Κοντονής: «Ακολουθούμε εθνική γραμμή στο Σκοπιανό αλλά έχουμε ανεύθυνη αντιπολίτευση»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σε δηλώσεις του στη Λευκωσία, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν αποφασίζει για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων.

«Η γειτονική χώρα» όπως είπε «έχει όνομα και αυτό είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, ενώ περίπου 140 με 150 χώρες την έχουν αναγνωρίσει ως Μακεδονία». Σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δίνει διπλωματική μάχη ώστε να υιοθετηθεί μια σύνθετη

ονομασία που να απαλείφθουν από το Σύνταγμα των Σκοπίων αλυτρωτικές αναφορές. Υποστήριξε πως «η κυβέρνηση της αριστεράς ακολουθεί την εθνική γραμμή που χαράχτηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Έκανε αναφορά σε συνέντευξη του Ιωάννη Βαρβιτσίωτη, ο οποίος κατά τον κ. Κοντονή επέρριψε ευθύνες στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για ατολμία να αποδεχθεί το πακέτο Πινέιρο αλλά και για τορπιλισμό των προσπαθειών συμφωνίας από τον τότε υπουργό εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα έχουν απέναντι τους μια ανεύθυνη αντιπολίτευση η οποία αποστασιοποιείται από αυτά που υλοποιούσε όταν ήταν στη κυβέρνηση επιδεικνύοντας μη εποικοδομητική στάση στη κρίσιμη φάση που βρισκόμαστε.

Σε σχέση με τους 8 Τούρκους και τις απειλές που διατυπώνονται από την Άγκυρα ο κ. Κοντονής απέδωσε τη στάση της Τουρκίας σε προεκλογικούς λεονταρισμούς. Όπως σημείωσε η υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών κρίθηκε από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και οι δικαστικές αποφάσεις σε ένα κράτος δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα γίνονται σεβαστές και υλοποιούνται.

Εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στη Τουρκία, σημειώνοντας ότι μετά από 2 ½ μήνες κράτησης δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και δεν γνωρίζουν γιατί κρατούνται. Όπως είπε, τέτοιες συμπεριφορές εκφεύγουν από τη συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύονται από κράτη δικαίου, σημειώνοντας πως οι Έλληνες στρατιωτικοί τυγχάνουν προεκλογικές εκμετάλλευσης. Στη στάση της Τουρκίας αντιπαρέβαλλε τον τρόπο χειρισμού εκ μέρους της Ελλάδας, της υπόθεσης του υπαλλήλου του Δήμου Αδριανούπολης και δύο Τούρκων ναυτικών που είχαν συλληφθεί στο λιμάνι της Κυλλήνης προερχόμενοι από τη Ζάκυνθο. Και στις δύο περιπτώσεις οι Τούρκοι υπήκοοι βρίσκονται πίσω στη χώρα τους.

Για την αναφορά Τσαβούσογλου στη συμφωνία επαναπροώθησης ο κ. Κοντονής είπε πως η Τουρκία δεν είναι τόσο εύκολο από συμφωνηθέντα σε διεθνές επίπεδο.

Παραλάβαμε ερείπια στη δικαιοσύνη
Ο υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σε δηλώσεις του σε Κύπριους δημοσιογράφους ανέφερε πως αναμένει ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και άλλες μεγάλες δίκες θα προχωρήσουν πιο γρήγορα, καθώς από τον Σεπτέμβριο θα εξασφαλιστούν μεγάλες αίθουσες στο λεκανοπέδιο Αττικής ώστε να γίνονται περισσότερες συνεδρίες. Όπως είπε, το μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική δικαιοσύνη είναι η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων και για αυτό ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις που είχαν εγκαταλείψει το τομέα της Δικαιοσύνης και τα δικαστήρια στο έλεος του Θεού. Υποστήριξε ότι μέχρι να έρθει η κυβέρνηση της αριστεράς το 2105, η οποία παρέλαβε μια κατάσταση εκτός ελέγχου, η Δικαιοσύνη λειτουργούσε με δομές της δεκαετίας του 60. Όπως είπε, η εγκατάλειψη ήταν πρωτοφανής και κανείς δεν είχε το θάρρος να λάβει πολιτικές αποφάσεις. Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε σε δικαστήρια που συνεδρίαζαν σε οροφοδιαμερίσματα. Υποστήριξε ότι το 2015 εκκρεμούσαν 315.000 υποθέσεις σε διοικητικά δικαστήρια και το πρόβλημα γινόταν όλο και μεγαλύτερο. Με τα μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα – κατά τον κ. Κοντονή – οι υποθέσεις έχουν πέσει κάτω από 200.000.

Ως τραγική χαρακτήρισε και τη κατάσταση που παρέλαβε το 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα στο Σωφρονιστικό σύστημα. Ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε συνέχεις καταδίκες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Φυλακές, ενώ πέρυσι ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα δήλωσε πως η Ελλάδα επιτέλους επανήλθε στο δρόμο της αρετής.

Ο υπουργός δικαιοσύνης δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πειθαρχική έρευνα και έλεγχος για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες εισαγγελικών λειτουργών οι οποίοι κωλυσιεργούσαν και δεν προωθούσαν ως όφειλαν με ταχύτητα τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής της Κυπριακής Δημοκρατίας για υποθέσεις που αφορούν τη κατάρρευση της Κυπριακής οικονομίας και ιδιαιτέρως αυτά που αφορούσαν τον Ανδρέα Βγενόπουλο και συνεργάτες του. Ο κ. Κοντονής δήλωσε πως για την υπόθεση Βγενόπουλου αισθάνεται πως το υπουργείο δικαιοσύνης της Ελλάδας δεν συνέτρεξε όσο θα έπρεπε τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο υπουργός δικαιοσύνης της Ελλάδας, σε συνάντηση του με Κύπριους δημοσιογράφους αναφέρθηκε και στο ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) λέγοντας ότι του έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι υπάρχουν στη Κύπρο απολογητές της χούντας των Αθηνών και νεοναζιστικές οργανώσεις που μάλιστα έχουν και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Σημείωσε πως του κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν Κύπριοι που δίνουν τη ψήφο τους σε τέτοια κόμματα και οι νέοι θα πρέπει να πάρουν τα μηνύματα και να προβληματιστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή σήμερα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ψυχρολουσία στην Αθήνα – Ο ESM «παγώνει» την εκταμίευση της δόσης του €1 δισ.

ΑΚΟΜΑ: Ο Γ. Χαρδούβελης στις Παρεμβάσεις: Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, αλλά με ποιο κόστος;

Κοντονής: «Ακολουθούμε εθνική γραμμή στο Σκοπιανό αλλά έχουμε ανεύθυνη αντιπολίτευση» on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα