Νέα μελέτη αποκρυπτογραφεί τα μυστικά της μινωϊκής έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης
Το ηφαιστειακό υλικό που εκτινάχθηκε από τη μινωική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης μελέτησε σε βάθος διεθνής ομάδα ερευνητών, προκειμένου να ανακαλύψει τα μυστικά της μεγαλύτερης ηφαιστειακής έκρηξης της Ευρώπης τα τελευταία 10.000 χρόνια, αλλά και να συμβάλει στην κατανόηση των μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως. Στην έρευνα συμμετέχει και το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πολλές από τις πιο καταστροφικές ηφαιστειακές εκρήξεις στην Ιστορία συνέβησαν σε νησιωτικά ηφαίστεια, γι’ αυτό μεγάλο μέρος του υλικού των εκρήξεων έχει αποτεθεί στον πυθμένα της θάλασσας. Αυτό καθιστά δύσκολη τη διερεύνηση του υλικού αυτού για να διαπιστωθεί το πραγματικό μέγεθος μιας έκρηξης με αποτέλεσμα το μέγεθος αυτών των μεγάλων γεγονότων και οι κίνδυνοι που απορρέουν από αυτά να μην είναι ακόμη καλά κατανοητά, ακόμη και μεταξύ των ειδικών.
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον θαλάσσιο γεωεπιστήμονα, Γενς Κάρστενς του γερμανικού Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz στο Κίελο και με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύης Νομικού, και ερευνητών από ιδρύματα στη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, μέτρησε με ακρίβεια τη Μινωική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, η οποία συνέβη πριν από περίπου 3.600 χρόνια, και το ηφαιστειακό υλικό που εκτινάχθηκε και αποτέθηκε τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications».
Συνδυάζοντας τις πιο σύγχρονες γεωφυσικές και γεωλογικές μεθόδους, οι επιστήμονες επανεξέτασαν τη Μινωική έκρηξη της Σαντορίνης και προσδιόρισαν ακριβέστερα τον όγκο του εκτοξευόμενου μάγματος, μέσω του οποίου μετριέται το μέγεθος μιας έκρηξης. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, μέσα από τη μελέτη του υλικού αυτού «προσπαθούμε να συνθέσουμε αυτό το “παζλ”, το πώς ήταν το ηφαίστειο της Σαντορίνης πριν από τη Μινωική έκρηξη, πώς ήταν μετά και πόσος ήταν τελικά αυτός ο όγκος που εκτινάχθηκε και εξαπλώθηκε γύρω από τη Σαντορίνη. Αυτό μόνο αν μελετήσουμε πολύ καλά τον υποθαλάσσιο χώρο θα μπορούμε να το ανακαλύψουμε».
Οι ερευνητές σε αυτή τη νέα δημοσίευση διαπίστωσαν ότι ο όγκος του υλικού που εκτινάχθηκε στο χερσαίο έδαφος και τον υποθαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης ήταν 26-41 κυβικά χιλιόμετρα, σημαντικά μικρότερος από ό,τι είχε υποτεθεί προγενέστερα (οι εκτιμήσεις από προηγούμενους υπολογισμούς έκαναν λόγο για 86 κυβικά χιλιόμετρα εκτοξευόμενου μάγματος). Ο όγκος του εκτιναχθέντος υλικού δίνει πληροφορίες, εξάλλου, για τον όγκο του μαγματικού θαλάμου που βρίσκεται κάτω από το ηφαίστειο.
Είναι η πρώτη φορά που υπολογίζονται τόσο ακριβείς τιμές για όλες τις επιμέρους συνιστώσες, καθώς μέχρι σήμερα οι εκτιμήσεις του όγκου της έκρηξης βασίζονταν είτε στην εκτίμηση του όγκου της κατάρρευσης της καλδέρας είτε στην ελλιπή καταγραφή των προϊόντων της έκρηξης. Και οι δύο προσεγγίσεις από μόνες τους είναι περιορισμένες ως προς την επεξηγηματική τους δύναμη.
Για τους νέους υπολογισμούς, οι ερευνητές συνδύασαν διαφορετικές μεθόδους από πολλές ερευνητικές αποστολές. Για παράδειγμα, μπόρεσαν να εντοπίσουν αποθέσεις τέφρας από τη Μινωική έκρηξη σε 41 πυρήνες ιζημάτων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της ερευνητικής αποστολής με το σκάφος Poseidon το 2017 και έτσι να προσδιορίσουν τον όγκο της τέφρας της έκρηξης. Τα δεδομένα που συνέλεξαν τους επέτρεψαν ακόμα και να χαρακτηρίσουν το υλικό που έπεσε στο κέντρο του κρατήρα του ηφαιστείου.
«Η δημοσίευση αυτή είναι αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που συμμετείχαν σε παλαιότερες ωκεανογραφικές αποστολές γύρω από τον υποθαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης. Συλλέχθηκαν και επεξεργάστηκαν γεωλογικά και γεωφυσικά δεδομένα και ο συνδυασμός αυτών οδήγησε στη σωστότερη ερμηνεία για τον όγκο της Μινωικής έκρηξης», επισημαίνει η κ. Νομικού.
Με τη νέα επιστημονική προσέγγιση η ερευνητική ομάδα έβγαλε συμπεράσματα για την πραγματική έκταση της Μινωικής έκρηξης και τελικά δημιούργησε ένα πιο αξιόπιστο σημείο αναφοράς για την καλύτερη ταξινόμηση και μέτρηση και άλλων μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως.
«Οι εκρήξεις μπορούν να κοστίσουν ζωές και να επηρεάσουν ακόμη και το κλίμα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε συμβάλει με την έρευνά μας σε ένα βήμα προς την καλύτερη κατανόηση αυτών των μεγάλης κλίμακας γεγονότων και, κατά συνέπεια, στη βελτίωση της εκτίμησης του κινδύνου», εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας, δρ. Γενς Κάρστενς.
Η έρευνα τώρα συνεχίζεται και με τις υποθαλάσσιες ερευνητικές γεωτρήσεις που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023 στο πλαίσιο της μεγάλης ωκεανογραφικής αποστολής του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών (IODP). Οι υποθαλάσσιες γεωτρήσεις έγιναν στα σημεία που υπέδειξε η ερευνητική ομάδα ως κρίσιμα, έπειτα από την ανάλυση των σεισμικών προφίλ και την τοπογραφία του υποθαλάσσιου πυθμένα, ώστε να επιβεβαιωθεί και με τις γεωτρήσεις ο όγκος του ηφαιστειακού υλικού της Μινωικής έκρηξης της Σαντορίνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα μελέτη αποκρυπτογραφεί τα μυστικά της μινωϊκής έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης on BLUE SKY.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η «πριγκίπισσα της ζάχαρης» στο πλευρό του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου: Η εντυπωσιακή δημοσιογράφος που θα καταθέσει υπέρ του
- Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Προαναγγέλλει στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική
- Η μάσκα ξανά στη «φαρέτρα» του ΕΟΔΥ – Σε ποιους συστήνει τη χρήση της
- Εκλογές 2023: Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών όλα τα εκλογικά τμήματα - Μάθε πού ψηφίζεις με ένα κλικ
- Στα χέρια σεΐχη κροίσου το ακριβότερο ακίνητο της Αθήνας - Πόσο κόστισε η αγοραπωλησία
- Νίκος Αναστόπουλος για τον τελικό Κυπέλλου: «Πιάνω την κοιλιά μου από τα γέλια»
- Κρέσπο: «Χαρούμενος για το πρωτάθλημα»
- Μαρινάκης: «Δεν εξουσιοδοτώ καμία διαβούλευση για τον τελικό»
- Ιστορία Ε΄ τάξης: Κεφάλαιο 34ο "Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος προσπαθεί να σώσει την πρωτεύουσα"
- H Google μας ακούει πεντακάθαρα - Πώς να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία στο κινητό σας τηλέφωνο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Blueskytv
- Τελευταία Νέα Blueskytv
- Νέα μελέτη αποκρυπτογραφεί τα μυστικά της μινωϊκής έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης
- Ατρόμητος – Παναιτωλικός 2-0: Δείτε τις καλύτερες στιγμές του αγώνα
- Για κακούργημα ο οδηγός που ευθύνεται για το δυστύχημα στην Καλλιθέα με θύμα 12χρονη
- Οι αστρονόμοι είδαν τον θάνατο του …πλανήτη μας 12.000 έτη φωτός μακριά
- Αλ. Τσίπρας: Ο Κ. Μητσοτάκης φοβάται πάρα πολύ μια ευθεία ερώτηση
- Yδατοσφαίριση: «Αγκαλιά» με τον 11ο σερί τίτλο ο Ολυμπιακός
- Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα”
- Εύκολη νίκη ο ΠΑΟΚ στο Βόλο πριν τον Ολυμπιακό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απάντηση ΗΠΑ σε Τσαβούσογλου για τα F-35: «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει…»
- Μήνυμα νίκης από Σαμαρά, Καραμανλή και Μητσοτάκη στην εκδήλωση της ΝΔ στο Ζάππειο
- 45 Χρόνια Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης "Ο Άγιος Αλέξανδρος"
- Εντομοκτόνα: Ποιες διαταραχές προκαλούν στα παιδιά
- Αλ. Τσίπρας στην Ά Πειραιά: Στήριξη των εργαζομένων, ποιοτικές, ασφαλείς και προσιτές δημόσιες συγκοινωνίες
- Γερμανία: Τουλάχιστον 50 τραυματίες μετά από σύγκρουση βυτιοφόρου με λεωφορείο
- Δημοσκόπηση: Ποια κόμματα θα πάρουν τις ψήφους των αναποφάσιστων «κεντρώων»
- Καταγγελία κατά Κεραμέως: Έστειλε email στη Δευτεροβάθμια Καβάλας για να ψηφίσουν Ν.Δ.
- Τώρα πάει στην…. Πολωνία ο τελικός του κυπέλλου
- 4 στα 10 νοικοκυριά δεν μπορούν να ψωνίσουν κοτόπουλο και κρέας δεύτερη φορά τη βδομάδα