Στην Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση των συμφωνιών για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία
Στην Ολομέλεια της Βουλής θα τεθούν σήμερα προς κύρωση οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ.
Πρόκειται για τα σχέδια νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για «κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών
Οι δύο συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ της Ιταλίας και της Αιγύπτου, είναι αντίστοιχα επωφελείς και δίκαιες, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επεξεργασία και συζήτηση των δύο συμβάσεων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ξεκαθάρισε στους εισηγητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους ειδικούς αγορητές της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πως σε όσα επικριτικά ανέφεραν για τις δύο συμφωνίες, επιλέγει να είναι «ολιγόλογος και προσεκτικός», καθώς ό,τι ειπωθεί από την δική του πλευρά, θα συνοδεύει την κύρωση των συμφωνιών σε μια μελλοντική επιδιατησία. Δήλωσε όμως, ότι είναι «πάντοτε στην διάθεση των κομμάτων για εξηγήσεις σε θέματα που δεν μπορεί να αναλύονται σε δημόσιες συνεδριάσεις, γιατί θα είναι βλαπτικό για το εθνικό συμφέρον».
Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως σε αυτές «τις δυσχερείς στιγμές που διάγουμε, το απαραίτητο είναι η εθνική ομοψυχία που θα επιφέρει την Νέμεση απέναντι στην τουρκική Ύβρη».
Αναφερόμενος στην συμφωνία με την Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως για την οριοθέτηση της ΑΟΖ χρησιμοποιήθηκε το ιδιο θαλάσσιο όριο με τη διαπραγμάτευση του 1977. Υπενθύμισε πως οι διαπραγματεύσεις είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, γιατί η ιταλική πλευρά δεν ήθελε να υπογράψει αν δεν κατοχυρώνονταν οι πρακτικές των Ιταλών ψαράδων. Το αδιέξοδο αυτό όμως, ξεπεράστηκε με την αποστολή της κοινής επιστολής στην ευρωπαία Επίτροπο που είναι αρμόδια για την αλιεία, όπου αναφέρεται πως όταν η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, τότε θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένο αριθμό ιταλών αλιέων, να αλιεύουν συγκεκριμένα αλιεύματα στον χώρο που βρίσκεται μεταξύ των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων. Η Ιταλία, είπε ο υπουργός, «επιβεβαιώνει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα».
Αναφορικά με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, είπε πως η Αίγυπτος δεχόταν πιέσεις από την Τουρκία να συμφωνήσει μαζί της με επιπλέον 30% ΑΟΖ. Μετά από 14 γύρους που κράτησαν 15 χρόνια, στην διάρκεια των οποίων υπογράφηκε το ψευδο-τουρκολιβυκό σύμφωνο, οι δυο πλευρές, Ελλάδα και Αίγυπτος, επέλεξαν λύση κοντά στους στόχους και των δυο πλευρών. Τόνισε πως υπάρχει ρητή δέσμευση να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Αίγυπτο μελλοντικά. Αναφερόμενος τέλος, στις σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «αυτές μπορεί να εξηγηθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογούνται κιόλας».
Η στάση της αντιπολίτευσης
Μεικτές ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις συμφωνίες της Αθήνας με τη Ρώμη και το Κάιρο για τις θαλάσσιες ζώνες, κοινός τόπος των οποίων ήταν η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής. Θετική στάση στη συμφωνία με τη Ιταλία προανήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ θα δηλώσει “παρών” στη συμφωνία με την Αίγυπτο. “Ναι” με ορισμένες επιφυλάξεις λέει το Κίνημα Αλλαγής, αρνητική ψήφο και στις δύο συμφωνίες δίνουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται για την τελική στάση της στην ολομέλεια.
Για την ελληνοϊταλική συμφωνία, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου είπε ότι με αυτήν η ΝΔ αποδέχεται για πρώτη φορά την ανάγκη συμβιβασμών, οι οποίοι ωστόσο πρέπει να εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική. Για κενό στρατηγικής μίλησε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, Γ. Κατρούγκαλος. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν επιδίωξε, οι ελληνικές κόκκινες γραμμές, να γίνουν ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές, οι οποίες να προβλέπουν ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία.
Από το Κίνημα Αλλαγής, ο Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της κύρωσης των συμφωνιών και κάλεσε σε συνεννόηση σε επίπεδο ηγεσιών των κομμάτων. Σημείωσε ότι αν και η Ελλάδα υπερέχει σε διπλωματικό επίπεδο έναντι της Τουρκίας, η ηγεσία της γείτονος συνεχίζει να “μαρκάρει” περιοχές μας για να δημιουργήσει τετελεσμένα. Ειδικότερα πάντως για τη συμφωνία με την Αίγυπτο είπε ότι, εάν δεν υπήρχε το σύμφωνο Τουρκίας-Τρίπολης δεν θα διανοούμασταν να πάμε σε μερική οριοθέτηση.
Κατά των δύο συμφωνιών τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος αναφέροντας ότι η ελληνοϊταλική συμφωνία δίνει μερική επήρεια στα διαπόντια νησιά και τις Στροφάδες και ότι δίνει στους Ιταλούς αλιείς τη γαρίδα και τα οστρακόδερμα ενώ στους Έλληνες το γαύρο και τη μαρίδα.. Όσο για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία είπε ότι είναι αποτέλεσμα απαράδεκτου συμβιβασμού, ο οποίος δεν εξηγεί γιατί δίνει μειωμένη επήρεια στην Κρήτη..
Από την Ελληνική Λύση, ο Α. Μυλωνάκης χαρακτήρισε κατάπτυστη την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ενώ για την ελληνοϊταλική συμφωνία είπε ότι δεν μας έδωσε τίποτα αλλά άνοιξε κερκόπορτα για μερική επήρεια των νήσων επί της ΑΟΖ.
Τέλος, η Σοφία Σακοράφα του ΜέΡΑ25 είπε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν εντάσσονται σε ένα εθνικό σχέδιο εξωτερικής πολιτικής αλλά αποτελούν αντιδράσεις σε κινήσεις της Τουρκίας. Επίσης επανέλαβε την ανάγκη σύγκλησης διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της ΑΟΖ, και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τις δύο συμφωνίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση των συμφωνιών για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία on BLUE SKY.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αδήλωτα τετραγωνικά: Νέο μπέρδεμα με τα λάθη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, έρχονται πρόστιμα
- Προσλήψεις αναπληρωτών 2020: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα - Οι πίνακες
- Κορωνοϊός: Δύο στοιχεία αυξάνουν κατά 48% την πιθανότητα να έχετε κολλήσει
- Νέο επεισόδιο στη Χάλκη: Τι έγινε τα ξημερώματα με τουρκική ακταιωρό και ελληνικό super puma
- Ανδρέας Κονάνος: Πάει για... life coach ο πρώην ιερέας που παραιτήθηκε
- Μπαμπάς θα παντρευτεί τον πρώην σύντροφο της κόρης του
- Θετική στον κορονοϊό η Αγγελική Ηλιάδη - «Σκέφτομαι πόσο αντιδραστική ήμουν»
- Παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ζητούν οι λογιστές
- Κιμ Γιονγκ Ουν: «Κατατρόπωσε» τις φήμες ότι είναι σε κώμα και έκανε συνεδρίαση για τον κορωνοϊό
- Οι ειδικότητες της Πληροφορικής Επιστήμης που θα γίνουν ανάρπαστες στο μέλλον
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Blueskytv
- Τελευταία Νέα Blueskytv
- Στην Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση των συμφωνιών για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία
- Δείτε τι καιρό θα κάνει σήμερα Τετάρτη 26 Αυγούστου
- ΠΑΟΚ – Μπεσίκτας 3-1: Τζόλης ο τουρκοφάγος έδωσε την πρόκριση
- Γ. Βρούτσης: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας
- Βουλγαρία: Ρεκόρ θανάτων από τον κορωνοϊό – 99 κρούσματα σε 24 ώρες
- Νίκος Χαρδαλιάς: Δεν εφησυχάζουμε ούτε μια στιγμή
- Ν. Δένδιας: Κανένας διάλογος υπό το καθεστώς απειλών
- 168 νέα κρούσματα του κορωνοϊού και ένας ακόμα θάνατος το τελευταίο 24ωρο
- Δείτε τώρα ζωντανά την ενημέρωση για την επιδημία από το υπ. Υγείας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ψηφιακή επίσπευση της εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε παρόχους υγείας
- «Τουρκική παρενόχληση» κατά την επιχείρηση διάσωσης στη Χάλκη
- Κικίλιας: Πρέπει να είμαστε σοβαροί – Πιεζόμαστε με τον κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα
- Τατιάνα Στεφανίδου: «Αθάνατη Ελληνίδα μάνα» στο Λονδίνο! Γιατί ταξίδεψε στην βρετανική πρωτεύουσα;
- Χάρι Μαγκουάιρ: Η πρώτη αντίδρασή του μετά την απόφαση περί ενοχής του – «Η αλήθεια δεν κρύβεται»
- Χάλκη: Με λέιζερ προσπάθησαν να...«βοηθήσουν» Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας οι Τούρκοι
- Αντετοκούνμπο για το βραβείο του κορυφαίου αμυντικού: Τα καλύτερα δεν ήρθαν ακόμη
- Ασκηση «ευνομία»: Φράγμα προστασίας υψώνουν στην αν. Μεσόγειο Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία
- Τα ζώδια για σήμερα Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
- Συναγερμός στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας για πιθανό κρούσμα κορωνοϊού σε κρατούμενο