Η μεγάλη απάτη με το «οικονομικό θαύμα» της κυβέρνησης – Πώς βγήκαν οι «μποναμάδες»

«Καταιγίδα» φόρων πλήττει τη χώρα στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ με τους φορολογούμενους να έχουν πληρώσει πάνω από 150 δισ. ευρώ σε φόρους την τελευταία τριετία. Η υπερφορολόγηση τροφοδότησε υπερπλεονάσματα – μαμούθ, ενώ πάνω από 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι είναι η αχρείαστη λιτότητα που φορτώθηκαν τα νοικοκυριά για να υπερκαλυφθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η κυβέρνηση πήρε 10 δισ. ευρώ και επέστρεψε 2,1 δισ. ευρώ με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Δηλαδή για τα 100 ευρώ που

πλήρωσαν επιπλέον όλοι οι φορολογούμενοι μόνο τα 20 ευρώ δόθηκαν πίσω. Και αυτά σε λίγους.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αντί για επενδύσεις 4 δισ. από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έδωσε μόλις 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα 1,5 δισ. από επιστροφές φόρων «κρύφτηκε» σαν πληρωμές από το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιποθέσμων του Δημοσίου

Η κυβέρνηση έχτιζε δηλαδή το υπερπλεόνασμα με 3,5 δισ. ευρώ από επενδύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα για να τα μοιράσει ως παροχές τον Δεκέμβριο.

Ακόμα και αν οι παροχές είναι πλέον αναγκαίες για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού –μετά την ισοπέδωση των Κοινωνικών Επιδομάτων που συγχωνεύτηκαν στο ΚΕΑ των έως 200 ευρώ το πολύ κατ»άτομο- η μεθοδολογία της κυβέρνησης στην πραγματικότητα στερεί πολλαπλάσιους πόρους και οφέλη από την οικονομία και την κοινωνία.

Το αφήγημα της «υπεραπόδοσης της οικονομίας» που συνοδεύει την παροχολογία καταρρίπτεται από τα ίδια τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογσμού, αφού τα 3,5 δισ. ευρώ προήλθαν από το φορολογική επιδρομή που γονάτισε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα περισσότερα από τα μέτρα ύψους 9,5 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν με το τρίτο Μνημόνιο έπεσαν στις πλάτες της μεσαίας τάξης η οποία λύγισε από τους φόρους και τελικά πλήρωσε τον λογαριασμό και δεν πήραν τίποτα ως αντάλλαγμα.

Συγκεκριμένα:

– Η κυβέρνηση «σκότωσε» το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αφού: μέχρι τον Νοέμβριο δαπάνησε μόλις 2,5 δισ. ευρώ. Υποτίθεται ότι τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να δαπανήσει 4,25 δισ. ευρώ για να φτάσει τα 6,750 δισ. ευρώ που προβλέπει για φέτος ο Προϋπολογισμός. Ποτέ ωστόσο δεν δόθηκαν τόσα λίγα χρήματα για Επενδύσεις σε 11 μήνες. Ποτέ δεν δόθηκαν τόσα πολλά λεφτά σε έναν μήνα (τον Δεκέμβριο) για Επενδύσεις.

Η κυβέρνηση έστησε «πάρτυ» με λεφτά του ΠΔΕ που προορίζοντας για την ανάπτυξη καθώς σε 11 μήνες (ως τον Νοέμβριο) το 2013 είχαν δοθεί 4 δισ. ευρώ, το 2014 δόθηκαν 4,5 δισ. ευρώ, το 2015 3,6 δισ. ευρώ, πέρυσι 3 δισ. ευρώ και φέτος 2,495 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι δεν θυσίασαν τις Δημόσιες Επενδύσεις χάριν του υπερ-πλεονάσματος και των παροχών.

Για καταστεί εφικτό το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ στο 11μηνο του 2018, η κυβέρνηση:

– Στους 11 μήνες έπρεπε να έχει δώσει 4 δισ. για επενδύσεις του ΠΔΕ αλλά «εξαφάνισε» το 1,5 δισ. ευρώ

– Επί 11 μήνες «έκρυψε» επιστροφές φόρων 1,5 δισ. ευρώ, που τις πέρασε «κάτω από τη γραμμή», σαν πληρωμές από το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιποθέσμων του Δημοσίου. Δηλαδή το Δημόσιο «σβήνει» τις τρέχουσες οφειλές του σε φόρους, με το δάνειο που πήρε το 2016 για να εξοφλήσει ολοσχερώς τις έως τότε ληξιπρόθεσμες οφειλές του από την στάση πληρωμών για συντάξεις, εφάπαξ, προμηθευτές κλπ. Στην πραγματικότητα, δεν εμφανίζει στον Προϋπολογισμό δαπάνες 1,5 δισ. για επιστροφές φόρων του 2017 επειδή θα μείωναν το πρωτογενές πλεόνασμα. Τα έχει φορτώσει όμως ήδη σε εξωτερικό χρέος (με το δάνειο των 6 δισ. που ζήτησε και πήρε από τον ESM) αλλά και σε εσωτερικό χρέος (αφού παραμένουν απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη 2,5-3 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες και που έπρεπε κανονικά να είχαν εξοφληθεί ολοσχερώς από τον Αύγουστο ήδη ή, το αργότερο, τον Δεκέμβριο φέτος).

– Υπερφορολόγηση 700 εκατ. ευρώ: τόση τουλάχιστον είναι η υπερείσπραξη καθαρών εσόδων που κατεγράφεται ως τον Νοέμβριο. Τα λεφτά αυτά προήλθαν από την υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα, που οδήγησε αφενός σε κατασχέσεις και αναγκαστικές πληρωμές των φόρων (και μέσω των συμψηφισμών) και, αφετέρου, σε υποχρεώσεις επιστροφών φόρων στους δικαιούχους (λόγω προκαταβολής 100% κλπ) που δεν πληρώθηκαν ακόμα ή πέρασαν «εκτός Προϋπολογισμού», ακολουθώντας την «επιστημονική» μέθοδο της μεταφοράς τους στο χρέος, όπως αναφέρθηκε προηγούμενα.

Ο εφιάλτης των φόρων αναμένεται να συνεχιστεί και για το νέο έτος για τη μεσαία τάξη, καθώς δεν προβλέπεται καμία επί της ουσίας αλλαγή στους φορολογικούς συντελεστές εισοδημάτων.

Διαβάστε, επίσης:

Τεράστιο πλεόνασμα για το 11μηνο – «Μαχαίρι» σε δαπάνες και επενδύσεις

Η μεγάλη απάτη με το «οικονομικό θαύμα» της κυβέρνησης – Πώς βγήκαν οι «μποναμάδες» on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα