Αλέξης Τσίπρας από την Λέσβο: Σύμμαχος μας οι άνθρωποι του μόχθου και όχι οι ολιγάρχες

«Κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επιδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επιδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης τρομοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στο 14ο Περιφερερειακό Συνέδριο που ολοκληρώνεται απόψε στην Μυτιλήνη.

«Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις ειλικρινείς αγωνίες των κατοίκων του νησιού. Αλλά δεν τους κάναμε τη

χάρη. Δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού, για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες».

«Όταν ο Πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλάει για άθλο του ελληνικού λαού και για χώρα πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις, τι νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία σε άγονες αντιπαραθέσεις, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις;» σημείωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο, αναφέροντας πως «αν η αντιπολίτευση επιθυμεί για λόγους εντυπωσιασμού να πείσει ότι η πραγματικότητα είναι άλλη, επειδή δε ταιριάζει με τις επιθυμίες της, ας το κάνει». «Εγώ δε θα την ακολουθήσω» τόνισε. «Δεν με αφορά μια σκιαμαχία χαρακωμάτων. Με αφορά η μάχη η πραγματική μάχη, η μάχη με τα προβλήματα, η μάχη της οικονομίας, η μάχη της ανεργίας, η μάχη της ανάπτυξης, η μάχη των επενδύσεων και της καινοτομίας, η μάχη και οι δυσκολίες της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης» συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Όσες δυνάμεις κι αν συσπειρώσει κανείς, όσα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, εκδοτικά συγκροτήματα και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, όση παραγωγή μαύρης προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων και να καταφέρουν, η πραγματικότητα δεν αλλάζει», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «με αυτή θα αναμετρηθούμε όλοι, παλεύοντας καθημερινά με πρωτοφανείς δυσκολίες, για την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση, την αποσταθεροποίηση στη γειτονιά μας».

«Σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια», είπε, «δεν θελήσαμε ποτέ να έχουμε ολιγάρχες, ανθρώπους της νύχτας ή των σαλονιών, διαπλεκόμενους εκδότες, ή κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που νομίζουν ότι τους χρωστάει η χώρα και οι πολίτες».

«Σύμμαχο μας εμείς θέλουμε τον ελληνικό λαό για τον οποίοδίνουμε καθημερινά τη μάχη και τα καταφέρνουμε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις δυσκολίες και τις ελλείψεις και είπε ότι «στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται τις ελλείψεις. Και να προσφέρουμε στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούνται να έχουν».

«Βασικό πρόβλημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Αυτό σημαίνει περισσότερους εργαζόμενους στην Πρώτη Υποδοχή και περισσότερους χειριστές στην εξέταση των αιτήσεων. Συγκεκριμένη επικέντρωση των Επιτροπών Προσφυγών στα νησιά, περισσότερους διερμηνείς που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία. Και ακόμα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί, και τα οποία αφορούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους πρόσφυγες. Στην κατεύθυνση αυτή, το αναπτυξιακό πρόγραμμα, εστιάζει σε έργα υποδομής που θα μείνουν, αλλά και σε παροχές που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους των νησιών που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Έργα υποδομής που έχουν σχέση με το προσφυγικό, τα οποία θα υλοποιηθούν άμεσα, όπως, για παράδειγμα, το αποχετευτικό δίκτυο της Μόριας και η θεσμοθέτηση της παροχής αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο» είπε ο πρωθυπουργός.

«Ταυτόχρονα δεν πρόκειται να ανεχθούμε την δολοφονική, επιθετική συμπεριφορά κατά των προσφύγων, και φαινόμενα όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής» τόνισε προσθέτοντας: «Οταν ελάχιστοι -ευτυχώς- εντός του νησιού, καθοδηγούμενοι από σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους εκτός νησιού, επιχείρησαν να σπιλώσουν την ίδια την ιστορία αυτού του νησιού και να αμαυρώσουν τη σημαία της πατρίδας μας, οργανώνοντας μια δολοφονική επιχείρηση μίσους, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Τη σημαία της πατρίδας μας τη σήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι παππούδες και οι γιαγιάδες πολλών Λέσβιων, όταν έφτασαν, κυνηγημένοι από τη φωτιά και την καταστροφή, με βάρκες από το Αϊβαλί, τη Σμύρνη, τον Τσεσμέ, για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, να ξαναστηθούν στα πόδια τους, να επανενωθούν με τους χαμένους συγγενείς τους. Τη σημαία της πατρίδας μας την ξανασήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι άνδρες και οι γυναίκες του ΕΑΜ, που ηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λέσβου από το ναζισμό. Οι Λέσβιοι αγωνιστές που πλήρωσαν με τη ζωή τους βαρύ τίμημα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να ανεχθούμε να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τη δίκαιη – όπως προείπα- αγωνία πολλών κατοίκων του νησιού.

Η αστυνομία και η δικαιοσύνη στη χώρα μας προστατεύουν τα δικαιώματα και τιμωρούν τους παραβάτες. Ειδικότερα αυτούς που επιδιώκουν ακόμα και να βλάψουν σωματικά γυναίκες και παιδιά», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είπε ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1ης Ιουλίου 2018 ενώ, δεσμεύθηκε να εξεταστούν οι προϋποθέσεις, κατόπιν αιτημάτων, για την ένταξη και των καυσίμων.

Όπως είπε, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι αναπτυξιακές δυνατότητες που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν, πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν δυναμικά, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή, η απασχόληση και τα εισοδήματα συνολικά, μαζί με την φροντίδα του περιβάλλοντος, τις υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτές πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις των παρεμβάσεων τόσο των κρατικών πολιτικών, όσο και της δραστηριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, 1ου και 2ου βαθμού.

Σχετικά με την ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στον 1ο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά 9 προτάσεις, εκ των οποίων οι 4 αφορούν ξενοδοχειακές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, οι 3 τον τομέα της αγροτοδιατροφής και οι άλλες 2 τον τομέα των υπηρεσιών.

Επίσης, με το πρόγραμμα «Επιχειρούμε έξω» προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.

Ήδη 11 επιχειρήσεις στο Β. Αιγαίο έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 455.000 ευρώ.
Με το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» ενισχύεται η έρευνα και την καινοτομία και τη σύζευξή τους με την παραγωγή.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αναπτύξουν την έρευνα στον τομέα τους, καθώς και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης 10 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 2 εκατ. ευρώ.

Αναγνωρίζοντας της προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές, το υπουργείο Οικονομίας δημιούργησε το 2017 τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου για να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο τα νησιά μας, είπε ο πρωθυπουργός .

Ακόμα, τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους συνάντησαν μεγάλη επιτυχία:

Στο Ειδικό αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εντάσσονται 44 έργα συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ που είχαν υποβληθεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, εντάσσονται σε άλλα προγράμματα.
Έτσι, χρηματοδοτούνται έργα υποδομών σε όλους τους τομείς – στην ύδρευση, την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση, αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

«Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές που αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών» σημείωσε.

Αυτοδιοίκηση

Σχετικά με την υποστήριξη των Δήμων, το υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία:

Το πρόγραμμα «Φιλόδημος» είναι ένα πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικών δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, και δημοτικές επιχειρήσεις, με σκοπό την κατασκευή έργων υποδομής και κοινής ωφέλειας.

Οι προϋπολογισμοί των Δήμων δεν επιβαρύνονται, καθώς τα δάνεια αποπληρώνονται μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επιπλέον, το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων, έχει σαν στόχο την χρηματοδότηση έργων προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών για τους δήμους όλης της χώρας.

Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

Στους Δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν παραχωρηθεί από το 2017 ως τώρα, επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Αφορούν την κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, και την ενίσχυση μικρών νησιωτικών δήμων.

Στις μελέτες και τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης ιστορικών μνημείων, στην Λέσβο, την Λήμνο, τον ‘Αη Στράτη, την Χίο, την Σάμο και την Ικαρία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κάνοντας επίσης λόγο στην ειδική φροντίδα για την αποκατάσταση των μεταβυζαντινών μνημείων της Λέσβου που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, στις πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη της ‘Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως η μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, η παραδοσιακή ναυπηγική, η τεχνική της ξερολιθιάς, καθώς και η τοπική παράδοση στην οινοπαραγωγή και την παρασκευή ούζου.

Επίσης, αναφορικά με τις δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού, στα νησιά της Περιφέρειας, σημείωσε ενδεικτικά δύο:

Το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά στη Λέσβο, έργο της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», βιομηχανικό δημιούργημα της οικογένειας Αλεπουδέλη, που «αποτελεί σημαντικό πολιτισμικό πόρο του τόπου, και προβάλλει την σημαντική παράδοση της τοπικής βιομηχανικής ελαιουργίας στο νησί του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και το έργο πολλών Λέσβιων δημιουργών που συνεισέφεραν στην πνευματική ζωή της Ελλάδας».
Στο μεσαιωνικό κάστρο στον Μόλυβο, έργο που θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και αφορά την στερέωση των βραχωδών πρανών του κάστρου, προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ.

Μίλησε επίσης για το «Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο νησί της Μαστίχας», το «Φεστιβάλ Ηραία Πυθαγόρεια», το «Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου», το Μουσείο-Βιβλιοθήκη του Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ, το ιστορικό Αναγνωστήριο της Αγιάσου, καθώς και το «Μορφωτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου», με το μοναδικό ψηφιακό μουσείο του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη.

Τόνισε δε, ότι τα έργα πολιτισμού οφείλουμε να τα συντηρήσουμε και να τα αναδείξουμε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσίπρας από Λήμνο: «Η Ελλάδα βγαίνει αυτοδύναμη από μια πολύ δύσκολη περιπέτεια»

Εκρηκτική η κατάσταση στην Λέσβο: Στους δρόμους χιλιάδες πολίτες (Εικόνες)

Του γύρισαν την «πλάτη»: Η υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στη Λήμνο (Βίντεο)

Αλέξης Τσίπρας από την Λέσβο: Σύμμαχος μας οι άνθρωποι του μόχθου και όχι οι ολιγάρχες on BLUE SKY.

Keywords
αλέξης τσίπρας, τσιπρας, αλέξης τσίπρας, Οδυσσέας Ελύτη, blue sky, μυτιληνη, καλοκαιρι, οοσα, σημαίνει, εαμ, αιγαιο, νέα, ιουνίου, προβάλλει, ελλαδα, blue, sky, δημοτικες εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, υπουργειο δικαιοσυνης, φωτια, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2010 δημοτικες, μιλα, οικονομικη κριση, επιθυμιες, αστυνομια, δανεια, δημοκρατια, εαμ, εργαλεια, ικαρια, νησι, νησια, οοσα, πλαισιο, προγραμμα, σμυρνη, υγεια, υπουργειο πολιτισμου, αγωνια, απε, βαρκες, βγαινει, βραδυ, γειτονια, γεωργιου, γινεται, δικτυο, ευρω, ειπε, εκπαιδευση, ελευθερια, εργα, επενδυσεις, επιτυχια, ερευνα, εσωτερικων, ζωη, ζωγραφου, ζωης, ιδια, υπηρεσιες, ιδρυμα, ομιλια, ιστορικο, κλιμα, λημνο, λογο, μισος, νοημα, προβάλλει, ουσια, περιφερειακο, ποιοτητα, προβληματα, προγραμματα, ροες, συζευξη, ταμειο παρακαταθηκων και δανειων, ταμειο παρακαταθηκων, υδρευση, φεστιβαλ, ψηφιακο, blue, blue sky, sky, δικαιωματα, εφαρμογη, ειλικρινεις, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, ποδια, σημαια, σημαίνει
Τυχαία Θέματα