Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Εμπλέκονται δύο αστυνομικοί

Λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περιγράφουν κενό ασφαλείας στο Αεροδρόμια Ελευθέριος Βενιζέλος και εμπλοκή, ενός αστυνομικού που υπηρετεί στην ασφάλεια υψηλών προσώπων και ενός απόστρατου αστυνομικού με προϋπηρεσία στην ΕΥΠ.

Σύμφωνα

με την εφημερίδα «Καθημερινή», σοβαρό κενό ασφαλείας στο τελωνείο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, η έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου για την εξάρθρωση των δύο κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού. Το ένα από τα κυκλώματα και συγκεκριμένα αυτό στο οποίο κεντρικό ρόλο είχε γνωστός «τηλε-ενεχυροδανειστής» διακινούσε το λαθραίο χρυσάφι στην Τουρκία όχι μόνο οδικώς, με τουριστικά λεωφορεία που εκτελούσαν το δρομολόγιο Αθήνα-Κωνσταντινούπολη, αλλά και αεροπορικώς, μέσω του «Ελ. Βενιζέλος».

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας μελέτησαν τις διασαφήσεις εξαγωγών της εταιρείας του για το διάστημα 2017-2018 και διαπιστώθηκαν πλαστογραφίες, που δεν είχαν εντοπίσει οι υπάλληλοι του τελωνείου. Οι τελευταίοι ήλεγξαν μόλις τρεις από τις συνολικά 300 παράνομες εξαγωγές χρυσού που έγιναν με την κάλυψη της εταιρείας του γνωστού από την τηλεόραση ενεχυροδανειστή. Ενδεικτικά, στη δικογραφία του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου γίνεται αναφορά σε τρεις περιπτώσεις εξαγωγών, στις οποίες τα έγγραφα φασματομέτρησης (προσδιορίζουν την περιεκτικότητα του κράματος σε χρυσό) είναι πλαστά, φωτοτυπίες ενός ίδιου, παλαιότερου εγγράφου.

«Οι επισυναπτόμενες στα τιμολόγια φασματομετρήσεις είναι προϊόν πλαστογραφίας», επισημαίνεται στα επίσημα έγγραφα της υπόθεσης. Σημειώνεται ότι αστυφύλακας που κατηγορείται ότι παρείχε συνδρομή στα μέλη του κυκλώματος από τον Νοέμβριο του 2017 και μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετούσε στην Ασφάλεια του «Ελ. Βενιζέλος», δίχως –όπως διευκρίνισαν αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.– να έχει ανάμειξη στη διαδικασία ελέγχου των παράνομων φορτίων χρυσού. Ο 28χρονος αστυνομικός στις αρχές Οκτωβρίου μετατέθηκε στη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και διατέθηκε στην ασφάλεια του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Διαπιστώθηκε ότι είχε απευθείας τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον τηλε-ενεχυροδανειστή, ενώ στη διάρκεια του Οκτωβρίου φέρεται να τον ενημέρωσε ότι βρισκόταν στο επίκεντρο έρευνας της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα πάντα με την ««Καθημερινή», στο ίδιο κύκλωμα αποκαλύπτεται ότι συμμετείχε, έχοντας μάλιστα κομβικό ρόλο, ένας απόστρατος αστυνομικός με προϋπηρεσία στην ΕΥΠ. Λόγω μάλιστα της εμπειρίας του αυτής πραγματοποιούσε τις τηλεφωνικές του συνομιλίες μέσω της εφαρμογής viber, ενώ «κατά τη φυσική επιτήρηση ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός», όπως επισημαίνεται στα δικαστικά έγγραφα. Αρμοδιότητά του ήταν να συγκεντρώνει τον χρυσό από διάφορες πηγές και να τον παραδίδει στα κρησφύγετα που διατηρούσε το κύκλωμα. Συνολικά για την υπόθεση συνελήφθησαν 63 άτομα καιαναζητούνται άλλα 22. Συγκροτούσαν δύο ανεξάρτητες εγκληματικές οργανώσεις που συγκέντρωναν τον χρυσό που κατέληγε στα ενεχυροδανειστήρια της χώρας και τον εξήγαγαν σε ράβδους στην Τουρκία.

Στον ανακριτή ο Ριχάρδος

Ενώπιον της ανακρίτριας θα βρεθούν σήμερα οι πρώτοι κατηγορούμενοι για τα κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού, διαδικασία που αναμένεται να συνεχιστεί αύριο και να ολοκληρωθεί την Κυριακή, καθώς οι 63 εμπλεκόμενοι έχουν χωριστεί σε ομάδες για τις απολογίες τους.

Αντιμέτωπα με βαριές κατηγορίες που, κατά περίπτωση, αφορούν τέσσερα κακουργήματα, τα φερόμενα ως μέλη των δύο κυκλωμάτων που εξήγαγαν παράνομα χρυσό από τη χώρα, καλούνται να απολογηθούν για όσα τους καταλογίζονται στη δικογραφία που σχημάτισε η Αστυνομία, έπειτα από πολύμηνη παρακολούθηση των δράσεων τους.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί να απολογηθεί και ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος που έγινε γνωστός μέσα από τηλεοπτικές διαφημίσεις και ο οποίος πάντως – μέσω του δικηγόρου του – αμφισβητεί πλήρως το κατηγορητήριο.

Ο ενεχυροδανειστής αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή, ενώ ήδη ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας υποστηρίζει ότι ο εντολέας του είναι αθώος και ότι όλη η δραστηριότητά του είναι απολύτως νόμιμη.

Υπενθυμίζεται ότι, οι κατηγορίες που, ανά περίπτωση, απαγγέλθηκαν σε βάρος των συλληφθέντων αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορίας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τοκογλυφίας, αλλά και τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, παράβασης του νόμου περί όπλων, αποδοχής και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.

Διαβάστε, επίσης:Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση των λαθρέμπορων! Η διαδρομή των ράβδων χρυσού

Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Εμπλέκονται δύο αστυνομικοί on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα