Σ. Τσιόδρας: Ποτέ στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από ιό που κάνει πνευμονία

«Μας εκπλήσσει η ταχύτητα μετάδοσης του ιού που οδηγεί μαθηματικά στην πίεση του συστήματος υγείας», επεσήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την σημερινή ενημέρωση δίπλα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η εκθετική αυτή αύξηση της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας η οποία οδηγεί στην πίεση του ΕΣΥ, σε βαθμό που ίσως θα έθετε σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές, οδήγησε τους επιστήμονες στην απόφαση να εισηγηθούν το απαγορευτικό. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τις τελευταίες επτά ημέρες είχαμε τουλάχιστο 1.600 κρούσματα ανά ημέρα και από

το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί εκθετικά και ανησυχητικά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στους άνω των 65 ετών, ηλικιακή ομάδα στην οποία αυξάνει ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο μετά την μόλυνση από τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, όπως είπε, «τις τελευταίες επτά ημέρες είχαν νοσήσει σ’ αυτές τις ηλικίες περισσότερο από 1.000 άτομα». Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «σήμερα μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει και πόσοι μπορούν και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ».

«Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα, είχαν φτάσει τους 1.600, τονίζοντας ότι «πλέον μπαίνουν περισσότεροι από όσους βγαίνουν από τα νοσοκομεία και αυτό δείχνει ότι το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί». Όπως επισήμανε, δεν νοσηλεύονται μόνο ηλικιωμένοι αλλά και νέοι άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους δυσκολεύεται να ξεπεράσουν τις επιπλοκές.

«Η χρήση μάσκας θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους μέχρι να έρθει το εμβόλιο» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορά την μεταδοτικότητα του ιού και αν αυτή έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα επιστημονικά δεδομένα γι’ αυτό και απαιτείται επιπλέον επιστημονική έρευνα για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, αναφερόμενος στο κλίμα, είπε ότι «φαίνεται ότι η μεταδοτικότητα είναι πιθανό να αυξάνεται σε ποσοστό 20% με 30% όσο πέφτει η θερμοκρασία και αυξάνεται ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους». Αν εφαρμοστούν με ευθύνη τα μέτρα, τότε «με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε μείωση των μεταδόσεων και περιορισμό των κρουσμάτων» είπε και πρόσθεσε πως υπάρχουν ενδείξεις από εργαστήρια που ελέγχουν το θέμα στη χώρα μας, ότι τα μέτρα θα δουλέψουν.

«Δυστυχώς, ακραία στοιχεία διαδίδουν ψευδείς θεωρίες και κάνουν κακό στον κόσμο» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι «η πανδημία δεν είναι μύθος, είναι εδώ υπάρχει με έναν ιό δύσκολο, μεταδοτικό που προκαλεί μεγαλύτερη θνητότητα από αυτή της γρίπης». Εκτιμάται, όπως είπε, ότι αν δε λειτουργήσουν τα μέτρα θα έχουμε 2 με 4 εκατομμύρια νεκρούς έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2021 σε όλο τον κόσμο.

Στο ενδεχόμενο νέου απαγορευτικού ή παράταση του, το οποίο ανακοινώθηκε, ο Σωτήρης Τσιόδρας απάντησε, πως «κανείς δεν αποκλείει τίποτα, γνωρίζοντας πως συμπεριφέρονται οι ιοί, αλλά ελπίζουμε να μην τροποποιηθεί ο ιός ώστε να ξανανοίξουμε την κοινωνία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι γνωρίζουμε πλέον πως μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό με την ιχνηλάτηση όταν κλείνουμε την κοινωνία. «Ο περιορισμός των μετακινήσεων έχουμε δει ότι συμβάλλει κατά 80% στην μείωση της διασποράς. Θα παρακολουθούμε μέρα-μέρα το φαινόμενο και ελπίζουμε ότι τα μέτρα θα δράσουμε αποτελεσματικά, θα μειωθεί η διασπορά του ιού με το απαγορευτικό», είπε και αναφερόμενος στο εμβόλιο εξήγησε πως «η επιδημία θα τελειώσει με ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο τέλος του χρόνου ή αρχές του 2021. Αυτή τη στιγμή έχουμε τρία ελπιδοφόρα εμβόλια κι άλλα που δοκιμάζονται. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε σύντομα θετικά αποτελέσματα» τόνισε και πρόσθεσε όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ότι «θα υπάρξει ιεράρχηση για το ποιος θα κάνει αρχικά το εμβόλιο και η προμήθεια τους θα γίνει με διαφάνεια σε όλο τον κόσμο». Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα έχουμε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου, πάντως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι το εμβόλιο είναι καταλυτικό στον περιορισμό της πανδημίας, επισήμανε.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι από την αρχή της πανδημίας έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ. Κάνουμε πάνω από 20.000 τεστ την μέρα. Περίπου 19.000 τεστ ανά ημέρα και 3.000 γρήγορα τεστ ανά ημέρα. Η θετικότητα στα τεστ που κάνουμε ξεπερνάει πια το 9%. Αυτό δείχνει μια μεγάλη επιδημία στη χώρα, κατέληξε.

Όπως επισήμανε, δεν νοσηλεύονται μόνο ηλικιωμένοι αλλά και νέοι άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τις επιπλοκές. Από τις 26 Οκτωβρίου καταγράφεται μία σημαντική αύξηση των νοσηλευόμενων, είπε και ανέφερε ότι χαρακτηριστικά χθες το βράδυ είχαν καταληφθεί 213 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή το 60% των κλινών για covid. Οι άνδρες εξακολουθούν να προσβάλλονται πιο σοβαρά είπε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση και τους θανάτους.

Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά έχουμε και 4 περιστατικά στις ηλικίες 55-64 και 4 περιστατικά στις ηλικίες 45-54.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αποκάλυψε ότι υπήρξαν και διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το ζήτημα των μαθητών στην Επιτροπή. Στους νεότερους μαθητές δεν υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού αλλά εξακολουθούμε να θέλουμε να περιορίσουμε την συμβολή των μαθητών στην μεταδοτικότητα στην κοινότητα. «Μετά το δημοτικό είδαμε ότι αυξάνει η μεταδοτικότητα και γι’ αυτό αποφασίσαμε να επιτρέψουμε την συνέχιση λειτουργίας των δημοτικών, αλλά όχι και των άλλων βαθμίδων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σ. Τσιόδρας: Ποτέ στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από ιό που κάνει πνευμονία on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα