Υβριδικός Πόλεμος και Ασκήσεις Προσομοίωσης Στρατηγικού Επιπέδου
Από τον Συνταγματάρχη (ε.α.) Κωνσταντίνο Τσιάκαλο
Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της MSETT Hellas
Η έννοια του υβριδικού πολέμου έχει πολλάκις αμφισβητηθεί και μάλιστα ευρέως από πολλούς παράγοντες και έμπειρους στρατηγικούς αναλυτές. Μια πτυχή του σύγχρονου στρατηγικού σχεδιασμού σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι πως αυτές αποτελούν ένα μέρος μιας στρατηγικής. Αλλά η Ιστορία διδάσκει πως λίγο έως πολύ κάπως έτσι ήταν τα πράγματα και στο παρελθόν. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την ύπαρξη της έννοιας του υβριδικού πολέμου αναρτημένου στο NATO
Η απροκάλυπτη και συνολικά εξαιρετικά καταστροφική για τη Σερβία εμπλοκή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ που οδήγησε στον κατακερματισμό της Γιουγκοσλαβίας και την απομόνωση της Σερβίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “υβριδικός πόλεμος”; Πιθανότατα ναι. Αλλά και πάλι δεν μπορούμε να δώσουμε έναν σαφή ορισμό του υβριδικού πολέμου καθότι δεν αποτελεί μια εξέλιξη του επιχειρησιακού ή και στρατηγικού τρόπου διεξαγωγής εκτεταμένων πολεμικών συγκρούσεων. Η ασάφεια αυτή αλλά και το γεγονός πως στο δομικό σχεδιασμό μιας μείζονος επιχείρησης λαμβάνονται υπόψιν πλέον όλα τα χαρακτηριστικά των αντιπάλων – παικτών, μας οδηγεί σε μια πιο γενικευμένη θεώρηση του όρου “πόλεμος”.
Αυτή η γενικευμένη θεώρηση, αποδίδεται συνήθως στο στρατηγικό σχεδιασμό με κοινωνιολογικά, οικονομικά, εθνολογικά και γεωγραφικά κριτήρια, ή αλλιώς με δείκτες ισχύος. Στη Θεωρία Παιγνίων ο πλέον συνηθισμένος δείκτης ισχύος είναι ο δείκτης Shapley – Shubik, ο οποίος στη βάση του φανερώνει και τεκμηριώνει τη δυναμική ενός “παίκτη” υπό συγκεκριμένες συνθήκες και δεδομένη στρατηγική. Μια αναγωγή αυτού του δείκτη σε καθένα από τα παραπάνω κριτήρια θα μπορούσε να αποδώσει με σχετική ακρίβεια τα σημεία “Στρατηγικής Ισορροπίας”, δηλαδή το χωροχρονικό εκείνο σημείο κατά το οποίο οι ζημιές και τα κέρδη κάθε αντιπάλου είναι ισοδύναμα.
Εδώ ενδεχομένως να “χωράει” να μιλήσουμε για υβριδικό πόλεμο, καθότι ψάχνουμε να βρούμε το όριο της “μη ήττας” όταν σχεδιάζουμε μια επιχείρηση. Συμψηφίζοντας τις επιμέρους στρατηγικές σε μια ολιστική (comprehensive – holistic) φιλοσοφία επιχειρήσεων όπου οι επιμέρους τομείς διαθέτουν συγκεκριμένη βαρύτητα ο καθένας, επιλέγουμε να “φερθούμε – behave” με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε σε κάθε πιθανή ήττα σε έναν τομέα να έχουμε να αντιπαρατάξουμε μια νίκη σε έναν άλλο. Συνολικά, ο στόχος εδώ δεν είναι η αποδυνάμωση ενός αντιπάλου αμέσως, αλλά η συνεχής έκθεσή του έτσι ώστε να αποκαλύψει τις αδυναμίες του. Αυτές ακριβώς τις αδυναμίες, σε βάθος χρόνου (παιχνίδι σε στάδια) μπορεί ένας “παίκτης” με σαφείς στρατηγικούς στόχους να τις εκμεταλλευτεί στο έπακρο και ν’ ανατρέψει τις στρατηγικές των αντιπάλων του.
Όμως ποιο είναι το εργαλείο εκείνο το οποίο θα μπορούσε να “προβλέψει” ή και να αξιολογήσει μια στρατηγική σε βάθος χρόνου; Το εργαλείο είναι σαφώς η προσομοίωση, καθότι μέσα απ΄ αυτή μπορούμε να “τρέξουμε” το μέλλον. Υπάρχει όμως εδώ ένα μεγάλο κενό: Πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι η προσομοίωση και ποιοι είναι οι παράγοντες που την επηρεάζουν; Αυτό το κενό έρχεται να το καλύψει η μεθοδολογική χρήση της προσομοίωσης αλλά και η τεράστια πλέον δυνατότητα επεξεργαστικής ισχύος – αποθηκευτικής ικανότητας των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Η ανάπτυξη σεναρίων τα οποία περιλαμβάνουν σχεδόν το σύνολο της δραστηριότητας ενός φορέα, με κρατική ή όχι δομή, προσεγγίζει την υπό αμφισβήτηση έννοια του υβριδικού πολέμου. Η ρεαλιστική – ολιστική αναπαράσταση τέτοιων σεναρίων σε ένα ή περισσότερα μοντέλα προσομοίωσης και η μεθοδολογική παρακολούθηση των πραγματικών διαδικασιών, οδηγούν σε ασκήσεις ευρείας κλίμακας και χαμηλού σχετικά κόστους (συμπεριλαμβανομένου και πιθανού πειραματικού περιεχομένου) οι οποίες αναδεικνύουν πιθανές εκβάσεις ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Όσο πιο πολλές είναι οι παράμετροι οι οποίες περιλαμβάνονται στα σενάρια, τόσο πιο ακριβής και ρεαλιστική είναι η αναπαράστασή τους στη προσομοίωση, άρα τόσο πιο αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματά της.
Συμπερασματικά, η ολιστική θεώρηση (comprehensive approach) του σχεδιασμού επιχειρήσεων, δε μπορεί ενδεχομένως να αποδοθεί με τον όρο “υβριδικός πόλεμος”. Όμως ο “υβριδικός πόλεμος”, ως “μικτή στρατηγική”, μπορεί να προσομοιωθεί και να αξιολογηθεί στρατηγικά και επιχειρησιακά μέσα από τις ασκήσεις προσομοίωσης ακόμα και σε βάθος χρόνου. Κι εκεί είναι που μικρές χώρες μπορούν να επενδύσουν για να υπερκαλύψουν είτε την οικονομική τους ένδεια, είτε ακόμα περισσότερο την αδυναμία τους να θυσιάσουν πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό. Με ποιο τρόπο; Μα φυσικά “προβλέποντας” το μέλλον κι επιλέγοντας τις βέλτιστες στρατηγικές για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.
The post Υβριδικός Πόλεμος και Ασκήσεις Προσομοίωσης Στρατηγικού Επιπέδου appeared first on ArmyNow.Net.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ο γιος της γύρισε από ένα παιδικό πάρτι με αυτά τα περίεργα σημάδια. Όταν έμαθε τι ήταν, έπαθε σοκ... [photos]
- Κρίσεις 2018: Υπαξιωματικοί Μόνιμοι και ΕΜΘ
- ΤΩΡΑ: Εντοπίστηκε νεκρή γυναίκα σε διαμέρισμα στην Εδεσσα
- Τραγικό παιχνίδι της μοίρας - Φίδι σκότωσε μητέρα και το μωρό που θήλαζε με ένα μόνο δάγκωμα
- ΚΑΡΦΩΜΑΤΑ: Αλογοσκούφης και Ντόρα ήθελαν (επί Καραμανλή) επέμβαση Στρατού!
- Αγίου Πνεύματος: Για ποιους κλάδους είναι αργία – Πώς λειτουργούν τα καταστήματα
- Οι αρχαιότεροι... κάτοικοι του πλανήτη φέτος εμφανίστηκαν νωρίτερα, ωστόσο η απειλή για τη ζωή τους μεγαλώνει και μαζί και η ισορροπία της ελληνικής φύσης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Armynow
![Υβριδικός Πόλεμος, Ασκήσεις Προσομοίωσης Στρατηγικού Επιπέδου,yvridikos polemos, askiseis prosomoiosis stratigikou epipedou](https://images32.inewsgr.com/3111/31112820/yvridikos-polemos-kai-askiseis-prosomoiosis-stratigikou-epipedou-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Armynow
- Υβριδικός Πόλεμος και Ασκήσεις Προσομοίωσης Στρατηγικού Επιπέδου
- Κρίσεις 2018: Υπαξιωματικοί Μόνιμοι και ΕΜΘ
- Πραγματοποιήθηκε η Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2018»
- Άκαρπες οι συνομιλίες Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη
- Συνεκπαίδευση Ζ’ ΜΑΚ – ΕΤΑ με κομάντο της Σερβίας – ΦΩΤΟ
- Κουβέλης: Υπηρετείτε το Ναυτικό που δεν υπέστειλε ποτέ σημαία! – ΦΩΤΟ
- Αρχηγός ΓΕΝ: Ο Νικόλαος Τσούνης πραγματοποίησε ομιλία στη ΣΕΝΤ
- Λαγκάρντ σε Ερντογάν: Άσε τη Κεντρική Τράπεζα ανεξάρτητη
- Αλέξης Τσίπρας για Σκοπιανό: «Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε»
- Εύζωνες: Το «ΑP» υμνεί τους «Θεϊκούς γίγαντες με φουστανέλες» – ΦΩΤΟ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Οι αρχαιότεροι... κάτοικοι του πλανήτη φέτος εμφανίστηκαν νωρίτερα, ωστόσο η απειλή για τη ζωή τους μεγαλώνει και μαζί και η ισορροπία της ελληνικής φύσης
- Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Eλλάδα παρέχει άσυλο σε πραξικοπηματίες
- Άλλα τρία άτομα ταυτοποιήθηκαν για την επίθεση σε βάρος του Γ. Μπουτάρη
- Αγίου Πνεύματος: Η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας
- Ανακοίνωση από την Alpha Bank - Ποια τα δικαιώματά σας και πως θα προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα
- Stickman: Το ρομπότ της Disney που κάνει ανάποδες τούμπες σαν ακροβάτης [video]
- Κλήση 3 Αθλητών του ΑΣΑΔ Χάντμπολ στο Κλιμάκιο Εθνικής Νοτίου Ελλάδος
- Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας: Μην χρησιμοποιείτε αυτά τα επικίνδυνα βρεφικά αξεσουάρ
- Μαλλιά-κουβάρια: Αυτή η γυναίκα έμαθε οτι ο άντρας της την απατά - Μόλις είδε μπροστά της τη φιλενάδα του, την άρπαξε από τα μαλλιά μπροστά στον κόσμο και... [video]