Το Πρωτόκολλο του Κιότο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Σαν σήμερα, στις 11 Δεκ 1997, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξάγεται στο Κιότο της Ιαπωνίας, υπογράφεται συνθήκη, η οποία προβλέπει μείωση της εκπομπής ρύπων για τις ανεπτυγμένες χώρες (Το Πρωτόκολλο του Κιότο).
Το Πρωτόκολλο του Κιότο αποτελεί έναν «οδικό χάρτη», στον οποίο περιλαμβάνονται τα απαραίτητα βήματα για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος
Σύμφωνα με αυτό, τα κράτη που το έχουν συνυπογράψει δεσμεύονται να ελαττώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου την πρώτη περίοδο ανάληψης υποχρεώσεων (2008-2012) κατά ένα συγκεκριμένο στόχο σε σχέση με τις εκπομπές του 1990 (ή του 1995 για ορισμένα αέρια).
Αυτό επιχειρείται να γίνει με τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο, ώστε να μην επιβαρυνθεί η παγκόσμια οικονομία. Έτσι, το Πρωτόκολλο του Κιότο περιλαμβάνει τρεις ευέλικτους μηχανισμούς:
την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών,την κοινή εφαρμογή, καιτο μηχανισμό καθαρής ανάπτυξης.Το πρωτόκολλο του Κιότο , αποτελεί το μόνο διεθνές πλαίσιο για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.
Διαπραγματεύσεις για το Πρωτόκολλο του ΚιότοΟι διαπραγματεύσεις για το Πρωτόκολλο του Κιότο ήταν σκληρές, καθώς οι διάφορες χώρες είχαν διαφορετικά συμφέροντα στη διεθνή προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, περιοχές που είχαν χαρακτηριστικά ψυχρό κλίμα θα ωφελούνταν από την τάση ανόδου της μέσης θερμοκρασίας, ενώ άλλες περιοχές, οι οποίες ήταν σχετικά άνυδρες, ήταν δυνατόν να δουν την οριακά καλλιεργήσιμη γη τους να μετατρέπεται σε έρημο, γεγονός που θα είχε ως συνέπεια να μειωθεί η ικανότητά τους να παράγουν τρόφιμα.
Κατά συνέπεια, δημιουργήθηκαν πολλά αντίπαλα στρατόπεδα με αποκλίνουσες απόψεις που προσπαθούσαν να τις επιβάλλουν και στα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη, κάνοντας το όλο εγχείρημα να φαντάζει ως μία εξίσωση για δυνατούς λύτες. Συγκεκριμένα, τα βασικά στρατόπεδα που δημιουργήθηκαν είναι τα εξής:
Ευρωπαϊκή Ένωση: αποτελείται από 27 μέλη, τα οποία συναντιούνται κατ’ ιδίαν για να συμφωνήσουν σχετικά με τις κοινές θέσεις τους και αντιπροσωπεύεται από τη χώρα που έχει την προεδρία. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πιο ενεργή ομάδα όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και πιέζει συνεχώς για τη λήψη αυστηρών μέτρων. Σημειώνεται ότι την περίοδο των διαπραγματεύσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούνταν από 15 κράτη μέλη, με αυτά όμως συμμάχησαν και τα 12 νέα μέλη της διεύρυνσης.«Λέσχη του Άνθρακα» (“Carbon Club”): περιλαμβάνει τις χώρες «JUSCANZ» (από τα αρχικά των χωρών Ιαπωνία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία στα Αγγλικά), τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και τη Νορβηγία, στις οποίες γενικά τα συμφέροντά τους θίγονται από το Πρωτόκολλο του Κιότο (είτε επειδή θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους είτε επειδή προτείνεται η στροφή προς διαφορετικά καύσιμα) και κατά συνέπεια αντιτίθενται στην καθιέρωση των δικαιωμάτων και στη λήψη αυστηρών μέτρων.Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών (AOSIS): είναι ένας συνασπισμός περίπου 43 μικρών νησιωτικών κρατών, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τα κράτη αυτά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από το χάρτη εξαιτίας του μικρού τους υψομέτρου σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας και επομένως απειλείται άμεσα η ίδια τους η επιβίωση. Οι χώρες της ομάδας αυτής ήταν μάλιστα οι πρώτες που πρότειναν ένα σχέδιο κειμένου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του πρωτοκόλλου του Κιότο ζητώντας μία μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της τάξης του 20% έως το 2005 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.Λιγότερο αναπτυγμένες χώρες: πρόκειται για 48 χώρες, οι οποίες συμμετείχαν όλο και πιο ενεργά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την αλλαγή του κλίματος, συχνά για να υπερασπιστούν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους και την εύθραυστη οικονομία τους, όπως για παράδειγμα την παροχή μέτρων για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στην αλλαγή του κλίματος και να μην είναι τόσο ευάλωτες.Ομάδα των 77 (G-77): πρόκειται για εκείνες τις αναπτυσσόμενες χώρες που είναι αναδυόμενες, όπως η Ινδία και η Κίνα, που θεωρούν ότι βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης και ότι είναι εις βάρος τους να δεσμευτούν να περιορίσουν τις εκπομπές τους. Η δε απαίτηση των βιομηχανικών χωρών (που είναι κυρίως υπεύθυνες για τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως) να αντιμετωπιστούν επί ίσοις όροις με τις αναπτυσσόμενες χώρες τους φαίνεται άδικη και παράλογη.Τελικά στις 11 Δεκεμβρίου 1997, και υστέρα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που κράτησαν 11 ήμερες, υιοθετήθηκε στη διεθνή διάσκεψη του Κιότο στην Ιαπωνία σχέδιο Πρωτοκόλλου για τις κλιματικές αλλαγές.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο, οι βιομηχανικές χώρες συνολικά υποχρεούνται να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου κατά 5,2% κατά μέσο όρο σε σχέση µε τα επίπεδα του 1990, κατά τη διάρκεια της πρώτης «περιόδου δέσμευσης», η οποία καλύπτει τα έτη 2008 έως 2012.
Για τις αναπτυσσόμενες χώρες δεν καθορίζονται στόχοι ως προς τις εκπομπές. Αναφέρεται ότι προτιμήθηκε ο καθορισμός πενταετούς περιόδου δέσμευσης αντί ενός έτους στόχου για να εξομαλυνθούν οι ετήσιες διακυμάνσεις των εκπομπών αερίων που οφείλονται σε ανεξέλεγκτους παράγοντες, όπως ο καιρός.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πρωτόκολλο του ΚιότοΗ Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής του Πρωτοκόλλου του Κιότο, αποφάσισε να εφαρμόσει πιλοτικά την εμπορία εκπομπών εντός της κοινότητας πριν από την επίσημη έναρξη του διεθνούς συστήματος και να ενσωματώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο στην κοινοτική νομοθεσία μέσα από τις Οδηγίες 2003/87/ΕΚ και 2004/101/ΕΚ. Σύμφωνα με αυτές, η πρώτη περίοδος του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών είναι η τριετία 2005-2007, ενώ οι επόμενες περίοδοι εμπορίες ταυτίζονται με τις πενταετείς περιόδους που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο του Κιότο (2008-2012, 2013-2017, κ.ο.κ.).
Τα κράτη μέλη οφείλουν μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα να εκπονήσουν εθνικά σχέδια κατανομής, στα οποία υπάρχει πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, για:
τη συνολική ποσότητα δικαιωμάτων,την κατανομή σε επίπεδο δραστηριότητας (κατά περίπτωση),την κατανομή σε επίπεδο εγκατάστασης,τους νεοεισερχόμενους,τη μεθοδολογία κατανομής (μαθηματικοί τύποι, διάφορες ειδικές διατάξεις, κτλ), καιτη λίστα των υπόχρεων εγκαταστάσεων.The post Το Πρωτόκολλο του Κιότο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής appeared first on ArmyNow.Net.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 11 Δεκεμβρίου
- Ελένη Τοπαλούδη, ανατριχίλα: Δείτε την στιγμή που ανασύρουν το πτώμα από θάλασσα [video]
- Εφιάλτης: Έρχεται «βιβλική καταστροφή» και δεν προλαβαίνουμε να προσαρμοστούμε ως είδος
- Βρείτε πώς «ξεφουσκώνει» ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος με πέντε κλικ
- “Αερογέφυρα” ζωής για βρέφος δύο ωρών
- Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Τώρα πλέον φεύγω αβαρής – Δόξα τω Θεώ!
- Ελένη Τοπαλούδη, σοκ: Ηχητικό ντοκουμέντο πριν την δολοφονία, τι αποκάλυψε η πρώην του Λουτσάι [video]
- Κοινωνικό μέρισμα: Έως τις 21 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις - Πότε θα γίνουν οι πληρωμές
- Είκοσι εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων
- Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στο Νυδρί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Armynow
- Τελευταία Νέα Armynow
- Το Πρωτόκολλο του Κιότο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
- Κανένα πρόβλημα στις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας λένε οι δύο πλευρές
- Ο Ζάεφ βγάζει «γλώσσα» και κάνει συστάσεις να προσέχουμε τις …δηλώσεις μας!
- Ο Α/ΓΕΝ επέδωσε τα ξίφη σε Αξιωματικούς ειδικοτήτων του ΠΝ
- Συνάντηση Καμμένου – ΑΓΕΕΘΑ με τους επικεφαλής των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ – ΦΩΤΟ
- Πότε θα καταβληθούν στους συνταξιούχους εφάπαξ τα αναδρομικά
- Στα Σκόπια όλα τελειώνουν στις 15 Ιανουαρίου για τη Συμφωνία!
- Τι συμφωνίες φέρνει η ΓΔΑΕΕ από τη Ρωσία για τις ΕΔ;
- Πρόταση μομφής ετοιμάζει η ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών
- Τι είπε ο Καμμένος στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Παρέδρων του Δικαστικού Σώματος – ΦΩΤΟ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- ΕΜΥ Καιρός: Που θα βρέξει σήμερα 11 Δεκεμβρίου
- Ερευνητές βρήκαν πλαστικά σωματίδια σε κάθε θαλάσσια χελώνα που εξέτασαν για μελέτη
- Κώστας Γαβράς: Φτώχεια είναι να μην υπάρχει μέλλον
- Χριστούγεννα 2018 – Πρωτοχρονιά 2019: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
- Οι συμβουλές του Jamie Oliver για να μαγειρεύεις τέλεια το κάθε φαγητό
- Συλλήψεις νεαρών για κλοπές σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη (pic)
- 560.000 ευρώ για την κατασκευή υδατοδρομίων σε Λευκάδα, Μεγανήσι, Κεφαλονιά και Ιθάκη
- Ολα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για το Brexit με τον (αμίμητο) τρόπο του Στίβεν Φράι
- Το σόι σου: Στο κυριακάτικο τραπέζι των Τριαντάφυλλων, θα ειπωθούν όλα… έξω απ’ τα δόντια!
- Οι 5 καλύτερες ταινίες που θα μας βάλουν σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα