Euronews: Πώς η Ελλάδα κέρδισε την πρώτη μάχη κατά του κορωνοϊού
Τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού παρουσιάζει, μέσω του euronews, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Στην συνέντευξη ο Νίκος Χαρδαλιάς, εξηγεί ότι η διαδικασία της ιχνηλάτησης έκανε τη διαφορά στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου.
Υπογραμμίζει ότι «κερδήθηκαν» στοιχήματα που ήταν σημαντικό να κερδηθούν, ώστε όλες οι δομές της χώρας να προετοιμαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:
Εuronews: Βρισκόμαστε στο θάλαμο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, στο στρατηγείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θέλουμε να μας εξηγήσετε ποιά δουλειά γίνεται εδώ.
Νίκος Χαρδαλιάς: Εδώ είναι τα τερματικά που συγκεντρώνουν τα διάφορα κέντρα επιχειρήσεων, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι διάσπαρτα μέσα στην Αθήνα και αφορούν το κέντρο ιχνηλάτησης, το κέντρο εντοπισμού των ανθρώπων που έχουμε βάλει σε καραντίνα και μια σειρά από επιχειρησιακές πλατφόρμες, τις οποίες χρησιμοποιούμε όχι μόνο κατά τη διάρκεια της καραντίνας και του κορονοϊού, αλλά γενικότερα στα ζητήματα που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας.
Εuronews: Βλέπουμε αρκετούς πίνακες. Τι είναι όλα αυτά;
Νίκος Χαρδαλιάς: Δύο βασικά εργαλεία δουλειάς για την εποχή του κορονοϊού ήταν η πλατφόρμα που αφορούσε στην καταγραφή των κρουσμάτων ανά περιφέρεια, ανά δήμο, έτσι ώστε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της πορείας της υγείας και ταυτόχρονα για να έχουμε εκείνα τα δεδομένα που μαζί με τις συμβουλές των επιδημιολόγων μας θα μπορούσαν να μας καθορίσουν εάν υπάρχουν επιδημιολογικά φορτία σε μια περιοχή, εάν υπάρχουν πολλαπλασιαστές βάσει των οποίων ξεκινούσαμε τις ιχνηλατήσεις. Είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα της ιχνηλάτησης, νομίζω ότι είναι από τα ζητήματα που έκανε τη διαφορά στη χώρα μας, διότι από την πρώτη στιγμή, από το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε μια διαδικασία, ώστε κάθε κρούσμα να μπορούμε να έχουμε σε πρώτο χρόνο όλες τις high και low risk επαφές του, τις στενές επαφές. Όλοι αυτοί τίθεντο σε καραντίνα, δηλαδή σε 14ήμερη απομόνωση. Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία το επέβαλε αυτό, προχωρήσαμε. Και ταυτόχρονα ερχόμαστε στο δεύτερο εργαλείο δουλειάς που είναι η πλατφόρμα εντοπισμού όλων αυτών. Περίπου 28.000 Έλληνες ή Ευρωπαίοι πολίτες τέθηκαν σε κατ’ οίκον απομόνωση. Αυτοί οι άνθρωποι όλοι παρακολουθήθηκε η καραντίνα τους και τις 14 ημέρες και αυτό νομίζω ήταν κάτι που επίσης έκανε τη διαφορά. Διότι σε συνεργασία και με τις αστυνομικές δυνάμεις της κάθε περιοχής και με τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας αλλά και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μπορέσαμε και εξασφαλίσαμε ότι αυτοί που πρέπει να μείνουν στο σπίτι, μείναν στο σπίτι, έτσι ώστε να μην έχουμε διασπορά και διάχυση του ιού και της νόσου μέσα στην κοινότητα, στην κάθε γειτονιά, στην κάθε πόλη.
Εuronews: Άρα εσείς μετά από αυτή όλη την εμπειρία του τελευταίου διαστήματος που αποδίδετε την επιτυχία της Ελλάδας;
Νίκος Χαρδαλιάς: Προφανώς η αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στο να πάρει πολύ νωρίς τα μέτρα έπαιξε τον σημαντικό ρόλο. Από εκεί και πέρα, εκτός από τα μέτρα αυτά καθ’ αυτά υπήρχαν στοιχήματα που έπρεπε να κερδηθούν. Το πρώτο στοίχημα αφορούσε τις δομές υγείας μας. Έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες και ήδη σχεδόν έχουμε διπλασιάσει τη δυνατότητα που έχουμε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε ένας μεγάλος μηχανισμός, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα logistics, τα μέσα που χρειαζόμασταν για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Την ίδια στιγμή όμως, νομίζω ότι πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν δύο επιχειρησιακές μας δυνατότητες που τις ενεργοποιήσαμε από τις αρχές Φεβρουαρίου. Η μία αφορούσε στην ιχνηλάτηση έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε δομή σε όλη τη χώρα, που να μπορεί να ιχνηλατήσει το κάθε κρούσμα ξεχωριστά και το δεύτερο, τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης που αφορούσε στην απομόνωση κατοίκων, να μπορούσε η διαδικασία αυτή να εξασφαλιστεί και να μην έχουμε το φαινόμενο κάποιος να τίθεται σε καραντίνα να μην τηρεί την καραντίνα του, να βγαίνει έξω και ταυτόχρονα να εξαπλώνεται ο ιός. λ/αρα στεγανοποιήσαμε όλους τους διαφορετικούς κύκλους στην κάθε περιοχή, έτσι ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο οι κύκλοι αυτοί να εξαπλώνονται κι όταν κάποιος κύκλος βρεθεί σε θέση να τέμνει κάποιον άλλον δημιουργείται ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας, που είτε υπερτοπικά, είτε εθνικά, μπορεί να εξελιχθεί στην απόλυτη πανδημία, κάτι το οποίο έγινε σε φίλες χώρες και που δυστυχώς από εκεί και πέρα χάνεται κάθε δυνατότητα να κάνεις ιχνηλάτηση.
Εuronews: Εάν δεν είχαμε πάρει εγκαίρως τα μέτρα, ποιά θα ήταν σήμερα η κατάσταση;
Νίκος Χαρδαλιάς: Νομίζω ότι εάν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα έγκαιρα και εάν δεν είχαμε δείξει αντανακλαστικά επιχειρησιακά και δεν είχαμε εφαρμόσει συγκεκριμένα πρωτόκολλα υγείας και πολιτικής προστασίας τα αποτελέσματα θα ήταν ίδια με τα αποτελέσματα που βλέπετε σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Τονίζω, είναι μια μάχη με έναν αόρατο εχθρό, είναι καθημερινή η μάχη αυτή, κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα, τίποτα δεν έχει τελειώσει και για εμάς αυτή η μάχη, αυτός ο πόλεμος δεν αφορά τον καθένα ξεχωριστά από εμάς, αλλά αφορά το αύριο της πατρίδας μας, το αύριο των Ελλήνων, το αύριο των παιδιών μας.
Εuronews: Στην πρώτη φάση της πανδημίας, είδαμε ότι η Ευρώπη δεν είχε μία κοινή απάντηση. Σε τι επίπεδο βρίσκεται σήμερα η διακρατική συνεργασία και πόσο σημαντική θα είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε αυτή τη νέα φάση που έχουμε μπει.
Νίκος Χαρδαλιάς: Είναι ξεκάθαρο ότι η επόμενη μέρα αφορά και την κοινή περπατησιά μας, ας το πω, με τους εταίρους μας, ειδικά σε θέματα που αφορούν κυρίως τον τουρισμό και όχι μόνο. Προφανώς υπήρξε μια έκπληξη σε πολλά κράτη μέλη, σε σχέση με τις πραγματικές «δυνατότητες» της νόσου και του ιού. Εμείς από την πρώτη στιγμή σε επίπεδο ευρωπαϊκού μηχανισμού κρατήσαμε και τις συνεργασίες μας και τις επαφές μας με όλους τους συναδέλφους μας που αφορούν στην Πολιτική Προστασία. Τα πρωτόκολλα είναι διαφορετικά, τα διοικητικά δεδομένα κάποιων χωρών είναι τελείως διαφορετικά, άλλοι λειτουργούν περιφερειακά, άλλοι ομοσπονδιακά. Όλα αυτά προφανώς δημιουργήσαν μικρές και μεγάλες αρρυθμίες ανάλογα με το πρωτόκολλο και το επιχειρησιακό σχέδιο της κάθε χώρας. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα ζητήματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία, είναι ζητήματα τα οποία θα αναδειχθούν τις επόμενες ημέρες και είναι ζητήματα που σε επίπεδο ευρωπαϊκού μηχανισμού είναι άμεση προτεραιότητα των ηγετών.
Εuronews: Ο κόσμος αναρωτιέται, επειδή η επιστημονική κοινότητα λέει ότι περιμένουμε ίσως ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο. Πόσο καιρό θα ζούμε έτσι, ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει;
Νίκος Χαρδαλιάς: Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει, ήρθε για να αλλάξει την καθημερινότητά μας, να δημιουργήσει μια νέα κανονικότητα, όπου ο καθένας χρειάζεται να προσαρμοστεί στα πραγματικά καινούρια δεδομένα. Τα καινούρια δεδομένα αφορούν στα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής που θα έπρεπε να λαμβάνουμε ούτως ή άλλως ως πολίτες. Μέχρι πότε θα κρατήσει αυτή η διαδικασία; Νομίζω ότι η απάντηση είναι ξεκάθαρη: μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο και το κατάλληλο εμβόλιο. Εμείς ως χώρα, ως πολιτική προστασία, ως υπουργείο και με εντολή του πρωθυπουργού, ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, ετοιμαζόμαστε για το νέο κύμα. Κρατάμε από την πρώτη φάση την εμπειρία, την επιστημονική γνώση, τα μικρά ή τα μεγάλα αντανακλαστικά μας στη διαχείριση όλης αυτής της κρίσης και με γνώμονα και βάση αυτά τα δεδομένα προχωράμε στο επόμενο βήμα. Ένα επόμενο βήμα που θέλει μια κάθετη δομή σε όλη τη χώρα, κατά την οποία, και αυτοί που έρχονται στη χώρα αλλά και οι πολίτες να παραμένουν ασφαλείς.
Εuronews: Βρισκόμαστε πλέον σε μια νέα φάση. Στα πόσα κρούσματα θα σημάνει συναγερμός;
Νίκος Χαρδαλιάς: Δεν είναι ποσοτικό, δεν είναι θέμα αριθμού. Μπορεί να έχουμε κάποια κρούσματα μαζεμένα σε μια περιοχή, μπορεί να έχουμε διάσπαρτα κάποια κρούσματα σε μια περιοχή, μπορεί να έχουμε πολλά κρούσματα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Άρα τα κριτήριά μας είναι καθαρά επιχειρησιακά. Αξιολογούμε κάθε μέρα τα πραγματικά δεδομένα και με βάση αυτά και τον επιδημιολογικό φόρτο και -το σημαντικότερο- τον όποιο πολλαπλασιαστή μπορεί να δημιουργήσει η παρουσία και η εξάπλωση του ιού, παίρνουμε τις αποφάσεις μας.
Euronews: Πλέον όλες οι πτήσεις από το εξωτερικό φτάνουν στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πότε θα ανοίξουν τα υπόλοιπα αεροδρόμια; Ποιος είναι ο σχεδιασμός;
Νίκος Χαρδαλιάς: Το άνοιγμα των αεροδρομίων δεν αφορά μόνο τις δικές μας προτεραιότητες, αφορά και την κατάσταση που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Τα αξιολογούμε όλα αυτά καθημερινά, νομίζω όμως ότι είναι νωρίς να το συζητήσουμε αυτή τη στιγμή, είναι αρκετά πρόωρο, πόσο μάλλον που οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για εμάς για να δούμε ποια είναι η αντίδραση του κόσμου, αν τηρούν τα μέτρα, και αν η τήρηση των μέτρων μας βοηθά να κρατήσουμε την καμπύλη χαμηλά και το Ρ κάτω από το 1. Νομίζω ότι με βάση τις προτάσεις των επιστημόνων μας, και τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες το άνοιγμα των αεροδρομίων μας.
Euronews: Πώς η Ελλάδα κέρδισε την πρώτη μάχη κατά του κορωνοϊού on BLUE SKY.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Για νέο lockdown προειδοποιεί ο ΠΟΥ
- Καθηγητής ΑΠΘ αμφισβητεί Τσιόδρα: Μας δίνει μία ψευδή εικόνα της θνητότητας
- Καταγγελία για απολύσεις 22 εργαζομένων στον Άγιο Σάββα
- Καινούργιο, οικονομικό SUV με κατανάλωση κάτω από τα 3€ τα 100 χιλιόμετρα! (τιμές)
- Βγήκαν τα όπλα στην Αχαΐα - Έξι τραυματίες μετά από πυροβολισμούς
- Συναγερμός στον Ευαγγελισμό: Θετική στον ιό η προϊσταμένη της μονάδας κρουσμάτων κοροναϊού
- Κορωνοϊός στην Ιταλία: Αυξήθηκαν τα καθημερινά κρούσματα και οι νέοι νεκροί
- Κορονοϊός: Μεταδίδεται από τα κουνούπια; - Η απάντηση Τσιόδρα
- Θεσσαλονίκη: Περιστατικό παιδιού με νόσο Kawasaki στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο
- Τσιόδρας: Πότε είναι επικίνδυνη η υφασμάτινη μάσκα – Τι να προσέχουμε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Blueskytv
- Ινδονησία: Ισχυρός σεισμός έπληξε τα νησιά Μπάμπαρ
- 30 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία μέχρι τέλος του έτους
- Euronews: Πώς η Ελλάδα κέρδισε την πρώτη μάχη κατά του κορωνοϊού
- Covid-19: Πάνω από 475.000 ευρώ το ποσό που κατέβαλαν βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ
- Κλείνει η πλατεία των “πάρτι” στην Αγία Παρασκευή με εντολή Χαρδαλιά
- Τελευταία Νέα Blueskytv
- Euronews: Πώς η Ελλάδα κέρδισε την πρώτη μάχη κατά του κορωνοϊού
- Covid-19: Πάνω από 475.000 ευρώ το ποσό που κατέβαλαν βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ
- Κλείνει η πλατεία των “πάρτι” στην Αγία Παρασκευή με εντολή Χαρδαλιά
- Ινδονησία: Ισχυρός σεισμός έπληξε τα νησιά Μπάμπαρ
- 30 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία μέχρι τέλος του έτους
- 21 νέα κρούσματα του κορωνοϊού και ένας νέος θάνατος στην χώρα μας
- Αττική: Πυρετώδεις προετοιμασίες των δήμων για την επαναλειτουργία των σχολείων
- Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τα μέτρα στήριξης του Πολιτισμού
- ΗΠΑ: 5χρονος πήρε το αυτοκίνητο για να πάει να αγοράσει μια Λαμποργκίνι (Βίντεο)
- Αρνητικά σε κορωνοϊό τα δείγματα που συνέλεξαν οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν ξανά οι νεκροί και τα κρούσματα στην Ιταλία -369 νεκροί σε μια ημέρα
- Απάντηση του ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου που βάφτισε «πτήσεις ρουτίνας» τις παρενοχλήσεις τουρκικών F-16
- Μηταράκης: Σεβόμαστε τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο
- Στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο τα 11 από τα 21 νέα κρούσματα κορονοϊού (video)
- Η παρέμβαση Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη με φόντο τα Δυτικά Βαλκάνια
- Ισπανία: Παράταση άλλων δύο εβδομάδων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού
- Τι είπε ο Τσιόδρας για το αν μεταδίδουν τα κουνούπια τον κορωνοϊό
- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για νέο lockdown
- Το Ρέμα Πύρνας στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για την καταπολέμηση των κουνουπιών