Αρχαιολογικά Παραμύθια: Πρωτότυπες ιστορίες, βασισμένες πάνω σε αληθινούς αρχαιολογικούς χώρους

Ποιοι ήταν ο Νικίας και η Μελίτη, που με την επτάχορδη λύρα τους θέλησαν να διαγωνιστούν στη μεγάλη γιορτή των Πυθίων στους Δελφούς και να απλώσουν τη φήμη τους στα πέρατα της γης; Τι ζητούσαν η Εριφύλη και ο Ζήτης πάνω στο πλοίο με το πολύτιμο φορτίο που ναυάγησε έξω από τα Αντικύθηρα τον 1ο αι. π. Χ.;

Οι ήρωες των παραμυθιών, που έγραψε η Εύη Παπαδοπούλου, αρχαιολόγος, διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ζωντανεύουν πρωτότυπες ιστορίες, που είναι βασισμένες σε αληθινούς αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα. «Το όνειρο

του Νικία και της Μελίτης» και «Το Ημερολόγιο των Άστρων» είναι τα πρώτα της σειράς Αρχαιολογικά Παραμύθια των Εκδόσεων Πατάκη, η οποία στοχεύει στην προσέγγιση της αρχαιολογικής επιστήμης και στη μετάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο ευρύ κοινό.

«Ξεκίνησα να γράφω τα Αρχαιολογικά Παραμύθια το 2013, ως μία προσωπική ανάγκη έκφρασης και μετάδοσης της επιστήμης που υπηρετώ. Οι διάφορες μεταμορφώσεις τους έκτοτε (π.χ. ως βιβλίο, ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ως παράσταση), καθώς και η μοναδική επαφή που δημιουργούν με όσους τα γνωρίζουν, παιδιά και ενήλικες, με οδήγησαν σε έναν δρόμο όπου καθημερινά προσπαθώ κάθε του βήμα να φέρνει το ευρύ κοινό πιο κοντά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παπαδοπούλου αναφερόμενη στη σειρά, που ως ιδέα ανήκει στην Έλενα Πατάκη. «Η κ. Πατάκη τα αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, αναγνωρίζοντας το σκοπό και τη δυναμική τους σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ευχαριστώ ειλικρινά για τη ματιά και την αγάπη που τους χαρίζει αδιάκοπα», προσθέτει η συγγραφέας.

Η ίδια σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα Αρχαιολογικά Παραμύθια είναι πρωτότυπες ιστορίες, βασισμένες πάνω σε αληθινούς αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα, με απώτερο σκοπό την αναβίωση μιας στιγμής, μιας μέρας, μιας πόλης, μιας κοινωνίας, ανθρώπων που στο μακρινό παρελθόν δημιούργησαν οικογένειες, μόχθησαν, πολέμησαν, ερωτεύτηκαν, γλέντησαν, σμίλεψαν, ζωγράφισαν και ύμνησαν τη ζωή. Τα Αρχαιολογικά Παραμύθια, που απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, προσπαθούν με έναν τρόπο ξεχωριστό και συνάμα τόσο οικείο, αφού το παραμύθι αποτελεί παράδοση για τον τόπο μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, να προσφέρουν μία άμεση, εύληπτη και ταυτόχρονα ξεχωριστή προσέγγιση όσων ανασύρουν από το χώμα οι αρχαιολόγοι σε μία προσπάθεια να διαφυλάξουν το παρελθόν και την ίδια στιγμή, να χτίσουν το μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εντυπωσιάζει το νέο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στην Αθήνα

Ηλίας Μαριολάκος: Η Ινδοευρωπαϊκή προέλευση των Ελλήνων δεν ισχύει (Βίντεο)

Ασύλητος θαλαμοειδής τάφος εντοπίστηκε στο μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονίων (Εικόνες)

Αρχαιολογικά Παραμύθια: Πρωτότυπες ιστορίες, βασισμένες πάνω σε αληθινούς αρχαιολογικούς χώρους on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα