Παπούα Νέα Γουινέα: Αρχαιολογικά ευρήματα ρίχνουν «φως» στον αποικισμό του Ειρηνικού

Ο ανθρώπινος αποικισμός στον Ειρηνικό είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταναστεύσεις στην ανθρώπινη ιστορία. Τα αρχαιολογικά ευρήματα σε ένα μικρό νησί στην Παπούα Νέα Γουινέα έχουν φέρει τώρα ξανά προς συζήτηση αυτόν τον πρώιμο ανθρώπινο οικισμό και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να εξηγήσει τη μετανάστευση προς τα ανατολικά πριν από τρεις χιλιετίες.

Η ανακάλυψη οστών και εργαλείων ζώων στο νησί Brooker, 200 χλμ.

ανατολικά της Παπούα Νέας Γουινέας, υποδηλώνει ότι η μετανάστευση των ανθρώπων Lapita μέσω της Παπούα Νέας Γουινέας ήταν πολύ πιο διαδεδομένη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Οι λαοί Lapita, μια ομάδα ανατολικής ασιατικής καταγωγής, αναγνωρίζονται αρχαιολογικά ως οι πρώτοι άνθρωποι που έφτασαν στα νησιά της Ωκεανίας, συμπεριλαμβανομένων της Τόνγκα, της Σαμόα και του Βανουάτου.

Αυτοί οι άνθρωποι φέρεται να μετανάστευσαν εκεί από τη Νοτιοανατολική Ασία μέσω του Αρχιπελάγους Bismarck στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Νέας Γουινέας πριν από 3.100-3.350 χρόνια.

Ομάδες που σχετίζονται με τη Lapita φέρεται να έχουν εισαγάγει αγγεία, ζώα όπως χοίρους και κοτόπουλα, καθώς και αυστρονησιακές γλώσσες στη Νέα Γουινέα, η οποία κατοικείται από ντόπιους για τουλάχιστον 50.000 χρόνια.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τα παλαιότερα στοιχεία για οψιανό (ένα ηφαιστειακό βράχο) και ζώα που εισήγαγε ο Lapita στη νότια Νέα Γουινέα. Τα ευρήματα, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution, χρονολογούνται από 3.060 έως 3.480 χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Ο Δρ Ben Shaw του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε ότι η ανακάλυψη αποδεικνύει «την αρχική αλληλεπίδραση μεταξύ των αυτόχθονων πληθυσμών, που βρίσκονταν ήδη στην περιοχή, και των μεταναστών Lapita».

«Υπήρχαν άλλες αλλαγές στα κοινωνικά συστήματα του νησιού εκείνη την εποχή, κάτι που δείχνει αλλαγές στον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι εκεί», πρόσθεσε ο Shaw.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι «η αλληλεπίδραση με τους αυτόχθονες πληθυσμούς ήταν ζωτικής σημασίας για τον επηρεασμό των μεταναστευτικών στρατηγικών που κορυφώθηκαν στον αρχικό αποικισμό της Ωκεανίας».

Ο Shaw είπε επίσης ότι οι αυστρονησιακές γλώσσες, που εισήχθησαν από τις ομάδες Lapita, ομιλούνται στα περισσότερα από τα νησιά της Παπούα Νέας Γουινέας.

Πηγή: ertnews.gr

Παπούα Νέα Γουινέα: Αρχαιολογικά ευρήματα ρίχνουν «φως» στον αποικισμό του Ειρηνικού on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα