Κυρ. Μητσοτάκης: Οραματίζομαι την Ελλάδα ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος
«Οραματίζομαι μια Ελλάδα που θα είναι σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Αυτό πρέπει να είναι το όραμά μας. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε άλμα σε αυτή την κατεύθυνση. Πάρτε για παράδειγμα τη διαδικασία του εμβολιασμού. Μπορούμε να εκπλήξουμε τους εαυτούς μας ευχάριστα. Δεν θέλω να φαίνομαι ως υπερβολικά αισιόδοξος, περνάμε μια δύσκολη συγκυρία. Και το παρελθόν περάσαμε δυσκολίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις ανατιμήσεις ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, μία παγκόσμια γεωπολιτική κρίση, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας.
«Οδηγεί σε απότομη αύξηση τιμών της ενέργειας. Προκαλεί έντονες πληθωριστικές τάσεις παντού στον κόσμο. Είναι κρίση πρωτίστως εισαγόμενη αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί και με εθνικούς όρους. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά και τις τιμές», επισήμανε ενώ σημείωσε πως επειδή είμαστε χώρα που ακόμα έχει χαμηλούς μισθούς, η πίεση είναι πολύ μεγάλη. «Τα μέτρα που πήραμε ήταν κατά κανόνα στοχευμένα. Η επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, το έκτακτο επίδομα βοήθειας στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, η επιδότηση 60 λίτρων τον μήνα για τα καύσιμα, οι παρεμβάσεις για επιχειρήσεις και αγρότες. Θέλουμε να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή. Αυτά είναι τα εθνικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε», συνέχισε ενώ για την αισχροκέρδεια είπε ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς και όπου εντοπιστούν «δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε το μέγιστο των προστίμων που μας επιτρέπει ο νόμος ενώ έχουμε και εργαλεία πια διαφάνειας και σύγκρισης τιμών».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν αρκούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για να απορροφήσουν όλες τις αυξήσεις. «Σας λέω με ειλικρίνεια όχι. Δεν υπάρχει χώρα να μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις. Ακολουθούν και άλλα μέτρα όμως. Ποια είναι αυτά; Αύξηση κατώτατου μισθού από την 1η Μάιου, δεν θα σας πω το ύψος. Δεν θα είναι ευκαταφρόνητη, θα είναι σημαντική. Ο πληθωρισμός έχει δημιουργήσει άλλες συνθήκες σήμερα σε σχέση με αυτές πριν από δύο μήνες. Δεν μειώσαμε οριζόντια φορολογικούς συντελεστές στα καύσιμα γιατί προτιμούμε να μέτρα να είναι στοχευμένα. Προτιμώ τις δυνατότητές μου να τις κατευθύνω σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι πάντα ένα μέτρο στη φαρέτρα μας, έχει κόστος, και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση, αυτή τη μείωση θα την έβλεπαν τελικά οι καταναλωτές. Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση περνάει τελικά στην τελική τιμή», υπογράμμισε.
Επιπλέον αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “εξοικονομώ”, το οποίο τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. «Μειώνει τον τελικό λογαριασμό στο νοικοκυριό, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δημιουργεί πολλές θέσεις απασχόλησης, στηρίζει την εγχώρια βιομηχανία, μπορεί να έχει μόνο όφελος για την οικονομία», ανέφερε. Δήλωσε επιπλέον ότι στον πρωτογενή τομέα συζητήθηκε η αύξηση της παραγωγής ηλιέλαιου. «Η χώρα καλλιεργεί 800.000 στρέμματα από ενεργειακά φυτά τα οποία παράγουν ηλιέλαιο και κατευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στο να προσμιχθούν με καύσιμα. Μπορούμε να στρέψουμε ένα κομμάτι αυτής της παραγωγής», είπε ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην αγορά. «Η χώρα μας δεν είναι εξαρτημένη από την Ουκρανία ούτε για σιτάρι, ούτε για αραβόσιτο. Ο μεγαλύτερος προμηθευτής της χώρας μας στα προϊόντα αυτά είναι η Βουλγαρία. Τα τελευταία τρία χρόνια ο πρωτογενής τομέας έχει αυξήσει το αποτύπωμά του. Είμαστε πλεονασματικοί. Εξάγουμε περισσότερα από όσα εισάγουμε», προσέθεσε.
Σχετικά με τη συμφωνία με τη Gazprom , δήλωσε πως η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις, ότι αυτές οι συμφωνίες ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια και έχουν ρήτρες.
«Οι συμφωνίες μας δεν διαφέρουν από τις συμφωνίες που συνάπτουν όλοι οι προμηθευτές. Θέλουμε σταδιακά να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό προσφέρει στη χώρα σημαντικότατες ευκαιρίες να καταστεί ενεργειακός κόμβος, να εισάγει αέριο από την ανατολική μεσόγειο είτε μέσω αγωγών, είτε μέσω LNG. Επίσης να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο. Τη μεθεπόμενη ημέρα οποιοσδήποτε αγωγός μπορεί να κατασκευαστεί μας δίνει τη δυνατότητα να βγούμε και στην οικονομία του υδρογόνου το οποίο είναι το καύσιμο του μέλλοντος. Ανοίγονται πολλές δυνατότητες για τη χώρα τις οποίες σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι εκείνος είπε από την πρώτη στιγμή για την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. «Πόσα είναι δεν θα μας το πει η αντιπολίτευση αλλά η ΡΑΕ η οποία έχει την τελική ευθύνη προσδιορισμού τους και οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να αποκαλύψουν την οικονομική πραγματικότητα. Δεν κρύβει εύκολα μια εταιρεία κέρδη. Άρα η ΡΑΕ θα κάνει αυτή τη δουλειά, θα προσδιορίσει τα υπερκέρδη για το ’21 και το ’22 και η κυβέρνηση θα τα φορολογήσει κατά 90%. Η ΔΕΗ είναι αυτή η οποία έχει κάνει και τις μεγαλύτερες εκπτώσεις. Αν όλο το όφελος από την παραγωγή έχει επιστραφεί στον καταναλωτή, τότε είμαστε ίσα βάρκα ίσα νερά. Δεν είναι δουλειά μου να το πω. Αυτό είναι δουλειά των ορκωτών και της ΡΑΕ. Η ΡΑΕ έχει μεγάλη εμπειρία και πολύ καλά στελέχη. Είναι πάρα πολύ σύνθετα τα ζητήματα της τιμολόγησης και γι’αυτό έχουμε ανεξάρτητο ελεγκτή και επόπτη της αγοράς», υπογράμμισε.
Μιλώντας για τις συνέπειες των συνεχόμενων κρίσεων είπε ότι προσπαθεί μερικές φορές να μπει στα παπούτσια των νέων παιδιών. «Αναλογίζομαι τι σημαίνει η χώρα να πέφτει από κρίση σε κρίση από το 2010. Δεν φανταζόμουν πριν από 30 μήνες ότι θα έπρεπε συνεχώς να διαχειριζόμαστε κρίσεις. Η μόνη “παρηγοριά” είναι ότι είναι εξωγενείς. Είναι παγκόσμιες. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν θέλω να παρουσιάσω εικόνα επίπλαστης αισιοδοξίας όταν ξέρω ότι έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις. Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σε μία εβδομάδα, μπορεί σε δύο χρόνια. Δεν μπορεί να έχει τελικά νικητές. Ο μεγάλος χαμένος είναι αυτός που τον προκάλεσε, η Ρωσία. Έχουμε κάποιους λόγους να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι ο τουρισμός θα επηρεαστεί. Βλέπουμε συνεχόμενη επιτάχυνση των παραγωγικών επενδύσεων, έχουμε το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε μια σειρά από μεγάλα έργα. Θα βρεθώ μεθαύριο στο πρώτο μεγάλο εργοτάξιο στο δρόμο Πάτρα-Πύργος, το μετρό στη Θεσσαλονίκη κατασκευάζεται και ολοκληρώνεται, πολλοί δήμοι ανοίγουν μικρά και μεσαία έργα. Υπάρχει δυναμική που μας κάνει να πιστεύουμε πως όταν τελειώσει η κρίση, θα ξαναπιάσουμε το νήμα της ανάπτυξης. Θα είναι η ανάπτυξη αυτή η οποία προβλέπαμε πριν από τρεις μήνες; Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι χαμηλότερη. Αλλά και πέρσι μας εξέπληξε ευχάριστα. Δεν ωραιοποιώ καταστάσεις, ξέρω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά υπάρχει μια δυναμική στην ελληνική οικονομία που δεν υπήρχε πριν από τρία χρόνια», ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι η συζήτηση για το νέο σύμφωνο σταθερότητας έχει ξεκινήσει. «Είναι ξεκάθαρες οι θέσεις των χωρών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αν η Ευρώπη θέλει να κάνει τις μεγάλες επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και στην άμυνά της, από κάπου θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Εμείς γιατί πρέπει να αδικούμαστε δημοσιονομικά όταν συνεισφέρουμε στην ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας; Είπαμε τουλάχιστον οι υπερβάλλουσες δαπάνες να μην προσμετρώνται τουλάχιστον στο έλλειμμα. Όλοι αρχίζουν και το ακούν πια. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους. Όλοι ξέρουμε ότι το σύμφωνο σταθερότητας θα αλλάξει. Θα ξεφύγουμε από τους ασφυκτικούς κανόνες του Μάαστριχτ. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλό χρέος το οποίο θα πρέπει να αρχίσει να μειώνεται. Θα μειώνεται επειδή θα αυξάνεται η οικονομία μας αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι σε θέση να παράγει μικρά πρωτογενή πλεονάσματα και να συνεισφέρουμε στη μείωση του χρέους. Και μπορούμε να το κάνουμε με τη χώρα απολύτως συνεπή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους πολίτες για τη μείωση των φόρων. Το 80% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων για μείωση των φόρων έχει υλοποιηθεί και έχουμε ακόμη 15 μήνες μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του ’23», υπογράμμισε.
Επιπλέον είπε ότι όλοι στόχοι λόγω της κρίσης θα πάνε λίγο πίσω. «Και οι στόχοι του πρωτογενούς ελλείμματος θα αναθεωρηθούν λίγο προς τα πάνω, και συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα χρειαστεί να κατατεθεί. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την αναπτυξιακή δυναμική και την κοινωνική συνοχή. Δεν είμαστε κολλημένοι σε στόχους. Έχουμε ευελιξία. Ποιος θα το περίμενε ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση θα προΐσταται της μεγαλύτερης δημοσιονομικής επέκτασης που έγινε τα τελευταία 50 χρόνια για τον covid. Τα επενδύσαμε με τον σωστό τρόπο. Κρατήσαμε εφεδρείες. Και τώρα κρατάμε εφεδρείες και αυτή είναι η υπεύθυνη, η συνετή στάση», δήλωσε.
Επιπρόσθετα είπε ότι το κόστος δανεισμού αυξάνεται παντού γιατί τα επιτόκια αυξάνονται παντού. «Η χώρα έχει 40 δισ. στην άκρη, έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει το δανεισμό της με τρόπο ώστε να ελέγξει την αύξηση των επιτοκίων. Από εκεί και πέρα η επενδυτική βαθμίδα είναι στόχος για το ’23, απολύτως εφικτός. Προϋποθέτει την ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας και μια πορεία που είμαι βέβαιος ότι δεν θα διαταραχθεί», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο αλλαγής ξανά του εκλογικού νόμου. «Έχουμε εκλογικό νόμο. Με ρωτάτε αν θα ξαναλλάξω τον εκλογικό νόμο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος θεσμικός πολιτικός ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες. Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και εκτιμώ ότι αυτό θα αποδειχθεί μέσα από την κάλπη της απλής αναλογικής. Έχουμε εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική, με μπόνους και ξεκάθαρο πήχη αυτοδυναμίας. Αυτό τον στόχο θα διεκδικήσουμε. Μακάρι να μην έπρεπε να περάσουμε αυτή την περιπέτεια. Και σίγουρα αυτό δημιουργεί μια μικρή αστάθεια 2-2,5 μηνών. Γι ‘αυτό είναι υπεύθυνη η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία άλλαξε τον εκλογικό νόμο. Στόχος είναι η σταθερότητα. Όχι επί τούτου η αυτοδυναμία. Στόχος είναι να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να αντιμετωπίζουμε κρίσεις διότι οι κρίσεις θα είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όχι με δική μας υπαιτιότητα, είναι προϊόν μιας μεγάλης πόλωσης και διχαστικών γραμμών που έχουν χαραχτεί με ένα λόγο τοξικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την εποχή που διεκδικούσε να έρθει να κυβερνήσει τον τόπο, το 2014, το 2015. Ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Η χώρα θα κυβερνηθεί είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο. Αυτό δεν είναι δική μας απόφαση. Εμείς όταν ολοκληρωθεί η τετραετία θα προβάλλουμε στον ελληνικό λαό το έργο μας. Θα είναι ένα έργο το οποίο θα αξιολογηθεί και μέσα στις πρωτοφανείς συγκυρίες που περάσαμε, από τον Έβρο μέχρι την πανδημία, την κρίση με την Τουρκία και τώρα έναν πόλεμο. Θα κριθούμε και για το έργο μας. Ο στόχος η Ελλάδα να γίνει σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα παραμένει στόχος που πιστεύω πολύ βαθιά και ολοκληρώνεται σε μια τετραετία. Κάθε μέρα τα θεμέλια μπαίνουν. Μεγάλες αλλαγές και για αυτές θα κριθούμε και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το σχήμα που θα κυβερνήσει την επόμενη τετραετία», απάντησε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν σταμάτησαν και πως ο ίδιος προτιμά τη λέξη «εκσυγχρονισμός» ενώ έφερε ως παράδειγμα την υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι θα δίνεται στα παιδιά που δουλεύουν ντελίβερι, στολή και κράνος. «Είναι αλλαγή. Κάποιος νοιάστηκε και φρόντισε για αυτά τα παιδιά. Και δεν ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση. Η σημαία των αλλαγών δεν υποστέλλεται από αυτή την κυβέρνηση», τόνισε.
Για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων δεν στέκεται απέναντι στη Ρωσία, είπε ότι η Ελλάδα είχε και έχει στενές σχέσεις με το ρωσικό λαό αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για μία εισβολή μιας χώρας που θέλησε να αλλάξει το καθεστώς σε άλλη χώρα. «Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με «ναι μεν αλλά». Οποιοσδήποτε είναι ελεύθερος στη χώρα να εκφραστεί. Σε λίγο θα έχουμε μια συναυλία για την Ειρήνη. Θεμιτή και κατανοητή. Μακάρι να δούμε ουκρανικές σημαίες γιατί θα σημαίνουν ότι συντασσόμαστε και δεν εξισώνουμε με κάποιο τρόπο το θύτη με το θύμα. Από εκεί και πέρα δική μου δουλειά είναι να εξηγήσω γιατί πήραμε τις αποφάσεις που πήραμε. Γιατί είναι σημαντικό η Ελλάδα να μην είναι η εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα και στείλαμε και εμείς υποστήριξη και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Η Ελλάδα έχει βιώσει αναθεωρητισμό. Έχουμε ακούσει όρους όπως αποστρατιωτικοποίηση, ουδετερότητες. Πρέπει να σεβόμαστε τις συμμαχίες ώστε αν χρειαστούμε τη βοήθεια των συμμάχων μας να μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι. Είδα τον Πρόεδρο Πούτιν δύο μήνες πριν την εισβολή. Και τώρα που καταδίκασα αυτή την εισβολή, είμαι υπέρ ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοικτοί. Αν η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ερμηνεύεται ως επιτήδεια πολιτική ουδετερότητα, όχι. Μερικές φορές πρέπει να ξέρουμε πού στεκόμαστε και πού πατάμε. Εμείς δεν είμαστε με τη Δύση, είμαστε και εμείς η Δύση. Δεν είμαστε και με τη Δύση και με την Ανατολή , και τον Βορρά.,. Αυτά ακούγονται ωραία στα αμφιθέατρα», επισήμανε.
Για τα ελληνοτουρκικά δήλωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν πάγιες θέσεις και η διαφορά μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. «Αυτό που είπαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να ζούμε με τις μεγάλες μας διαφορές. Συζήτησα με τον Πρόεδρο Μακρόν τη δυνατότητα μεγάλης ανθρωπιστικής αποστολής στη Μαριούπολη. Όταν μου ανέφερε ότι το συζήτησε με τον Ερντογάν, είπα να πάμε όλοι μαζί. Έχουμε κάτι να χωρίσουμε; Έχουμε 150.000 ελληνικής καταγωγής ανθρώπους σε μια πόλη η οποία δοκιμάζεται, έχουμε μια θετική ατζέντα. Είμαστε γείτονες. Πάντα εδώ θα είμαστε. Εμείς είμαστε μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, έχουμε αυτοπεποίθηση, δεν ζητάμε την άδεια κανενός για να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας. Το παράθυρο του διαλόγου είναι ανοικτό όσο η πόρτα των προκλήσεων παραμένει κλειστή. Σε κάθε περίπτωση δεν χάσαμε κάτι. Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ. Είμαστε στην πρώτη γραμμή της ανάδειξης της ιδέας τής ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Υπογράψαμε πολύ σημαντική συμφωνία με τη Γαλλία η οποία θα είναι σημείο αναφοράς για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας. Η χώρα εξοπλίζεται με ταχύτατο ρυθμό γιατί αυτή είναι υποχρέωσή μας. Προσερχόμαστε στη συζήτηση με την Τουρκία με απόλυτη αυτοπεποίθηση και με καλή διάθεση. Τίποτα δεν είναι σταθερό και όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο, αν υπάρχει καλύτερη διάθεση. Η διαφορά μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού για τους νέους που έφυγαν από την Ελλάδα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι αυτό αρχίζει και αλλάζει γιατί υπάρχουν περισσότερες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα που μπορούν να καλυφθούν από παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό. «Μου κάνει εντύπωση ότι πολλές εταιρείες που προσλαμβάνουν αυτή την εποχή μου λένε ότι πολλά βιογραφικά είναι παιδιών από το εξωτερικό τα οποία θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα. Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Είναι ένα πρώτο βήμα. Βελτιώνεται επίσης το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών αυτής της κατηγορίας. Πιστεύω ότι οι νέοι που γυρίζουν πρέπει να αισθάνονται ότι η Ελλάδα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα παιδιά τα οποία έμειναν. Πρώτο μας μέλημα η μείωση της ανεργίας. Μειώθηκε κατά τέσσερις μονάδες. Δεν είναι λίγο. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Το ζήτημα είναι και οι μισθοί που στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλοί και πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Εργοδότες μου λένε “δεν βρίσκω υπαλλήλους”. Τους λέω “πλήρωσε περισσότερα”. Υπάρχουν κλάδοι που γίνεται αυτό. Θα πρέπει αντιμετωπίσουμε και το θέμα του κατώτατου μισθού. Και εκεί θα γίνει μια όχι ευκαταφρόνητη αναπροσαρμογή», προσέθεσε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δουλεύει και μια πολιτική στέγης για τα νέα ζευγάρια διότι πια υπάρχει πρόβλημα. «Ανεβαίνουν τα ενοίκια. Αν έχεις δικό σου σπίτι καλώς. Εκεί βοήθησε η γονική παροχή. Αν δεν έχεις, υπάρχει πρόβλημα. Χρειαζόμαστε πολιτική στέγης για τα νέα ζευγάρια και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικός πυλώνας της πολιτικής μας για τη δεύτερη τετραετία, αν με το καλό μας εμπιστευτεί ο κόσμος. Θα είναι μια σύνθετη πολιτική. Έχουμε πάρα πολλά άδεια διαμερίσματα και παραμελημένα. Να σκεφτούμε τι κίνητρα θα δώσουμε για να ξαναμπούν στην αγορά», συμπλήρωσε.
Ρωτήθηκε επίσης για τη αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά και για το κίνημα metoo. «Η επιλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας είχε και αυτόν τον συμβολισμό. Έχουμε πρόβλημα εκπροσώπησης στη Βουλή παρότι έχουμε ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτιά μας. Δεν λείπουν οι γυναίκες από τα ψηφοδέλτια αλλά δεν ψηφίζονται γυναίκες. Ίσως οι γυναίκες δεν ψηφίζουν γυναίκες. Πρέπει να παραδώσουμε παραπάνω δυνατότητες σε γυναίκες να ασχοληθούν με τα κοινά. Το metoo ήταν μια τομή στον χρόνο. Όλο το σχέδιο δράσης ισότητας, θέτει πλαίσιο που αφορά και τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες των γυναικών. Άλλαξε η αντίληψη για το πώς αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες στον χώρο εργασίας, υπάρχει ο φόβος πια ότι κάποιος μπορεί να σε καταγγείλει. Επιμένω πολύ στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Πρέπει να βοηθήσουμε τις νέες μαμάδες. Έχουμε προγράμματα για μεγάλες επιχειρήσεις για παιδικούς σταθμούς εντός των επιχειρήσεων. Οι “νταντάδες της γειτονιάς” είναι πολύ σημαντικός θεσμός. Δώσαμε άδεια πατρότητας για πρώτη φορά σε αυτή την έκταση. Δίνουμε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Η ισορροπία μεταξύ δουλειάς, οικογένειας που αφορά και τη γυναίκα και τον άνδρα. Έχουμε πια ποσοστώσεις και για τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων», δήλωσε.
Τέλος σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση είπε πως είναι ανάγκη γεωπολιτική και γεωστρατηγική. «Θα επιταχυνθεί. Θα έχει βραχυπρόθεσμο επενδυτικό κόστος, μεσοπρόθεσμο όμως οικονομικό όφελος για όλους. Αν χρειαστεί να σαρώσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, θα το κάνουμε», διαβεβαίωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κυρ. Μητσοτάκης: Οραματίζομαι την Ελλάδα ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος on BLUE SKY.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ήταν 6 κι έγιναν 7: Νεκρή ακόμη μια ηθοποιός του «Παρά Πέντε»
- Αλλαντίαση: Τα επικίνδυνα τρόφιμα. Πώς εκδηλώνεται
- Σάκης Αρναούτογλου: Καταιγίδες και χιόνια Παρασκευή και Σάββατο, οι περιοχές
- ΣΟΚ: Εγκληματική οδήγηση στις Τρύπες του Καραμανλή (+video)
- Έρχεται διακοπή ρεύματος αύριο για 4 ώρες σε δύο περιοχές στη Θεσσαλονίκη
- Σοκαριστικό τροχαίο στην Αμφίκλεια: Αμάξι έπεσε πάνω σε τσιπουράδικο – Νεκρή η 77χρονη συνοδηγός
- Σουβλατζίδικα - ταβέρνες στις Σέρρες: Σε λίγο δεν θα τρώτε τηγανητές πατάτες
- Έγκυος η γυναίκα του Άλεκ Μπάλντουιν - Περιμένουν το 7ο παίδί τους
- Ανατροπή: Η viral φωτογραφία της Nicole Kidman στα Oscars δεν ήταν για τον Will Smith
- Νέο τζακ ποτ στην κλήρωση του Τζόκερ - Δείτε τους αριθμούς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Blueskytv
- Τελευταία Νέα Blueskytv
- Κυρ. Μητσοτάκης: Οραματίζομαι την Ελλάδα ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος
- Πιθανή συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι αν υπάρξει τελική συμφωνία
- Υπ. Εργασίας: Οι πρωτοβουλίες για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των συνταξιούχων
- Δεμένα τα πλοία σε όλα τα λιμάνια την Τετάρτη 6 Απριλίου
- «Αχτίδα φωτός» από τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι προτάσεις και οι υποχωρήσεις
- Σάμος: Πυρκαγιά σε δασική έκταση κοντά στη Μονή Βροντά
- «Τελεσίγραφο» από Κρεμλίνο: Oι ξένες εταιρείες πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια το αέριο
- Ραντεβού με την Επικαιρότητα 29.3.2022
- 28.933 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 49 ακόμα θάνατοι: Στους 351 οι διασωληνωμένοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σάκης Αρναούτογλου: Καταιγίδες και χιόνια Παρασκευή και Σάββατο, οι περιοχές
- 5 στυλιστικά λάθη που κάνεις και νιώθεις ότι δεν έχεις τι να φορέσεις
- Ελλάδα - Πορτογαλία 0-4: «Βαριά» ήττα για την Εθνική Ελπίδων - Η βαθμολογία του ομίλου
- Προκριματικά Μουντιάλ 2022: Ιστορικό κάζο για Νιγηρία από Γκάνα - Επεισόδια με οπαδούς στο φινάλε
- Survivor: Έξαλλος ο Απόστολος Ρουβάς - «Εγώ δεν είμαι ο αδερφός μου» (video)
- Ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» εξετάζει την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία
- Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση σπάνιας συλλογής τεκμηρίων για τον Παύλο Μελά
- ΟΤ FORUM: Πώς η πανδημία επιτάχυνε την ανάπτυξη έξυπνων φαρμάκων
- Πέτρο Ποροσένκο: Οι Ουκρανοί δεν θα δεχθούν αλλαγή των συνόρων τους