεί στην Ινδία αντιμετώπισε μουσουλμανική εξέγερση. Το Δελχί ζήτησε άμεση ένταξη, έστειλε Στρατό που πολέμησε με το Πακιστάν και έτσι διαμοιράστηκε μεταξύ των δυο, καταλήγοντας σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε «Γραμμή Έλεγχου». Το Δημοψήφισμα που απαίτησε με το 47 Ψήφισμα του, το ΣΑ/ΟΗΕ προκειμένου οι κάτοικοι να αποφασίσουν για το που θα ενταχθούν δεν έγινε ποτέ.
Αν και διαμοιρασμένο το διεκδικούν …ολόκληρο και οι δύο τους! Παράλληλα ένα μικρό μέρος του ελέγχεται από την Κίνα. Η «Γραμμή Ελέγχου» είναι η γραμμή κατάπαυσης πυρός μετά τις πολεμικές συγκρούσεις του 1947 και δεν αναγνωρίζεται επισήμως ως σύνορο. Ινδία και Πακιστάν έχουν πολεμήσει για το Κασμίρ 3 φορές με τελευταία σύγκρουση το 1999.
Εδώ και 40 χρόνια υπάρχει ισλαμικό ανταρτικό κίνημα που επιδιώκει την ένωση όλου του Κασμίρ υπό το Πακιστάν το οποίο κρυφά το υποστηρίζει. Όλα αυτά τα χρόνια γίνεται ανταλλαγή πυρών φορητού οπλισμού ακόμα και πυρών όλμων και πυροβολικού. Όμως πρώτη φορά παραβιάστηκε εναέριος χώρος και έγινε αεροπορική προσβολή.
Είναι πιθανός ένας γενικευμένος πόλεμος Ινδίας και ΠακιστάνΑν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε συνέχιση κάποιων ανταποδοτικών στρατιωτικών ενεργειών το ενδεχόμενο γενικευμένη σύρραξη εκτιμάται ως πολύ χαμηλό. Ο κύριος λόγος είναι ότι πέρα από ένα τεράστιο συμβατικό οπλοστάσιο υπολογίζεται ότι Πακιστάν και Ινδία έχουν στην κατοχή τους 100-180 πυρηνικές κεφαλές για προσβολές στόχων τόσο σε στρατηγικό όσο και τακτικό επίπεδο. Αυτό συνιστά σημαντική αποτροπή του ενός προς τον άλλο! Η Ινδία είναι αρκετά ισχυρότερη, με Ένοπλες Δυνάμεις 3 φορές μεγαλύτερες από του Πακιστάν, με πολύ μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο οπλοστάσιο και 10 φορές μεγαλύτερη σε μέγεθος οικονομία. Η ανισορροπία όμως λόγω του πυρηνικού οπλοστασίου που διαθέτει και το Πακιστάν είναι σχετικά μικρή.
Και οι δύο συνδέονται και συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ αν και η Ινδία δεν έχει σταματήσει την συνεργασία της με την Ρωσία σε όλα τα επίπεδα. Το Πακιστάν υποστηρίζεται από την Κίνα που το βοήθησε στην ανάπτυξη πυρηνικών δυνατοτήτων αλλά ζήτησε χθες με την σειρά της αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση. Μεγάλη βοήθεια παίρνει το Πακιστάν από την Σαουδική Αραβία αλλά και από την γειτονική μας Τουρκία με την οποία έχει ειδική στρατηγική σχέση και είναι πελάτης της αμυντικής της βιομηχανίας.
Σημαντική όμως ήταν η παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος ζήτησε από τις Κυβερνήσεις Ινδίας και Πακιστάν, να δείξουν «αυτοσυγκράτηση» (σημ. κάτι που θα πουν μετά βεβαιότητας και σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσεως, για να μην έχουν κάποιοι …αυταπάτες!) να αποφύγουν κάθε «περαιτέρω στρατιωτική δραστηριότητα» απαιτώντας ταυτόχρονα από το Ισλαμαμπάντ να αναλάβει «αποφασιστική» δράση εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων» με ορμητήριο την επικράτειά του. Κάτι που δείχνει προς τα πού θα κινηθεί η αποκλιμάκωση.
Αντί επιλόγουΈνας «πυρηνικός χειμώνας» στην Ινδική Υποήπειρο δεν θα βουλιάξει μόνο τις δύο χώρες αλλά θα συμπαρασύρει και την παγκόσμια σταθερότητα. Αυτό το γνωρίζουν εκτός από τους δύο εμπλεκόμενους και οι Παγκόσμιοι δρώντες και για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει σύνεση και λογική. Σύνεση και λογική που καθοδηγείται όμως από την μαγική λέξη που λέγεται «Αποτροπή».
Πηγή: ΚΕΔΙΣΑ
The post Πόσο σοβαρή είναι η νέα κρίση Ινδίας-Πακιστάν; appeared first on ArmyNow.Net.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Απίστευτο! Αποκλείστηκε στα χιόνια και αυτό που είχε ξεχάσει στο αυτοκίνητο του έσωσε τη ζωή
- Χάιμε Βέρα: “Πιστεύω πως ο ΟΦΗ έπεσε σήμερα”
- Ο TurkStream 2 προκαλεί αναταράξεις στον ενεργειακό χάρτη
- Κουκουλοφόροι και χούλιγκαν έσπειραν τον τρόμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Σε ρόλο θεατή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
- ΕΜΥ Έκτακτο δελτίο-Καιρός: Πρώτη πρόγνωση για 4 Μαρτίου (ΒΙΝΤΕΟ)
- Γ. Μώραλης: Να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι εγκληματίες
- Επίδομα ενοικίου-Αιτήσεις: Ποια νοικοκυριά ωφελούνται
- Ούτε με την ιδεοληψία του Α. Τσίπρα ούτε με την ασυδοσία της αγοράς του Κ. Μητσοτάκη, είπε η Φ. Γεννηματά
- Κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ με αφορμή τη Novartis
- Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Armynow
- Τελευταία Νέα Armynow
- Πόσο σοβαρή είναι η νέα κρίση Ινδίας-Πακιστάν;
- ΚΕΔΙΣΑ: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα «Οικονομική & Δημόσια Διπλωματία»
- Χρυσό μετάλλιο για τον Μίλτο Τεντόγλου, στο Πανευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου!
- Το ελληνικό λιμάνι με τις εκατό τριήρεις που παραμένει ίδιο από την αρχαιότητα (ΒΙΝΤΕΟ)
- Απαίτηση Νέας Στρατηγικής στο Κυπριακό με όπλα το δίκαιο και την ισχύ
- Οι Τούρκοι διεκδικούν την Αφροδίτη του Πόντου από το Βρετανικό Μουσείο!
- Το ιπτάμενο υποβρύχιο των Σοβιετικών που έμεινε μακέτα… (BINTEO)
- Κύπρος: Στα 73 δις η συνολική αξία των τεσσάρων κοιτασμάτων!
- Πέθανε ο Γιάννης Μπεχράκης o φωτορεπόρτερ της φρίκης του πολέμου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Γ. Μώραλης: Να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι εγκληματίες
- ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Όχι στο ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση των «περιφερειακών» λιμανιών
- Επίδομα ενοικίου-Αιτήσεις: Ποια νοικοκυριά ωφελούνται
- Παρέμεινε αήττητος ο Παναθηναϊκός – Πέρασε κι από το Ρέθυμνο
- ΕΜΥ Έκτακτο δελτίο-Καιρός: Πρώτη πρόγνωση για 4 Μαρτίου (ΒΙΝΤΕΟ)
- “Χ”αμένος ο Λεβαβειακός. Ισοπαλία με Λαμία
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γ. Μπεχράκης δημιούργησε εικόνες και μαρτυρίες για τη σύγχρονη ιστορία
- Ενα ακόμα ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ “Έλληνα” ψηφοφόρου… (vid)
- Γαλάζια πατρίδα είναι η Ελλάδα
- “Ο Φενακισμός της Eλληνοτουρκικής Φιλίας” του Κώστα Χρονόπουλου