Μέγαρο για τον Ποντιακό Ελληνισμό με οικουμενικό χαρακτήρα στο Ελληνικό

Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτύπησε χθες στον δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού όπου στο πολιτιστικό – συνεδριακό κέντρο του δημαρχείου «Μίκης Θεοδωράκης» έγινε, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου της Βουλής αλλά και μελών της κυβέρνησης και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, η επίσημη παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Ο εμβληματικός ποντιακός θρήνος για τις χαμένες πατρίδες που ερμήνευσε με τη λίρα του ο

καλλιτέχνης Ματθαίος Τσαχουρίδης σημάδεψε την έναρξη της εκδήλωσης, την οποία χαιρέτησε με σπασμένη φωνή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου. «Οι Πόντιοι συνδέουν τη σημερινή Ελλάδα με έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ χαρακτήρισε το υπό ανέγερση μέγαρο «εστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεων και της συλλογικής μνήμης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας σημείωσε πως η προσφυγιά, αναπόσπαστο στοιχείο της οποίας είναι ο ποντιακός ελληνισμός, αναβάπτισε τη μοίρα της Ελλάδας μετατρέποντας μια καταστροφή σε θρίαμβο. «Η εγκατάσταση 1,25 εκατομμυρίων προσφύγων στη χώρα μας ήταν μια εποποιία αποκατάστασης και νέας αρχής» υπογράμμισε εκφράζοντας την πεποίθησή του πως «η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει αυτόν τον παιάνα της δημιουργίας».

Εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κυβερνητική δέσμευση αλλά και στα εμπόδια που ξεπεράστηκαν προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η ανέγερση του μεγάρου στον χώρο του Ελληνικού. «Έλειπε ένα σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης επισημαίνοντας πως αποτελεί άσβεστο ηθικό χρέος η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Τις ευχαριστίες του στην κυβέρνηση αλλά και στον χρηματοδότη του μεγάρου Σπύρο Λάτση εξέφρασε ο δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος. «Είχαμε πει πως θα επιστρέφαμε με ακόμη καλύτερες εγκαταστάσεις στο Ελληνικό» είπε κάνοντας λόγο για έργο παρακαταθήκης στις επόμενες γενιές.

Έμπνευση για το υπό ανέγερση μέγαρο από το γραφείο Δοξιάδη στάθηκαν τα βουνά του Πόντου και η Παναγία Σουμελά, ενώ στην απόφαση του Σπύρου Λάτση να χρηματοδοτήσει εξολοκλήρου το έργο αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ακόμη οι υπουργοί κκ. Χρ. Σταϊκούρας, Λ. Μενδώνη, Κ. Τσιάρας, Τ. Θεοδωρικάκος, Μ. Γκάγκα, Στ. Πέτσας, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης αλλά και αιρετοί ποντιακής καταγωγής από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής του Ρόουντ ‘Αιλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο οποίος τόνισε πως δεν θα σταματήσουν οι προσπάθειες για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

ΠτΔ: Εστία διαφύλαξης των παραδόσεων και της συλλογικής μνήμης, η ανέγερση του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων

«Η αναγγελία της ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, με δαπάνη του Σπύρου Λάτση, μας γεμίζει χαρά και συγκίνηση και εύχομαι να καταστεί μια ακόμη εστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεών σας και της συλλογικής μας μνήμης» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. «Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα» πρόσθεσε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «ο Ποντιακός ελληνισμός μετέφερε στην Ελλάδα τον δυναμισμό του και τις αξίες του. Την πίστη στην πατρίδα, την οικογένεια, την κοινότητα, τις παραδόσεις. Την εργατικότητα και την ακάματη εφευρετικότητά του». Ειδικότερα, σημείωσε ότι «όπου κι αν εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, στα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας, παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και ένταξης της πρώτης γενιάς, κατάφεραν να προκόψουν και βοήθησαν και την Ελλάδα να προκόψει. Κράτησαν άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσά τους και διεκδίκησαν την ιδιαιτερότητά τους»

Μάλιστα, παρατήρησε, ότι η διεκδίκηση αυτή δεν σήμαινε ούτε απομόνωση, ούτε απόσχιση. «Αποτέλεσε παράγοντα ισχυροποίησης της κοινής εθνικής ταυτότητας» τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι «δεν είναι μόνο η καταγωγή που καθιστά τους Ποντίους τον κρίκο που ενώνει τη σύγχρονη Ελλάδα μ’ έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας, τόπο που αποίκησαν οι Μιλήσιοι εγκαθιδρύοντας έναν φωτεινό ιωνικό πολιτισμό, τόπο που ανέδειξε, στα μεταγενέστερα χρόνια, ένδοξες αυτοκρατορίες κι ακόμη αντηχεί από τους θρύλους τους, τόπο που ποτίστηκε με αίμα ηρώων και αγίων. Δεν είναι μόνο το αρχαιοπρεπές γλωσσικό τους ιδίωμα που διατήρησε την ιωνική μελωδικότητα κι ακούγεται ακόμα στα τραγούδια και τα παραμύθια τους, η ιδιαίτερη μουσική τους, οι δυναμικοί χοροί τους, η τοπική γαστρονομία που επιβιώνει στα οικογενειακά τραπέζια. Είναι το πάθος με το οποίο διατηρούν την ποντιακή ταυτότητά τους».

Όπως εξήγησε η ταυτότητα αυτή, δεν ορίζεται μόνο από την αδιαμφισβήτητη πολιτισμική ιδιαιτερότητα των Ποντίων, αλλά και με την προσπάθειά τους να συνδεθούν με το ιστορικό παρελθόν ενός τόπου μακρινού, την αναζήτηση των ιχνών του περάσματος των προγόνων τους από εκεί, τη νοσταλγία για έναν τρόπο ζωής που δεν βιώθηκε από τη νεότερη γενιά, αλλά διατηρείται ακέραιος στη μνήμη του έθνους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέγαρο για τον Ποντιακό Ελληνισμό με οικουμενικό χαρακτήρα στο Ελληνικό on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέγαρο, Ποντιακό Ελληνισμό, Ελληνικό,megaro, pontiako ellinismo, elliniko