Έτοιμο για εκτόξευση το όχημα της ευρωπαϊκής αποστολής ExoMars για τον Άρη
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι το όχημα “Ρόζαλιντ Φράνκλιν” της αποστολής ExoMars με προορισμό τον ‘Αρη είναι τεχνικά έτοιμο για εκτόξευση. Αλλά υπάρχει ένα καθόλου αμελητέο πρόβλημα: πώς θα φθάσει στον γειτονικό πλανήτη.
Μετά τη διακοπή της συνεργασίας της Ευρώπης με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρέπει να αναζητηθεί άλλη εναλλακτική λύση για την εκτόξευση, η οποία πιθανώς θα καθυστερήσει έως το 2028 ή 2030, αντί
Το ευρωπαϊκό όχημα είναι το πρώτο με τεχνικές δυνατότητες να ψάξει για ίχνη ζωής στον γειτονικό πλανήτη χάρη στο τρυπάνι και στο φορητό εργαστήριο του. Είναι το πρώτο που μπορεί να τρυπήσει σε βάθος έως δύο μέτρων κάτω από την αρειανή επιφάνεια.
Αρχικά η αποστολή ExoMars είχε σχεδιαστεί ως συνεργασία Ευρώπης-ΗΠΑ, αλλά η Αμερική αποσύρθηκε το 2012 προβάλλοντας οικονομικές δυσκολίες. Η ESA στράφηκε τότε στη Ρωσία και η αποστολή έγινε ευρω-ρωσική, με τη Roscosmos να συμβάλει ουσιαστικά αφενός με έναν πύραυλο Proton και αφετέρου με την πλατφόρμα προσεδάφισης Kazachok, ενώ Ρώσοι επιστήμονες είχαν αναπτύξει και ορισμένα από τα όργανα της αποστολής. Η αποστολή που προοριζόταν να εκτοξευθεί αρχικά το 2018, αναβλήθηκε για το 2020 και μετά ξανά – λόγω τεχνικών προβλημάτων – για το 2022.
Μετά όμως από την αναβολή και της φετινής εκτόξευσης, το όχημα και ο άλλος εξοπλισμός της κόστους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ αποστολής ExoMars ετοιμάζονται για αποθήκευση στις εγκαταστάσεις της γαλλο-ιταλικής αεροδιαστημικής εταιρείας Thales Alenia Space στην Ιταλία, εωσότου η κατάσταση ξεκαθαρίσει. Ήδη η ESA ξεκίνησε να εξετάζει τις διαθέσεις εναλλακτικές επιλογές της, αναζητώντας τη νωρίτερη δυνατή ημερομηνία εκτόξευσης, είτε μόνη της είτε με άλλη διεθνή συνεργασία μετά το τέλος της ευρω-ρωσικής.
Παραμένει μια μικρή πιθανότητα για αποκατάσταση των ευρω-ρωσικών σχέσεων έγκαιρα, ώστε η ExoMars να εκτοξευθεί το 2024. Το επόμενο “παράθυρο” εκτόξευσης είναι το 2026 και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μόνο αν έτεινε χέρι βοηθείας η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA). Ήδη γίνονται σχετικές συζητήσεις μεταξύ ESA-NASA. Το σίγουρο είναι ότι η τελευταία δεν είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει την κατασκευή μιας νέας ακάτου προσεδάφισης στον ‘Αρη.
Πιο πιθανό φαντάζει ότι θα πρέπει να την κατασκευάσει μόνη της η Ευρώπη για να προλάβει τα επόμενα “παράθυρα” ευκαιρίας για εκτόξευση το 2028 ή το 2030 (οι τροχιές Γης και ‘Αρη πλησιάζουν κάθε περίπου δύο χρόνια, οπότε ανοίγει ένα “παράθυρο” για εκτόξευση). Όσον αφορά τον κατάλληλο πύραυλο, η ESA “ποντάρει” στον νέο Ariane 6, ο οποίος βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ανάπτυξης του και πιθανώς θα είναι έτοιμος να πετάξει έως το τέλος του 2022.
“Ελπίζω ότι τα κράτη μέλη μας θα αποφασίσουν ότι αυτό δεν είναι το τέλος της ExoMars, αλλά μάλλον η αναγέννηση της αποστολής και ίσως λειτουργήσει ως έναυσμα για να αναπτυχθεί περισσότερη ευρωπαϊκή αυτονομία (στο διάστημα)”, δήλωσε ο Ντέηβιντ Πάρκερ, διευθυντής ανθρώπινης και ρομποτικής εξερεύνησης της ESA.
Ο γενικός διευθυντής της ESA Γιόζεφ Ασμπάχερ υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του Οργανισμού να μην επιτρέψει στα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία να εκτροχιάσουν το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα, κάτι που αφορά επίσης τις εκτοξεύσεις δορυφόρων από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα μετά την απόσυρση των ρωσικών πυραύλων “Σογιούζ” που βοηθούσαν τους ευρωπαϊκούς πυραύλους Ariane και Vega.
Στο μεταξύ, η ESA έχει δεσμευθεί να αναπτύξει άλλο ένα όχημα και ένα ακόμη σκάφος σε τροχιά γύρω από τον ‘Αρη, με στόχο να εκτοξευθούν το 2027, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη NASA προκειμένου να φέρουν στη Γη τα πρώτα δείγματα πετρωμάτων από τον “κόκκινο” πλανήτη, τα οποία θα έχουν συλλεχθεί από τα αμερικανικά οχήματα που βρίσκονται εκεί. Η πρόκληση είναι μεγάλη και το συμβούλιο της ESA θα πρέπει να πάρει οριστικές αποφάσεις έως το τέλος του έτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έτοιμο για εκτόξευση το όχημα της ευρωπαϊκής αποστολής ExoMars για τον Άρη on BLUE SKY.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η αντίδραση του Μάνου Δασκαλάκη μετά την απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου
- Ποιοι χάνουν την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών - Οι 2 «κόφτες»
- Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι πρέπει να κάνετε μετά την αλλαγή της χρονικής διάρκειάς του
- Υπερβολικές οι ανησυχίες για θανατώσεις πτηνών από τις ανεμογεννήτριες
- Ρομάν Αμπράμοβιτς: Ζητά δανεικά από φίλους και συνεργάτες για να πληρώσει τη μισθοδοσία του προσωπικού του
- Απεργία 6 Απριλίου: Σε απεργιακό κλοιό αύριο η χώρα
- Μητσοτάκης: Τέλος εποχής για το ΔΝΤ ως δανειστή της Ελλάδας -Κλείνει ένα γκρίζο κεφάλαιο
- Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού και τα απογευματινά χειρουργεία – Δείτε τι προβλέπει
- Δείτε τα νούμερα τηλεθέασης στo Prime Time! (4/4/2022)
- Θανατηφόρο τροχαίο έξω από τη Λάρισα – Νεκρός οδηγός νταλίκας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Blueskytv
- Τελευταία Νέα Blueskytv
- Έτοιμο για εκτόξευση το όχημα της ευρωπαϊκής αποστολής ExoMars για τον Άρη
- «Ζωντανός» με Ντάουντα έμεινε ο Απόλλων Σμύρνης
- Τριμερής των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, στην Αθήνα
- Ανεξέλεγκτη η φωτιά που καίει δασική έκταση στην περιοχή Λιβαδάκι της Ηλείας
- Ιωνικός – Βόλος 2-2: Γκολ, θέαμα αλλά και λαχτάρα με Ρομέρο στη Νεάπολη
- ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ- Ιστορικό κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα
- Παρεμβάσεις 4.4.2022
- Δελτίο Ειδήσεων – 4.04.22
- Δείτε τι καιρό θα κάνει σήμερα Τρίτη 5 Απριλίου
- Θ. Σκυλακάκης στο Blue Sky: Σε δύο τρία προϊόντα είναι εφικτό να μειωθεί ο ΦΠΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποδόσφαιρο πέρα από τα γκολ!
- Filippo Taddei (Goldman Sachs): “Tax cuts need caution”
- Πάτρα: «Η Ρούλα πίστευε ότι της είχε κάνει μάγια η πεθερά της επειδή έλεγε το φλιτζάνι»
- Βέροια: Ταυτοποιήθηκαν πέντε άτομα για τα επεισόδια σε αγώνα ποδοσφαίρου της Γ’ Εθνικής
- Κρήτη | Δημιουργία εργαλειοθήκης για την εγγραμματοσύνη υγείας από το ΕΛΜΕΠΑ
- Ποιοι είναι οι επιθετικοί που διεκδικούν φέτος το Χρυσό Παπούτσι
- Οι New York Times αποκαλύπτουν: Οι εκτελέσεις στην Μπούτσα είχαν γίνει πριν εβδομάδες
- Πάτρα: Με ποιον πήγε για μάρτυρα για την νέα της ταυτότητα η Ρούλας Πισπιρίγκου;
- Διπλασιάζεται η επιδότηση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Απρίλιο
- Χαραλαμπίδου: Να ενισχυθεί η πολιτική βούληση για καταπολέμηση διαφθοράς