Μαύρη τρύπα να «καταπίνει» άστρο φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά (Εικόνα)

Είναι γνωστό πως οτιδήποτε πέφτει στα πανίσχυρα βαρυτικά δίχτυα μιας μελανής οπής υπογράφει την θανατική του καταδίκη.

Όταν μια μαύρη τρύπα… συλλάβει ένα κοσμικό σώμα (π.χ ένα άστρο) τότε αρχίζει να το καταστρέφει. Η μαύρη τρύπα ρουφάει την ύλη του κοσμικού σώματος και την καταπίνει στο σύνολο της αυξάνοντας έτσι τον όγκο της. Η διαδικασία αυτή παράγει διάφορα κοσμικά φαινόμενα κυρίως την εκπομπή διαφόρων ειδών ακτινοβολίας αλλά και τον σχηματισμό πιδάκων ύλης.

Τα τελευταία χρόνια χάρις στα διαστημικά τηλεσκόπια αλλά και τα νέας γενιάς επίγεια τηλεσκόπια

έχουν εντοπιστεί ακτινοβολίες αλλά και πίδακες ύλης που έχουν συνδεθεί με αυτή την διαδικασία την οποία οι επιστήμονες αποκαλούν «γεύμα» μιας μαύρης τρύπας. Όμως μέχρι σήμερα δεν είχε επιτευχθεί μια απευθείας παρατήρησης αυτού του γεύματος.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Αστροφυσικού Ινστιτούτου της Ανδαλουσίας στην Ισπανία υποστηρίζει ότι κατάφερε να κάνουν απευθείας παρατηρήσεις του φαινομένου. Το 2009 είχαν εντοπιστεί πίδακες ύλης προερχόμενοι από ένα ζεύγος γαλαξιών που βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης. Το ζευγάρι ονομάζεται Arp 299 και βρίσκεται σε απόσταση 150 εκ. ετών φωτός από την Γη.

Η ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» υποστηρίζει ότι κατάφερε να καταγράψει εικόνες από τους πίδακες ύλης που ξεπετάγονται στο Διάστημα καθώς μια μελανή οπή στο γαλαξιακό ζεύγος καταβροχθίζει ένα άστρο. Η μαύρη τρύπα εκτιμάται ότι έχει μάζα 20 εκ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου, μάζα που αναμένεται να αυξηθεί μετά την ολοκλήρωση του… γεύματος της.

Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες που δείχνουν το γεύμα της μαύρης τρύπας.

«Δεν είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα η απευθείας παρατήρηση του σχηματισμού και της εξέλιξης ενός πίδακα ύλης από αυτό το φαινόμενο» αναφέρει ο Μιγκέλ Πέρεζ Τόρες, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τέτοια φαινόμενα μπορεί να συμβαίνουν πολύ συχνότερα από ό, τι γνωρίζουμε.

Η μαύρη τρύπα Arp 299-B AT1 δίνει την ευκαιρία στους επιστήμονες να κατανοήσουν το πώς σχηματίζονται οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που «κρύβονται» στους πυρήνες γαλαξιών, αλλά και τις γαλαξιακές διεργασίες γενικότερα.

Πηγή: Το Βήμα, sciencealert.com.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορεί να είναι πιο ισχυρό από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα; (Βίντεο)

Ενδείξεις για χιλιάδες μαύρες τρύπες γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας

Κοσμικός «κανιβαλισμός»: Δείτε τι συμβαίνει όταν ένα άστρο προσεγγίσει μια μαύρη τρύπα (Βίντεο)

Μαύρη τρύπα να «καταπίνει» άστρο φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά (Εικόνα) on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα