Ο Κατρούγκαλος βρίσκει «λογική» την απαίτηση των Σκοπίων να μην αλλάξουν το Σύνταγμα πριν εγκρίνουμε τη συμφωνία!

Σε κλίμα έντασης ξεκίνησε η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει το Μέγαρο Μαξίμου για μεθοδεύσεις και σκόπιμη απόκρυψη κρίσιμων εγγράφων προκειμένου οι βουλευτές να μην εντοπίσουν τις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα ζητήματα της γλώσσας και της εθνικότητας.

Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του Γιώργου Κατρούγκαλου που δικαίωσε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι χωρίς να προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Ζάεφ έβαλε προϋπόθεση την κύρωση από τη Βουλή

των ΕΛλήνων και την ένταξη στο ΝΑΤΟ για να ισχύσουν οι συνταγματικές αλλαγές λέγοντας ότι «αυτό που προέβλεψαν ότι δεν θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αν εμείς δεν τηρήσουμε δεσμεύσεις είναι λογικό».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε αναφερθεί στην προϋπόθεση αυτή και την Τρίτη, κατά τη συζήτήση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, παραδεχόμενος – μετά από ερώτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου – ότι η ρηματική διακοίνωση προέβλεπε αυτή τη «διαλυτική αίρεση».

Το απόσπασμα από τα πρακτικά έχει ως εξής:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Θα αναφερθώ μόνο στο τελευταίο ζήτημα που έθεσε ο κ. Κουμουτσάκος. Ήταν πράγματι για τη δική μας διασφάλιση και είναι ένα από τα διαδικαστικά σημαντικά επιτεύγματα της Συμφωνίας ότι αυτή θα ερχόταν για κύρωση στην Ελληνική Βουλή μόνο όταν είχε ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στο άλλο μέρος. Αυτό έγινε. Ολοκληρώθηκε η συνταγματική αναθεώρηση. Αυτοί περιέλαβαν μια διαλυτική αίρεση που δεν αποκλειόταν από τη Συμφωνία που πρακτικά λέει ότι εάν εμείς δεν κυρώσουμε τη Συμφωνία και αν εμείς δεν συμφωνήσουμε μετά την κύρωση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αυτοί θα επανέλθουν στην κατάσταση ante, που είναι προφανώς εκ μέρους τους λογικό. Δεσμεύονται επομένως να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εφόσον υπάρχει αμφοτεροβαρής δέσμευση.

Με το «καλημέρα» ανέβηκαν οι τόνοι

Οι τόνοι στη συζήτηση στη Βουλή ανέβηκαν με το που ξεκίνησε η συνεδρίαση λίγο μετά τις 10 το πρωί με τον Νίκο Δένδια από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας να επισημαίνει πως «η Ν.Δ ήθελε τριήμερη συζήτηση . Αυτό που έρχεται για συζήτηση στην Ολομέλεια είναι η τελική Συμφωνία. Στην πραγματικότητα επισυνάπτεται το ψήφισμα της Βουλής της FYROM για την τροποποίηση άρθρων του Συντάγματος. Ζήτησα από τον κ. Κατρούγκαλο να προσκομίσει και να καταθέσει το Σύνταγμα της γείτονος χώρας. Όχι όπως το κατέθεσε. Ο λόγος που το ζητώ και πάλι ως απαραίτητο στοιχείο και προϋπόθεση για να γίνει η συζήτηση είναι για να κατανοήσουμε ποια θα είναι η πραγματικότητα».

«Κινδυνεύουμε να μην εσνωματωθεί ποτέ το ψήφισμα αυτό σε τελικό κείμενο. Έπρεπε να είχε προσυμφωνηθεί από την ελληνική πλευρά. Στο άρθρο 7 η FYROM διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί οπουδήποτε θέλει τον όρο «Μακεδονία» και «μακεδόνας» και απλώς να αναφέρεται ως αφορών τη δική τους ιστορία και κληρονομιά. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός ψηφίσματος που θα αποτελεί ξεχωριστό κείμενο, το οποίο θα χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί όπως θέλουν. Τότε θα έχουν έχουν γελοιοποιήσει τη Βουλή και την Ελληνική Δημοκρατία. Ζητώ να προσκομιστεί το Σύνταγμα των Σκοπίων όπως έχει διαπραγματευθεί η διπλωματία ότι θα είναι μετά από την ψήφιση της κύρωσης. Δεν διανοούμαι ότι δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο Αν δεν υπάρχει δεν τολμώ να σχολιάσω σε τι επίπεδο έγινε η διαπραγμάτευση. Καλώ την κυβέρνηση να το καταθέτει. Όλη η διαπραγμάτευση έγινε εν κρυπτώ. Συνάγω ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει μαζί με τους Σκοπιανούς σε τελικό κείμενο αφού έχει ενσωματωθεί. Με τις υπάρχουσες διατάξεις μπορούν απλώς να κρατήσουν το Σύνταγμα ως έχει και να κολλήσουν από πίσω όπως θέλουν την τροποποίηση.» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε πως « ζητήσαμε γραπτώς οκτώ έγγραφα. Χωρίς αυτά ξεκινά μια διαδικασία με ελλιπή ενημέρωση κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρουν την ευθύνη κύρωσης. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε συνθήκες αδιαφάνειας. Θα δείτε από τα έγγραφα ότι υπάρχει πρόβλημα υποχώρησης σε δύο βασικά ζητήματα γλώσσας και εθνικότητας. Στην ρηματική διακοίνωση την οποία ο πρωθυπουργός κατέθεσε στο κοινοβούλιο διαβάζουμε ότι ετεροχρονίστηκε η διαδικασία. Δεν υπάρχουν αυτά που λεει η Συμφωνία. Προέκυψε ότι πρώτα θα τελειώσουμε εμείς εδώ, θα κυρώσουμε και πρωτόκολλο και μετά θα κάνουν τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους. Εκ του πονηρού ήρθε η κυβέρνηση εδώ με κείμενο που κατέβασε από site. Εμείς θέλουμε το επίσημο κείμενο που διαβίβασε η γειτονική χώρα στο ελληνικό ΥΠΕΞ. ΑΝ δεν τα φέρετε δημιουργείτε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας».

Ενσταση αντισυνταγματικότητας ήγειρε ο Πάνος Καμμένος λέγοντας μεταξύ άλλων πως με την Συμφωνία «η κυβέρνηση επιτρέπει στο «Ουράνιο Τόξο» και σε όσους αυτοαναφέρονται σαν «Μακεδόνες» να το κάνουν επισήμως». «Αυτή η συζήτηση είναι παράνομη» ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για να προκαλέσει τα ειρωνικά επιφωνήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης είπε ότι η Συμφωνία έχει «σπέρματα αλυτρωτισμού. Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού στο θέμα της «μακεδονικής» εθνότητας και «μακεδονικής» γλώσσας». . Γιατί μπαίνουν στην Συμφωνία; Αυτά χρησιμοποιούνται σε περιόδους κρίσης και επέμβασης από τις δυνάμεις που έφτιαξαν αυτή την συμφωνία. Η ιστορική εμπειρία αυτό δείχνει. Κατασκευάζονται ακόμα αι ανύπαρκτες μειονότητες για να δημιουργήσουν τεταμένες ιστορίες στα Βαλκάνια. Ήδη αλλάζουν σύνορα. Καλό είναι να υπάρχουν εδώ τα κείμενα όλα αλλά μην κοροϊδευόμαστε κι όλας».

Την κατάθεση εγγράφων ζήτησε και ο Γιάννης Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων: «να έρθουν όλα τα έγγραφα ώστε όσοι κυρώσουν την Συμφωνία να μην έχουν καμία δικαιολογία»

«Τα ίδια θέματα τέθηκαν και στην επιτροπή και οι λύσεις που δόθηκαν δεν αμφισβητήθηκαν. Ξαναμπαίνουμε στην ίδια συζήτηση. Είχαμε πει ότι σκοπός είναι να μπούμε στην ουσία ώστε ο καθένας να πει την άποψή του και να αναλάβει τις ευθύνες του. Βλέπω ότι η αντιπολίτευση επανέρχεται σε όσα είπε και απαντήθηκαν. Τα έγγραφα προσκομίσθηκαν» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Κατρούγκαλος: Λογική η πρόβλεψη των Σκοπιανών

Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο Γιώργος Κατρούγκαλος δικαίωσε την κριτική της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «αυτό που προέβλεψαν ότι δεν θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αν εμείς δεν τηρήσουμε δεσμεύσεις είναι λογικό»..

Ξεκινώντας την απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «ζήτησα από την επιτροπή το αυτονόητο. Να συζητήσουμε με νηφαλιότητα επι της ουσίας και όχι επι της διαδικασία. Φοβάμαι ότι δεν γίνεται αυτό. Τα θέματα που τέθηκαν απαντήθηκαν όλα. Προσχηματικά τίθενται γιατί ορισμένες πολιτικές δυνάμεις δεν θέλουν να συζητήσουν επι της ουσίας. Η ΝΔ προσπάθησε να συντονιστεί με το κομμάτι κοινωνίας που δεν θέλει τον όρο «Μακεδονία» να είναι τμήμα της Συμφωνίας. Οι βουλευτές σας ειδικά από την Μακεδονία αλλά όχι μόνο έλεγαν ότι δεν πρέπει στην ονομασία να υπάρχει ο όρος Μακεδονία. Μετά αντιληφθήκατε ότι δεν μπορείτε να φύγετε από την εθνική θέση. Η επίσημη θέση της ΝΔ ακούστηκε από τον εισηγητή στην επιτροπή και ήταν η επιβεβαίωση ότι περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία όμως περάσατε σε εθνότητα και γλώσσα. Όταν αυτά αποδείχθηκε ότι είναι έωλα βάλατε το θέμα Συντάγματος».

«Η συμφωνία Πρεσπών προβλέπει ότι πρώτα θα ψηφίσουν Σύνταγμα και κύρωση και μετά θα έρθει το ζήτημα σε εμάς. Λέει ο κ. Δένδιας ότι προέβλεψαν ότι εάν εμείς δεν ψηφίσουμε την Συμφωνία ή δεν συμφωνήσουμε να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση. Τι ήθελε να πετύχει η Συμφωνία; Πρώτα να ολοκληρώσουν αυτοί όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους (αναθεώρηση και κύρωση) και μετά θα έρθει η Συμφωνία εδώ, Αυτό που προέβλεψαν ότι δεν θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αν εμείς δεν τηρήσουμε δεσμεύσεις είναι λογικό» συμπλήρωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Επιχειρώντας να απαντήσει σε όσα είπε ο Νίκος Δένδιας ότι πρέπει να προσκομιστεί το σύνολο του Συνταγματικού κειμένου, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ είπε ότι «από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε την ρηματική διακοίνωση που περιλαμβάνει πλήρες κείμενο αναθεωρήσεων σε μετάφραση. Προσκομίσαμε και το πλήρες κείμενο Συντάγματος. Ο λόγος που προσκόμισα από την επίσημη ιστοσελίδα των Σκοπίων είναι για να σας δείξω τη συνταγματική τους τάξη. Πληροφορήθηκα ότι μπορεί να γίνει ενσωμάτωση σε ύστερο χρόνο ανεπίσημα. Αυτό που ζητάτε δεν υπάρχει γιατί δεν προβλέπεται από την δική τους συνταγματική τους τάξη. Όμως όσα λέτε έχουν ήδη απαντηθεί».

Μιλώντας για το περιεχόμενο του εγγράφου ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «αφορά πάγιες οδηγγίες και απευθύνει οδηγίες προς ΥΠΕΘΑ για το πώς θα χαρακτηρίζεται η πλειοψηφούσα εθνότητα, η γλώσσα και καταλήγει το κείμενο ότι εξακολουθούμε να ακολουθούμε τις πάγιες οδηγίες ώσπου να ολοκληρωθεί η λυση. Πήραμε το 110% από αυτά που ζητούσαμε».

Δένδιας: Δικαιώνονται οι φόβοι ότι θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνες»

Επανερχόμενος στο παρεμπίπτον θέμα ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «αφορούσε την κατάθεση του επίσημου κωδικοποιημένου κειμένου με τις Συνταγματικές αλλαγές της γειτονικές χώρες. Αυτό που είπε τώρα ο υπουργός ειπώθηκε για πρώτη φορά. Είπε ότι δεν υπάρχει αυτό το κείμενο και δείχνει ότι είναι ανακριβές αυτό που είπε ο κ. Ξυδάκης. Το αρχικό αίτημα ήταν το Σύνταγμα που θα ισχύσει στα Σκόπια μετά την κύρωση της Συμφωνίας. Ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει επιβεβαιώνοντας τους φόβους μας ότι οι αλλαγές θα μπουν ως κάποιο ψήφισμα στο Σύνταγμά τους και θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνες»».

Ο βουλευτής της ΝΔ επέμεινε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση κάνοντας λόγο για «πλήρη εξαπάτηση» των βουλευτών. «Η Βουλή πρέπει να ψηφίσει ότι δεν μπορεί να εισέλθει σε συζήτηση θέματος υπό αυτούς τους όρους. Η κυβέρνηση μας είπε ότι έγιναν Συνταγματικές αλλαγές και σήμερα ο Υπουργός μας λέει ότι δεν θα υπάρξει νέο Σύνταγμα. Αυτά αποτελούν πλήρη εξαπάτησή μας. Δεν μπορεί η Βουλή να εισέλθει σε συζήτηση για το οποίο δεν υπάρχουν τα έγγραφα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Κατρούγκαλος: Η ΝΔ δεν θέλει να εισέλθει στην συζήτηση

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε ότι «η διαδικασία ολοκληρώθηκε όπως περιγράφεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Κατέθεσα από χθές και την ανακοίνωση του κ. Νίμιτς που επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε όπως περιγράφεται από την Συμφωνία των Πρεσπών. Εϊμαστε ώρημοι να συζητήσουμε επι της ουσίας. Προσχηματικές είναι οι κραυγές από την ΝΔ για να μην ακούσει ο κόσμος τα επιχειρήματα. Πικρό ποτήρι η αλήθεια αλλά να αντέξετε να το πιείτε εως τέλους» απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σφυροκόπημα χωρίς τέλος από την αντιπολίτευση

Κριτική άσκησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος τονίζοντας ότι «το άρθρο 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει ανατραπεί. Αυτό άλλαξε τις ημερομηνίες και αυτό εξηγεί γιατί δεν έχουν καταχωρηθεί οι Συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια».

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Πάνος Καμμένος που είπε ότι «πήγατε να εξαπατήσετε το ΥΠΕΘΑ και σας απάντησε ο πρέσβης και σας είπαμε ότι δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε χρήση του όρου «Μακεδονία». Αίρω την διαβάθμιση η απάντηση ήταν όταν δεν σας εξουσιοδοτούμε να κάνετε χρήση του όρου «Μακεδονία»».

Απαντώντας εκ νέου ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «με τη ρηματική διακοίνωση μας βεβαιώνουν ότι ολοκληρώθηκαν οι δικές τους διαδικασίες επίσης ο κ. Νίμιτς επιβεβαιώνει ότι οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών».

«Αυτό που είπα είναι ότι λείπει η προυπόθεση για να μπούμε στην συζήτηση. Προϋπόθεση είναι ότι λείπουν τα δεδομένα και βασικές προϋποθέσεις. Ο κανονισμός της Βουλής επιβάλλει ψηφοφορία γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να έχει πλειοψηφία» επέμεινε ο Νίκος Δένδιας.

Παφίλης: Εμείς σε αυτό το παιχνίδι δεν συμμετέχουμε

Στην συνέχεια η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου προχώρησε σε ψηφοφορία δια εγέρσεως προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το παρεμπίπτον θέμα που έθεσε η ΝΔ, δηλαδή να διακοπεί η συνεδρίαση εως ότου η κυβέρνηση καταθέσει τα έγγραφα, εγκρίνεται ή όχι. Η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε ότι έπρεπε να γίνει ονομαστική καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία με αποτέλεσμα η κυρία Χριστοδουλοπούλου να σχολιάσει «Εχετε πολύ πλάκα. Δώστε πόνο».

Πάντως ο κ. Δένδιας είπε ότι η αντιπολίτευση δέχεται την αντιληπτική ικανότητα της προεδρεύουσας και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΔΗΣΥ κατά της Χρυσής Αυγής

Στη σύζητηση ίσως για πρώτη φορά ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΔΗΣΥ εμφανίστηκαν με κοινή θέση στην Ολομέλεια. Αιτία στάθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλλε ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής που την συνόδευσε με ακραίο διχαστικό παραλήρημα.

«Αρνούμαι να τοποθετηθώ επι συνταγματικής ενστάσεων που υπέβαλλαν αυτοί που καταπατούν το Σύνταγμα και την Δημοκρατία. Αρνούμαι να τοποθετηθώ επι ενστάσεως που υπέβαλλαν αυτοί που οι πολιτικοί τους πρόγονοι παρέδωσαν την Μακεδονία στους Βούλγαρους. Αρνούμαι να τοποθετηθώ επι ενστάσεως που υπέβαλλε κόμμα που φέρει τον αγκυλωτό σταυρό» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας.

«Ως εκπρόσωπος λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται απολύτως με την θέση του εκπροσώπου της ΝΔ και δίνουμε μήνυμα δημοκρατίας στον ελληνικό λαό. Αυτό είναι και ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στους νεοναζί και τους του Παύλου Φύσσα που μείνουν ως μαύρη σελίδα στην ιστορία. Οι προδότες της δημοκρατίας και του έθνους μιλούν για το έθνος και την Δημοκρατία» υπογράμμισε ο κ. Σταύρος Κοντονής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Διαβάστε, επίσης:

Αναμένεται παρέμβαση Καραμανλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Κατρούγκαλος βρίσκει «λογική» την απαίτηση των Σκοπίων να μην αλλάξουν το Σύνταγμα πριν εγκρίνουμε τη συμφωνία! on BLUE SKY.

Keywords
σκοπια, συνταγμα, χρυση αυγη, blue sky, βουλη, νατο, fyrom, λοβερδος, συριζα, site, ενσταση, καμμενος, ΚΚΕ, ξυδάκης, τίθενται, νεα δημοκρατια, μετάφραση, πιείτε, ψηφοφορία, κασιδιαρης, blue, sky, εθνος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος του κοσμου, βουλευτες, μετάφραση, χωρες, το θεμα, βουλη των ελληνων, δημοκρατια, εθνικη, θεμα, fyrom, αρθρο, αιρεση, βαλκανια, γινει, γινεται, γλωσσα, δειτε, δικη, δειχνει, εγινε, εγγραφα, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, ενσταση, επρεπε, ερχεται, ευθυνη, εωλα, έως ότου, ιδια, κυβερνηση, κειμενο, κυρια, κλιμα, κομμα, λειπει, λύση, λογο, μακεδονια, μαξιμου, μπορειτε, νατο, νικο, νηφαλιοτητα, ξυδάκης, οκτω, ορος, ουσια, παφιλης, πιείτε, πλακα, πρωι, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, τασια, τίθενται, τμημα, το εθνος, τριτη, φορα, ψηφοφορία, blue, blue sky, sky, δικαιωμα, ειπαμε, χωρα, κειμενα, κομματι, παιχνιδι, site, θανασης, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Κατρούγκαλος, Σκοπίων, Σύνταγμα,katrougkalos, skopion, syntagma