Εγκαίνια για νέα έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Βίντεο)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 διοργανώνει την περιοδική έκθεση με τίτλο: «ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ (Σ)ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ»

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, στις 18.00 στην αίθουσα «Ιουλία Βοκοτοπούλου», από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και θα διαρκέσει έναν χρόνο, όπως μας ενημερώνει σε ανακοίνωση του το ΥΠΠΟΑ.

Η έκθεση αποπειράται να προσεγγίσει το πολυσήμαντο φαινόμενο της αντιγραφής, στο παρελθόν και το παρόν και στις αμέτρητες σε ποικιλία εκφράσεις του. Βασισμένη σε μια πρωτότυπη θεματική, μέσα από μια παρουσίαση που συνδυάζει λόγο, ήχο και εικόνα διερευνά με έμφαση το φαινόμενο της αντιγραφής στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παράλληλα ανιχνεύει τον καίριο ρόλο που έπαιξε η αρχαία ελληνική τέχνη στη διαμόρφωση ενός συλλογικού ευρωπαϊκού εικαστικού λεξιλογίου.

Αφηγούμαστε, λοιπόν, ιστορίες αντιγραφής και έμπνευσης μέσα από 110 αντικείμενα, τα οποία εκπροσωπούν 5.000 χρόνια τέχνης στον ελληνικό κόσμο, ξεκινώντας από την Πρωτοκυκλαδική εποχή και φθάνοντας στην τέχνη του 20ου αιώνα. Τα εκθέματα εικονοποιούν τη διαχρονική ιδέα της αντιγραφής είτε ως δημιουργικής και συμβολικής έμπνευσης είτε ως πιστής μίμησης.

Σε έναν γόνιμο διάλογο με το κοινό η έκθεση επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

• τι διάλεγαν να αντιγράψουν οι αρχαίοι και γιατί;
• τι σήμαινε η μίμηση αντικειμένων γοήτρου και πολυτέλειας στην αρχαιότητα;
• πώς οι επαναλαμβανόμενες εικόνες της ελληνορωμαϊκής τέχνης επικοινώνησαν τα πολιτικά και ιδεολογικά μηνύματα εποχής;
• γιατί η καλλιτεχνική δημιουργία του αρχαίου ελληνικού κόσμου αποτέλεσε μια απέραντη δεξαμενή έμπνευσης για τη δυτική τέχνη;
• πώς ανιχνεύονται τα πλαστά αντίγραφα των αρχαιοτήτων του παράνομου εμπορίου;
• τι ιδέες μεταφέρουν για την ελληνική αρχαιότητα τα αντίγραφα σουβενίρ;

Οι φορείς οι οποίοι συμμετέχουν με δανεισμό αντικειμένων στην πραγματοποίηση της έκθεσης είναι οι εξής:

Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Μουσείο Εκμαγείων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γαλλική Σχολή Αθηνών, Νομισματική Συλλογή Alpha Bank.
Η έκθεση επενδύεται μουσικά από το ηχοτοπίο του συνθέτη Δημήτρη Μπάκα με τίτλο «Αντιγράφοντας το αρχέτυπο». Πρόκειται για ένα μουσικό περιβάλλον που πλαισιώνει την έκθεση βασισμένο στην οντολογική διάσταση της αντιγραφής.

Παράλληλα με τα εκθέματα δύο βίντεο εμπνευσμένα από το σκεπτικό της έκθεσης με τίτλο «Η ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΝΕΕΙ» και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ: ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ», οπτικοποιούν με εύληπτο τρόπο το πώς η ελληνική αρχαιότητα αποτέλεσε πρότυπο και πηγή έμπνευσης για την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια τέχνη.

Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ειδικά σχεδιασμένο εργαστήριο χαρακτικής για ενήλικες. Το πρόγραμμα θα υλοποιείται από το Μουσείο σε συνεργασία με την εικαστικό-χαράκτρια Κυριακή Φωτιάδου. Αξιοποιώντας τα εκθεσιακά αντικείμενα οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με την έννοια της πολλαπλής αναπαραγωγής στην αρχαία ελληνική τέχνη και θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα τα στάδια της χαρακτικής τέχνης, από τη χάραξη και το μελάνωμα, μέχρι την τελική εκτύπωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Ηνίοχος των Δελφών ήταν χρωματισμένος;

Βράβευση ταινίας-ντοκιμαντέρ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

Εγκαίνια για εντυπωσιακή αναστήλωση στο αρχαίο φρούριο των Αιγοσθενών (Εικόνες)

Εγκαίνια για νέα έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Βίντεο) on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα