Ρήγας από Καλάβρυτα: «Δεν υπάρχει καμία παραγραφή των γερμανικών αποζημιώσεων

16:46 9/12/2018 - Πηγή: Armynow

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, παρέστη, σήμερα Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, στην τελετή εκκίνησης και την απονομή των μεταλλίων του 4ου Αγώνα Δρόμου Θυσίας Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στη διοργάνωση του οποίου συμμετέχει το ΥΠΕΘΑ μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ).

Ο αγώνας δρόμου 10.000 μέτρων, ξεκινήσει από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος όπου και κατέληξε. Επίσης Ο ΑΝΥΕΘΑ παρέστη στην εκδήλωση μνήμης στον αυχένα Πριολίθου Καλαβρύτων όπου και το μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Ο ΑΝΥΕΘΑ στον χαιρετσιμό

που απηύθυνε στους δρομείς ανέφερε:

«Κυρίες και κύριοι,

Βρισκόμαστε σε έναν τόπο με μακραίωνη ιστορία, σε έναν τόπο που διαδραματίστηκε ένα από τα αγριότερα ομαδικά εγκλήματα του ναζισμού εναντίον άοπλου πληθυσμού.

Με τη σημερινή μας παρουσία εδώ, δηλώνουμε ένα μεγάλο ΠΑΡΩΝ στο προσκλητήριο ιστορικής μνήμης και τιμής προς όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, έχυσαν το αίμα τους για να ποτίσουν το μεγάλο δέντρο της ελευθερίας.

Καλάβρυτα, Δευτέρα 13 Δεκέμβρη του 1943. Οι καμπάνες της κεντρικής εκκλησίας άρχισαν να χτυπούν από τα ξημερώματα και δόθηκε διαταγή να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι στο δημοτικό σχολείο, αφού πάρουν μαζί τους μία κουβέρτα και τρόφιμα μίας ημέρας.

Στη συνέχεια, οι γυναίκες, τα παιδιά και οι λιγοστοί υπερήλικες της πόλης κλείστηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας, ενώ όλοι οι άνδρες από 14 έως 65 ετών οδηγήθηκαν σε φάλαγγες σε κοντινή πλαγιά, τη Ράχη του Καππή. Ο χώρος ήταν προσεκτικά επιλεγμένος, καθώς η αμφιθεατρική του διαμόρφωση δε θα επέτρεπε σε κανέναν να γλιτώσει από τις ριπές των πολυβόλων που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά.

Εκεί, έλαβε χώρα ένα από τα τραγικότερα και απεχθέστερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ολοκαύτωμα αποτέλεσε την κορύφωση της θηριωδίας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, η οποία ξεκίνησε με την επονομαζόμενη “Επιχείρηση Καλάβρυτα”.

Αφορμή-πρόσχημα με βάση τη ναζιστική λογική περί “αντιποίνων”, αποτέλεσε η Μάχη της Κερπινής στις 16-17 Οκτωβρίου 1943, μεταξύ του “Ανεξάρτητου Τάγματος Καλαβρυτών” του ΕΛΑΣ και του 5ου Λόχου του “749 Συντάγματος Κυνηγών” που είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του γερμανικού λόχου και την αιχμαλωσία 81 Γερμανών.

Η εγκληματική “επιχείρηση” των γερμανικών στρατευμάτων πραγματοποιήθηκε από 5 έως 15 Δεκεμβρίου 1943, με τη συνδρομή των προδοτικών “ταγμάτων ασφαλείας” που ήταν σε διατεταγμένη αποστολή από τις κατοχικές αρχές.

Σκοπός τους, η “εκκαθάριση” της περιοχής κατά τα ναζιστικά πρότυπα. Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, τo ξεκλήρισμα των Καλαβρύτων αποτελεί όχι μόνο έγκλημα πολέμου, αλλά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα που δεν πρέπει να σβήσει από τις μνήμες μας, από τη συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού. Η ενεργός μνήμη είναι το καλύτερο αντίδοτο στο ναζιστικό δηλητήριο, που κάποιοι προσπαθούν σήμερα να εγχύσουν στη ψυχές των νέων μας και γενικότερα της κοινωνίας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων. Η κυβέρνησή μας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά έβαλε το θέμα στο τραπέζι με τόσο σαφή τρόπο.

Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα είναι ένα αυθύπαρκτο θέμα, που άνοιξε την ημέρα της αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από τη χώρα μας, συνεχίζει να υπάρχει και δεν επιδέχεται συμψηφισμούς.

Στα ζητήματα αυτά δεν υπάρχει παραγραφή. Είναι μια εκκρεμότητα, που η τακτοποίησή της πρέπει να ενδιαφέρει και την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, ως στοιχείο συνεισφοράς σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Ζούμε σε μια αντιφατική εποχή, σε ένα σταυροδρόμι της ιστορίας όπου παλιές αντιθέσεις αναβιώνουν, φασιστικά φαινόμενα βγαίνουν στο προσκήνιο στην Ευρώπη, ρατσισμοί έρχονται να περιθωριοποιήσουν έννοιες όπως η αλληλεγγύη και εθνικισμοί έρχονται να εκτοπίσουν τον πατριωτισμό.

Εν γένει, ζούμε σε μια περίοδο όπου ο καθένας μας πρέπει να πάρει θέση.

Η δική μας πλευρά δεν θα μπορούσε παρά να είναι η δημοκρατία, η κοινωνία, η αλληλεγγύη, οι ανθρώπινες αξίες. Αυτή την πολύτιμη κληρονομιά, που μας άφησαν οι ήρωες εκείνης της γενιάς, πρέπει να την τιμήσουμε.

Το οφείλουμε σε αυτούς, στις ελάχιστες εν ζωή Καλαβρυτινές μάνες και στα παιδιά των εκτελεσθέντων.

Αγαπητοί δρομείς,

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή μας εκδήλωση δεν είναι απλά ένα μνημόσυνο, αλλά ένα είδος προσκλητηρίου και αναφοράς. Το ζήτημα της ιστορικής μνήμης δεν είναι ένα νεκρό γράμμα. Εμπεριέχει δυναμική και έχει πολύτιμη συμβολή στο να φωτίσουμε την πορεία μας στο παρόν και στο μέλλον.

Οφείλουμε σήμερα να λειτουργούμε με γνώμονα τον μετασχηματισμό της ιστορίας σε εθνική αυτογνωσία, ώστε να μην επιτρέψουμε την επανεμφάνιση του φρικτού προσώπου του ναζισμού/ φασισμού και των διαφόρων μορφωμάτων τους.

Η θυσία των Καλαβρύτων αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και ειρήνης. Ο Λευκός Σταυρός και η Πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα, αιώνια σύμβολα του μαρτυρίου, εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών σε όλο τον κόσμο.

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας και τη συμμετοχή σας.

Καλό αγώνα !!! »

The post Ρήγας από Καλάβρυτα: «Δεν υπάρχει καμία παραγραφή των γερμανικών αποζημιώσεων appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα