Κομισιόν: Το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας

Tα αποκαλυπτήρια της πρότασης της Κομισιόν για τον μηχανισμό αυξημένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά από τις 20 Αυγούστου που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αναμένεται να γίνουν σήμερα, παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup.

Από τις 21 Αυγούστου η Ελλάδα μπαίνει σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», όπως αναφέρει το real.gr, δηλαδή σε πιο αυξημένη επιτήρηση σε σχέση με τις άλλες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος

και η Ιρλανδία.

Κάθε τρίμηνο του έτους μέχρι το 2022 εκπρόσωποι των δανειστών θα έρχονται στη χώρα , θα εξετάζουν κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τους μεταμνημονιακούς όρους και συντάσσουν μία έκθεση, που θα παρακολουθείται στενά από τις αγορές.

H Eλλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών, με στόχο τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη συνοχή των πολιτικών που αναλήφθηκαν με το πρόγραμμα του ESM.

Πρόκειται για όσες δεν έχει προλάβει να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση και πρέπει να γίνουν έως και το 2022. Επί της ουσίας με αυτή τη διαδικασία ξεκινάει ο «κορσές» της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Oι βασικότερες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα είναι: μια σειρά κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων, η εξίσωση των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών σε δύο φάσεις το 2019 και το 2020, ο περιορισμός των «κόκκινων» δανείων στα 60 δισ.ευρώ, η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα, η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής των φόρων, ο μηδενισμός των ληξιπροθέσμων χρεών και αποφυγή συσσώρευσης νέων, η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, η ολοκλήρωση κτηματολογίου και η τοποθέτηση γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει στη μείωση των συντάξεων μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς από 1-1-2019 και του αφορολόγητου από 1-1-2020, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό εάν στο κείμενο της εποπτείας θα συμπεριληφθούν οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Xθες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, αν και αναγνώρισε ότι πάντα υπάρχει ευελιξία.

Συνέστησε, ωστόσο, στην κυβέρνηση ότι θα ήταν καλό για την Ελλάδα να μη συζητά αλλαγές.

Διαβάστε, επίσης: Οι αλλαγές στη φορολογία είναι έτοιμες να μάς «κάψουν»!

Τί προβλέπει η εγκύκλιος για τα τέλη κυκλοφορίας του 2018

Διαβάστε τα – Τα πρωτοσέλιδα των οικονομικών εφημερίδων με μία ματιά

Κομισιόν: Το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα