Έτσι οι αρχαίες κοινωνίες προσαρμόστηκαν στις κλιματικές αλλαγές
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο ανησυχητικές γεγονός που εγείρει το ερώτημα για το πώς οι προηγούμενες κοινωνίες ανταποκρίθηκαν σε αυτές. Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνίδας δρ. Έλενας Ξοπλάκη από το Κέντρο Γεωγραφίας και το Κέντρο Διεθνούς Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Justus Liebig Giessen στη Γερμανία, το οποίο μάλιστα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature, προσπαθεί αν ρίξει φως στο θέμα.
Σύμφωνα
«Θέλαμε να μάθουμε γιατί τόσο μεγάλη έρευνα σε αυτόν τον τομέα επικεντρώνεται σε καταστροφές και πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε περισσότερη έρευνα σχετικά με τις στρατηγικές που επέτρεψαν σε προηγούμενους πληθυσμούς να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή», λέει ο Dagomar Degroot, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Με αυτό το πλαίσιο, βοηθάμε άλλους ερευνητές να βρουν διαφορετικές σχέσεις μεταξύ του κλίματος και της κοινωνίας, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο ρεαλιστική κατανόηση του παρελθόντος, καθώς και σε έναν καλύτερο οδηγό για το μέλλον». Η μελέτη περιλαμβάνει ερευνητές από τους κλάδους της αρχαιολογίας, της γεωγραφίας, της ιστορίας και της παλαιοκλιματολογίας.
Χρησιμοποιώντας ένα σύγχρονο πλαίσιο, η ερευνητική ομάδα παρήγαγε περιπτωσιολογικές μελέτες κοινωνιών που μπόρεσαν να προσαρμοστούν σε δύο από τις πιο ευρέως μελετημένες περιόδους κλιματικής αλλαγής: τη Μικρή Παγετώδη Εποχή της Ύστερης Αρχαιότητας του 6ου αιώνα και τη Μικρή Παγετώδη Εποχή του 13ου έως 19ου αιώνα. «Αν και οι δύο περίοδοι προκάλεσαν δυσκολίες σε πολλές κοινότητες, οι μελέτες μας δείχνουν ότι οι πληθυσμοί μπόρεσαν να προσαρμοστούν με πέντε στρατηγικές», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ. Ξοπλάκη. «Βρήκαν νέες κοινωνικοοικονομικές ευκαιρίες, βασίζονταν σε ισχυρά ενεργειακά συστήματα, δημιούργησαν νέους πόρους μέσω του εμπορίου, ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά σε ακραία φυσικά γεγονότα ή μετανάστευσαν σε νέα περιβάλλοντα».
Ένα παράδειγμα αυτής της ανθεκτικότητας μπορεί να βρεθεί στα τέλη της ρωμαϊκής εποχής στην ανατολική Μεσόγειο. Οι περιβαλλοντικές ανασυστάσεις που βασίζονται σε ιζήματα λιμνών, σπηλαιοαποθέματα και άλλα δεδομένα, που είναι έμμεσοι δείκτες του κλίματος (τα λεγόμενα proxy δεδομένα) δείχνουν αυξημένη βροχόπτωση το χειμώνα που ξεκινά τον πέμπτο αιώνα και συνεχίζεται στη Μικρή Παγετώδη Εποχή της Ύστερης Αρχαιότητας. Με δεδομένα γύρης και αρχαιολογικές έρευνες, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι η καλλιέργεια σιτηρών και η βοσκή ζώων άνθισαν ως αποτέλεσμα της αυξημένης βροχόπτωσης.
Ως αποτέλεσμα, πολλοί οικισμοί αυξήθηκαν σε πυκνότητα και έκταση. Οι περιφερειακές οικονομικές πρακτικές επέτρεψαν την εύκολη ανταλλαγή αγαθών μεταξύ των κοινοτήτων και επέτρεψαν στους καταναλωτές να μοιράζονται τα οφέλη της αυξημένης γεωργικής παραγωγής. Εν τω μεταξύ, οι ελίτ των κοινωνιών επένδυαν στη γεωργία προσανατολισμένοι στην αγορά και χρηματοδότησαν την κατασκευή φραγμάτων και άλλων υποδομών που επέτρεψαν στους αγρότες να διαχειρίζονται το νερό πιο αποτελεσματικά.
«Αν και οι κλιματικές αλλαγές που αντιμετωπίζουν οι ιστορικές κοινωνίες ήταν λιγότερο σοβαρές από τις αλλαγές που αντιμετωπίζουμε σήμερα, αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι οι κοινότητες και οι κοινωνίες ήταν συχνά σε θέση να προσαρμοστούν και να επιμείνουν σε καιρούς κλιματικής αλλαγής», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ. Ξοπλάκη και προσθέτει ότι «σήμερα, φυσικά, χρειάζονται διαφορετικά και πολύ πιο φιλόδοξα μέτρα προσαρμογής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της άνευ προηγουμένου υπερθέρμανσης του πλανήτη».
Τέλος, σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι οι επιστήμονες της ιστορίας του κλίματος και της κοινωνίας κάνουν πιο πειστικές συνδέσεις μεταξύ του κλίματος και της ανθρώπινης ιστορίας όταν εργάζονται μαζί σε ομάδες ειδικών διαφόρων κλάδων. «Εργαζόμαστε μαζί σε αυτό το πλαίσιο στις κοινωνικές και φυσικές επιστήμες εδώ και αρκετά χρόνια», λέει η δρ. Ξοπλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτή η προσέγγιση, τόσο περιεκτική όσο είναι απαιτητική, παράγει πολύ σταθερά αποτελέσματα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έτσι οι αρχαίες κοινωνίες προσαρμόστηκαν στις κλιματικές αλλαγές on BLUE SKY.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σαρηγιάννης: Στο νοσοκομείο με κορονοϊό ο πατέρας του παρότι έκανε τις 2 δόσεις με το εμβόλιο
- Σαρηγιάννης: Με Covid νοσηλεύεται ο 86χρονος πατέρας του - Έχει εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις
- Πού εντοπίστηκαν τα 1.866 νέα κρούσματα σήμερα. Ο χάρτης
- Στα ύψη η θετικότητα - Πόσα τεστ έγιναν σήμερα
- Πού εντοπίστηκαν τα 1.866 κρούσματα, όλες οι περιοχές - «Συναγερμός» σε Αττική με 783 και Θεσσαλονίκη με 245
- Ακτινογραφώντας το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς
- Ηράκλειο: Μια 13χρονη έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού της
- Survivor: Νέος καυγάς Παππά-Κώστα-Ποιός θα είναι προτεινόμενος για αποχώρηση; (vid,pics)
- Κορονοϊός - Παγώνη: «Φρένο» στις μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα
- Survivor: «Ο πατέρας του Τριαντάφυλλου σκοτώθηκε σε τροχαίο – Η μητέρα του τον βλέπει και κλαίει»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Blueskytv
- Τελευταία Νέα Blueskytv
- Έτσι οι αρχαίες κοινωνίες προσαρμόστηκαν στις κλιματικές αλλαγές
- 1866 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 73 ακόμα θάνατοι: Στους 759 οι διασωληνωμένοι
- ΟΦΗ – ΠΑΣ Γιάννινα 2-1: Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα της αναμέτρησης
- Άκης Σκέρτσος: Γιατί δεν άνοιξε το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη
- Τουρκία: Συνελήφθησαν δέκα απόστρατοι ναύαρχοι
- Ατρόμητος – Απόλλων Σμύρνης 1-1: Δείτε τις καλύτερες φάσεις του αγώνα
- Α. Πελώνη: Δεδομένη η απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει και τον Απρίλιο τη στήριξη των επιχειρήσεων
- Πώς ο κορωνοϊός «εξαφάνισε» τη γρίπη: Θα συμβεί το ίδιο και του χρόνου;
- 1 εκατ. αυτοδιαγνωστικά κυτία στην Ελλάδα: Από αύριο διαθέσιμα στα φαρμακεία
- Άρης – Αστέρας Τρίπολης 2-0: Οι αλλαγές έκαναν τη διαφορά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γκουαρντιόλα: «Ο Χάαλαντ μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο»
- Εμβόλιο Astrazeneca: Τα ύποπτα συμπτώματα για θρόμβωση - Πιο συχνά στις γυναίκες κάτω των 55 ετών
- Αυτά ξεχωρίζουν «μεγάλους» και «μικρούς»
- Θεοδωρίδου: Ενα ύποπτο περιστατικό θρόμβωσης σε 346.000 δόσεις AstraZeneca στη χώρα μας
- Λαϊκές αγορές: Θα λειτουργήσουν κανονικά την Τετάρτη 7 Απριλίου
- Public ανοιχτά, μαζί ξανά, με Click Away και Click Inside
- Εμβολιασμός – Θεοδωρίδου: Ένα περιστατικό θρόμβωσης σε 346.000 δόσεις της AstraZeneca στην Ελλάδα
- Σε νέο ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών οδεύει σήμερα η χώρα
- Φυτό του Απρίλη: «Αστράγαλος ο μακρόκαρπος, υποείδος των Λευκάρων»