Το θεολογικό ερώτημα : “Γιατί σταυρώθηκε ο Χριστός;”

09:53 6/4/2018 - Πηγή: Armynow

Η έλευση του Ιησού στον κόσμο είναι συμπαντικής σημασίας, τέμνει τον χρόνο και νοηματοδοτεί την ύπαρξή μας. Αγγίζει τα όρια του Θεού και των ανθρώπων.

Στο 1,26 του βιβλίου Γένεσις στην Παλαιά Διαθήκη η φράση: «Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ΄ εικόνα ημών και καθ΄ ομοίωσιν…» περικλείει την μεγαλύτερη τιμή που έγινε στον άνθρωπο. Τόσο σπουδαίο θεωρείται και τόσο ανεκτίμητη αξία από τον Δημιουργό Του. Ο άνθρωπος απέκτησε λόγο και νου, αυτεξούσιο και ελευθερία. Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: δημιουργεί, κυριαρχεί

στην γη και ζει σε κοινωνία προσώπων.

Ο Ιησούς Χριστός ήταν ο μόνος ουσιαστικά αναμάρτητος «Ανομίας ουκ εποίησεν» όπως έλεγε ο προφήτης Ησαϊας. Στην χαρακτηριστική εικόνα του Χριστού που ενώπιον των θρησκευτικών και κοσμικών δικαστηρίων ουσιαστικά αποδεικνύεται η αθωότητά και όπου ούτε ο ίδιος ο Πόντιος Πιλάτος μπορεί να του προσάψει κάτι αρνητικό.

Ηθικά και νομικά ο Ιησούς ήταν αθώος. Όμως η πίεση του όχλου, οι απειλές και ο λαϊκισμός που επικράτησε οδήγησαν τον Χριστό στο μαρτύριο, τα πάθη και τον ατιμωτικό θάνατο δια του σταυρού. Ο μόνος τρόπος για να πεθάνει ο Χριστός ήταν να πάρει την κατάρα του νόμου επάνω του, να γίνει δηλαδή επικατάρατος, σύμφωνα με τον Ιουστίνο τον φιλόσοφο και μάρτυρα.

Χαρακτηριστική είναι η σκηνή που ο ένας από τους δύο ληστές δίπλα στον σταυρό του Χριστού απευθύνεται σε αυτόν και τον αναγνωρίζει ως ελευθερωτή και αρχηγό της ζωής. Αυτή η συναίσθηση της αμαρτωλότητάς του, η μετάνοιά του και η παράκληση που του απευθύνει, του προσφέρει την αιωνιότητα: γίνεται ό πρώτος άνθρωπος που μπαίνει στον παράδεισο δίπλα στον Χριστό!

Θα αναρωτηθεί ο μέσος άνθρωπος: γιατί όλη αυτή η ιστορία;

Θα μπορούσαμε με λίγες μόνο λέξεις να απαντήσουμε και να συμπυκνώσουμε σ’ αυτές, όλο το νόημα της σταύρωσης. Αυτές τις λίγες λέξεις, τις συναντάμε μεταξύ άλλων στην Καινή Διαθήκη, «κι εμείς γνωρίσαμε και πιστέψαμε την αγάπη που έχει για μας ο Θεός. Ο Θεός είναι αγάπη» (Α’ Ιωάννου 4:16). Αυτός είναι ο λόγος που ήρθε ο Χριστός στη γη και σταυρώθηκε. Μας αγαπάει.

Το έργο της οδυνώμενης αγάπης, η νίκη της αγάπης πάνω στο μίσος. Ο Ιησούς, ο Θεός μας, αγάπησε τους δικούς του ως το έσχατο σημείο. Από αγάπη δημιούργησε τον κόσμο, από αγάπη γεννήθηκε σαν άνθρωπος μέσα σ’ αυτό τον κόσμο, από αγάπη πήρε πάνω του τη διασπασμένη ανθρώπινη φύση μας και την έκανε δική του. Η αγάπη προϋποθέτει θυσία του εαυτού μας.

Ο Χριστός ήρθε στη γη για να φέρει την αγάπη στον άνθρωπο, γι’ αυτό άλλωστε και σταυρώθηκε, από αγάπη. Από αγάπη ταυτίστηκε μ’ όλη μας την απελπισία και πρόσφερε τον εαυτό του θυσία. Ήρθε στη γη για να φέρει την ελευθερία, όχι μόνο την εξωτερική πολιτική ελευθερία, αλλά την ελευθερία να αποφασίζει κανείς και να αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του. Ο Χριστός κάλεσε ελεύθερα τους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν κι αυτό προϋποθέτει μια αντίληψη για την πίστη που είναι ζητούμενο στην εποχή μας.

Η οδύνη του Χριστού και ο θάνατος έχουν αντικειμενική αξία. Έκανε για μας κάτι που θα ήμασταν τελείως ανίκανοι να κάνουμε δίχως αυτόν. Ταυτόχρονα δεν θα έπρεπε να λέμε ότι ο Χριστός υπέφερε «αντί για μας», αλλ’ ότι υπέφερε για χάρη μας. Ο Υιός του Θεού υπέφερε «έως θανάτου», όχι για ν’ απαλλαγούμε εμείς απ’ την οδύνη, αλλά για να είναι η οδύνη μας σαν τη δική του. Ο Χριστός δεν μας προσφέρει ένα δρόμο που παρακάμπτει την οδύνη, αλλά ένα δρόμο μέσα απ’ αυτήν· όχι υποκατάσταση, αλλά λυτρωτική συμπόρευση.

Αυτή είναι η αξία του Σταυρού του Χριστού για μας. Αν τη συνδέσουμε με την Ενσάρκωση και τη Μεταμόρφωση που προηγήθηκε, και με την Ανάσταση που την ακολουθεί -γιατί όλ’ αυτά είναι αχώριστα μέρη μιας μοναδικής πράξης ή «δράματος»- η Σταύρωση πρέπει να κατανοηθεί σαν ύψιστη και τέλεια νίκη, θυσία και πρότυπο.

Αυτός ο απαξιωτικός και ατιμωτικός τρόπος θανάτου του Χριστού πάνω στον σταυρό, αλλάζει την πορεία του κόσμου όλου. Είναι για την δική μας ελευθερία που αναγκάστηκε ο Θεός να γίνει άνθρωπος και να πάθει, να απαξιωθεί και να πεθάνει. Σεβόμενος στο έπακρο την δική μας βούληση, μας έδωσε την δυνατότητα να τον αγαπήσουμε και εμείς όπως εκείνος αγάπησε και όλο το ανθρώπινο γένος και έγινε θυσία για να επιτευχθεί αυτό.

Πηγές :

http://www.agiosxaralampos.gr

www.tastv.gr

The post Το θεολογικό ερώτημα : “Γιατί σταυρώθηκε ο Χριστός;” appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα