Κ. Τασούλας για «Ελλάδα 2021»: Δεν είχαμε μόνο πράξεις μεγάλου ηρωισμού, αλλά και πολιτικές

«Σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία, την αξία και τον πολιτισμό της, όχι για να γαντζωθούμε στην πατραγαθία, αλλά για να δημιουργήσουμε εφαλτήριο μιας προσπάθειας η οποία θα μας καταστήσει ισάξιους με τις προηγμένες χώρες του κόσμου», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

«Δεν είχαμε μόνο πράξεις

μεγάλου ηρωισμού, αλλά και πράξεις βαθύτατα πολιτικές, οι οποίες συνδυαζόμενες με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε ότι όταν η Ελλάς ανακοίνωσε το προσωρινό της πολίτευμα, τόνισε ότι το νέο κράτος δεν ρέπει προς την δημαγωγία ούτε στόχος του είναι οι στασιαστικές επιδιώξεις.

Αυτό το έκανε, είπε ο κ. Τασούλας, προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες των τότε συντηρητικών κρατών και να σημειώσει ότι η Ελληνική Επανάσταση δεν είναι καρμποναρισμός, αλλά στόχο έχει την ομαλή ένταξη του νέου κράτους στην κοινωνία των υπολοίπων κρατών.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Βουλής έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

«Το 1821, δεν είχαμε μόνον πράξεις εξαίσιου ηρωισμού. Είχαμε πράξεις βαθύτατα πολιτικές, οι οποίες μαζί με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία. Ο συνδυασμός ηρωισμού και πολιτικότητας ανέδειξε τελικά την ελευθερία της χώρας και παρά τις δυσκολίες, τους κινδύνους και τις ασχήμιες, όπως ήταν οι εμφύλιοι πόλεμοι, οδήγησε στην απελευθέρωση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Συνεχίζοντας ο κ. Τασούλας σημείωσε, ότι οι πολιτικοί παραστάτες της εποχής είχαν την πολιτικότητα να διακρίνουν ότι έπρεπε να είναι με την σωστή πλευρά της ιστορίας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνθήκη του Λονδίνου το 1827 η οποία απετέλεσε, όπως είπε, τον προάγγελο της ελληνικής ανεξαρτησίας και στην οποία πρωτοστάτησε ο τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας, λόρδος Τζορτζ Κάνινγκ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό γιατί ο λόρδος Κάνινγκ ο οποίος είχε διατελέσει και κυβερνήτης των Ινδιών, ήταν υποστηρικτής της ελευθερίας του εμπορίου και για το λόγο αυτό επεδίωκε ειρήνευση την στιγμή κατά την οποία, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ήταν υπέρ του προστατευτισμού.

«Η χώρα μας, επέλεξε να τοποθετηθεί με την σωστή πλευρά. Ήταν ένας συνδυασμός πολιτικότητας, ηρωισμού αλλά και τύχης, γιατί λίγους μήνες μετά την υπογραφή της συνθήκης ο λόρδος Κάνιγκ απεβίωσε», ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής έκλεισε τον χαιρετισμό του με αναφορά στον Επιτάφιο του Περικλή και τόνισε ότι στη Ζωφόρο του Παρθενώνα δεν απεικονίζονται μάχες και πολεμικά γεγονότα, όπως ήταν τότε το σύνηθες αλλά η Πομπή των Παναθηναίων γιατί οι Αθηναίοι της εποχής του Περικλή θεωρούσαν πως «η δημιουργική ζωή και η χαρά της ζωής είναι ισόπαλες με τους πολεμικούς αγώνες».

«Σήμερα η θεσμοθετημένη επιτροπή με την πρόεδρό της και όλοι εμείς θα φιλοτεχνήσουμε ενόψει του 2021 τη νέα Ζωφόρο του Παρθενώνα. Να γίνουμε ισάξιοι των πιο προηγμένων κοινωνιών για να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων», τόνισε ο κ. Τασούλας και κατέληξε: «Θα φιλοτεχνήσουμε τη νέα Ζωφόρο και τιμώντας την Παλιγγενεσία θα αναδείξουμε ότι η δική μας Ζωφόρος προετοιμάζει τη χώρα για τη μεγάλη χαρά της ζωής, της δημιουργίας και της προκοπής ως ανταπόκριση για τους αγώνες εκείνων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κ. Τασούλας για «Ελλάδα 2021»: Δεν είχαμε μόνο πράξεις μεγάλου ηρωισμού, αλλά και πολιτικές on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα