Παυλόπουλος σε Μέρκελ: Στηρίζοντας την Ελλάδα, στηρίζετε την Ευρώπη

Τις πολλές θυσίες και το βαρύ οικονομικό και κοινωνικό τίμημα, που κατέβαλαν οι Έλληνες, για να παραμείνουν στην ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, πληρώνοντας ακόμη και για λάθη, που δεν θα μπορούσαν να τους αποδοθούν, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε τη στήριξη που προσέφερε η καγκελάριος Μέρκελ,

πολλαπλώς στην Ελλάδα, για την έξοδο από την επώδυνη περίοδο των μνημονίων, ενώ αναφερόμενος στην προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 2016, υπενθύμισε ότι επέτρεψε να αρθούν ορισμένες παρανοήσεις, ως προς την ήδη, από τότε, αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να μείνει δίχως καμία αμφιβολία στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, γεγονός που όλοι σήμερα αναγνωρίζουν.

«Με τη στάση σας αυτή, εκτός από τη διαχρονικώς εγνωσμένη φιλία σας προς την Ελλάδα, αναδείξατε ακόμη περισσότερο και την ευρωπαϊκή ηγετική σας φυσιογνωμία. Και τούτο, διότι όλοι σήμερα αποδέχονται αφενός ότι η τότε υπεράσπιση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας ήταν και υπεράσπιση, γενικότερα, της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει αλώβητη την ιστορική της φυσιογνωμία δίχως την Ελλάδα, στη χορεία των κρατών-μελών της».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις επικείμενες κρίσιμες ευρωεκλογές, τονίζοντας το κοινό ιστορικό χρέος, με βάση την παράδοση που μας κληροδότησαν οι «Πατέρες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους λόγους, για τους οποίους αποφάσισαν την ίδρυσή της, να την υπερασπισθούμε σθεναρά και να συνεργασθούμε, με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, για να εξουδετερώσουμε τα μορφώματα επικίνδυνου λαϊκισμού, που ξεπήδησαν σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας «κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος οφείλει, ιδίως σήμερα, να γνωρίζει ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση και ολοκλήρωση είναι αναγκαίες, όχι μόνο για τους λαούς της ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά και προκειμένου η Ευρώπη μας να διαδραματίσει τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί στον σύγχρονο κόσμο, ιδίως όταν άλλες δυνάμεις αδυνατούν ή δεν θέλουν να διαδραματίσουν τον ρόλο αυτό, καίτοι η ιστορική τους προοπτική το επιβάλλει: αναφέρομαι στον ρόλο υπεράσπισης ιδίως των αρχών και των αξιών της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αναφερόμενος, στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Γερμανίας, αφού διαπίστωσε ότι βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, υπενθύμισε την πάγια θέση μας, ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις από τα εγκλήματα της απάνθρωπης ναζιστικής κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, και σημείωσε ότι «οφείλουμε να λύσουμε το σχετικό ζήτημα στο αρμόδιο δικαιοδοτικό Forum και στη βάση του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι έχουμε χρέος να αγωνισθούμε για την πραγμάτωση του κοινού μας ευρωπαϊκού οράματος, την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και ανέλυσε στους τρεις άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί αυτή η προσπάθεια.

Όπως υποστήριξε, ο πρώτος άξονας, αφορά την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής πλήρους εφαρμογής των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου περί αλληλεγγύης κυρίως στον, υπαρξιακής σημασίας για τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τομέα του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος. Ως προς το θέμα αυτό, επισήμανε και τον κορυφαίο ρόλο που έχει διαδραματίσει η ‘Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και το προσωπικό κόστος για εκείνη, ενώ επανέλαβε ότι όλοι οι εταίροι έχουμε στοιχειώδες ευρωπαϊκό χρέος -το οποίο εμείς, οι Έλληνες, εκπληρώνουμε στο ακέραιο- σεβασμού του χρέους αυτού.

Ο δεύτερος άξονας, αφορά -όπως είπε- την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη. «Τούτο προϋποθέτει, κατά προτεραιότητα, την ενεργοποίηση των θεσμικών πυλώνων, των σχετικών με τη συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM ως Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και, πρωτίστως, τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι, ώστε αυτή αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και αφετέρου ν’ αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης» σημείωσε ο Πρόεδρος.

Ο τρίτος άξονας είπε ο κ. Παυλόπουλος, αφορά την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. «Έτσι ώστε ν’ αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών – μελών, η επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού που, δυστυχώς, ευνοούν, όπως προανέφερα, την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» κατέληξε..

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα και ξεκινά μια νέα φάση που θα στηρίξουμε, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος

«Έχουμε πλήρη συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης. Γνωρίζουμε, επίσης, πόση οδύνη προκαλέσαμε στην Ελλάδα, ως Γερμανία, κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού και γι’ αυτό είναι ζήτημα τιμής για μας να κάνουμε το παν ώστε να έχουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα και να αλληλοϋποστηριζόμαστε προς όφελος και των δύο χωρών», δήλωσε η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, κατά την υποδοχή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος προηγουμένως είχε περιγράψει το ζήτημα των επανορθώσεων ως νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.

Η κυρία Μέρκελ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πόσο έχουν εξελιχθεί οι διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια και τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον της Γερμανίας, η Ελλάδα να είναι ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, «ξεκινά μια νέα φάση, την οποία θέλουμε να στηρίξουμε σε διμερές επίπεδο, με μια σειρά από συνεργασίες, από εταιρικές σχέσεις, σε επίπεδο νεολαίας, έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, αλλά και οικονομίας», δήλωσε η καγκελάριος και εξέφρασε την ελπίδα «η ανάπτυξη, η οποία πραγματικά υπάρχει πλέον, να έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες της χώρας, καθώς αυτός είναι και ο λόγος ουσιαστικά ύπαρξης της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της Ευρώπης, έκανε λόγο για προκλήσεις που απαιτούν μια ισχυρή Ευρώπη που θα δίνει κοινές απαντήσεις και αναφέρθηκε ειδικά στο προσφυγικό, τονίζοντας την ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα και όλες οι χώρες να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. «Η Γερμανία τόνιζε πάντα ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της, επειδή λόγω της γεωγραφικής της θέσης αναγκάζεται να δέχεται τόσους πολλούς ανθρώπους», ανέφερε η κ. Μέρκελ για να προσθέσει: «Γνωρίζουμε ότι ακόμη και σήμερα η κατάσταση σε πολλά νησιά είναι πολύ τεταμένη. Γι’ αυτό, από γερμανικής πλευράς, θα στηρίξουμε μια κοινή πολιτική ασύλου και προσφυγική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί πιστεύουμε ότι κάθε χώρα πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος».

Αναφερόμενη στο Σκοπιανό, η κυρία Μέρκελ επαίνεσε και πάλι τον ρόλο της Ελλάδας και τις «θαρραλέες προσπάθειες» που καταβάλλει, προκειμένου να εξευρεθεί λύση, προς όφελος όχι μόνο των Σκοπίων, αλλά και της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Διαβάστε, επίσης:

Κυρανάκης για Σκοπιανό: «Ντελιβεράς» ξένων συμφερόντων ο κ. Τσίπρας

Welcome κ. Μέρκελ-Με φιλιά και αβροφροσύνες η υποδοχή Τσίπρα στην καγκελάριο (Βίντεο)

Οργή Μίκη Θεοδωράκη: Καθυποταγμένος ο Τσίπρας – Ελέγχει τα αποκαΐδια η Μέρκελ

Παυλόπουλος σε Μέρκελ: Στηρίζοντας την Ελλάδα, στηρίζετε την Ευρώπη on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα