Νέα ευρήματα από το Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης

Τι κι αν έχουν περάσει χιλιετίες από την ακμή του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, εκείνη δε σταματάει να εκπλήσσει τους αρχαιολόγους και τους επιστήμονες.

Αυτή τη φορά, οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων βρέθηκαν μπροστά σε νέα στοιχεία που προσθέτουν νέα γνώση μέσω των ανασκαφικών ερευνών στο βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης.

Οι αρχαιολόγοι που ασχολήθηκαν επιμελώς τα δύο τελευταία

χρόνια με τις ανασκαφικές και σωστικές εργασίες στο Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης, ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό κτίσμα, που εν πολλοίς παρέμενε και ανεξερεύνητο.

Με τη χρηματοδότηση της Βουλής των Ελλήνων και την προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της κ. Τασούλα τα δύο τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε μία σειρά ανασκαφικών εργασιών, πρώτα για την προστασία του Βουλευτηρίου και έπειτα για τη συντήρηση, την ανάδειξη και την απόδοσή του στους χιλιάδες επισκέπτες της αρχαίας Δωδώνης. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η δεύτερη ανασκαφική περίοδος στο Βουλευτήριο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων με την αναπλ. Προϊσταμένη Βαρ. Παπαδοπούλου και τους υπεύθυνους αρχαιολόγους παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία έδωσαν το στίγμα της προσπάθειας αυτής και όσων ήρθαν στην επιφάνεια.

Από τα λιγότερο σημαντικά και αναμενόμενα, όπως αντικείμενα κεραμικής, χάλκινα και ασημένια νομίσματα, μέχρι τα εξόχως σημαντικά και ενδιαφέροντα όπως οι πλίνθινες συστοιχίες κιόνων που δεν συναντώνται αλλού στη Δωδώνη και στην Ήπειρο.

Μία σειρά επίσης ερωτημάτων προέκυψε μέσα από την επιβεβαίωση του τεράστιου μεγέθους του Βουλευτηρίου, ενός οικήματος 1.500 τ.μ που ακόμη και σήμερα δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί ποια μέθοδος είχε εφαρμοστεί για τη στέγασή του.

Με την ολοκλήρωση της νέας φάσης των εργασιών, έγινε επίστρωση της Στοάς του Βουλευτηρίου με ειδικό υλικό που βοηθά τον επισκέπτη να αναγνωρίσει και να οριοθετήσει με μεγαλύτερη ευκρίνεια το χώρο.

Η κα Παπαδοπούλου αφού εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα για την παρέμβασή του και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, πρόσθεσε πως στο νέο ΕΣΠΑ θα συμπεριληφθούν και οι συνεχιζόμενες εργασίες στο Βουλευτήριο, με την ελπίδα, ότι οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες.

Για την πορεία και τα ευρήματα των ανασκαφικών εργασιών μίλησαν διαδοχικά οι αρχαιολόγοι Υπατία Φάκλαρη και Χρήστος Κλείτσας, καθώς και η Μελίνα Νάκα, συντηρήτρια αρχαιοτήτων.

«Το πώς κατάφεραν να κατασκευάσουν και να στεγάζουν ένα οικοδόμημα με διαστάσεις 43,60X35,50 μέτρων είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει και στο μέλλον. Κατασκεύασαν όμως το Βουλευτήριο στο πρανές ενός λόφου και έτσι είχαν τη δυνατότητα να ακούν τον ομιλητή που βρισκόταν στο επίπεδο τμήμα του χώρου δίπλα στον βωμό που διασώζεται και στον οποίο ορκιζόταν», ανέφερε η κα Φάκλαρη.

«Αυτό που κάναμε, είναι να προετοιμάσουμε το έδαφος για τη συνέχεια των εργασιών και της ανασκαφικής έρευνας, ώστε να προστατεύσουμε καταρχάς το μνημείο, να το συντηρήσουμε, να το αναδείξουμε και να το αποδώσουμε στο κοινό που επισκέπτεται την αρχαία Δωδώνη» πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Κλείτσας.

Πηγή: proinanea.gr

Νέα ευρήματα από το Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα