Βρέθηκαν τα αίτια για την κατολίσθηση του ορυχείου στο Αμύνταιο της Δυτικής Μακεδονίας (pics)

Ολοκληρώθηκε το πόρισμα της ανεξάρτητης τριμελούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, για την κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου, που είχε συσταθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Επιτροπή είχε συσταθεί με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη, τον περασμένο Ιούνιο, αμέσως μετά την κατολίσθηση, στις 10 Ιουνίου 2017, με αποκλειστικό αντικείμενο τη σύνταξη πραγματογνωμοσύνης για τη διερεύνηση σε βάθος των αιτιών και των συνθηκών, κάτω από τις οποίες συνέβη το συγκεκριμένο

γεγονός.

Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, από τη λεπτομερή επισκόπηση και ανάλυση των πολυάριθμων στοιχείων που παραχωρήθηκαν στην Επιτροπή προέκυψε ότι η κατολίσθηση οφείλεται σε συνδυασμό της δυσμενούς επιρροής των εξής κύριων παραγόντων:

Την παρουσία στρώσεων υλικών με χαμηλή αντοχή εντός των γεωλογικών σχηματισμών που περιβάλλουν το κοίτασμα του λιγνίτη.

Την παρουσία ρηγμάτων που καθόρισαν μερικώς και χωρίς να ενεργοποιηθούν τη γεωμετρία της κατολίσθησης.

Την παρουσία (υπό πίεση) υπόγειων υδροφορέων κάτω από το δάπεδο του ορυχείου. Την τμηματική ανάπτυξη υδατικών πιέσεων από την εισροή υδάτων στα ρήγματα και τις ρωγμές του περιβάλλοντος του ορυχείου.

Τα συγκεκριμένα ύδατα προέρχονται κυρίως από τον επιφανειακό υδροφορέα αλλά και δευτερευόντως από τα όμβρια ύδατα.

Τη γεωμετρία και τις επιμέρους κλίσεις του μετώπου εξόρυξης.

Η Επιτροπή επισημαίνει καταλήγοντας ότι, η ύπαρξη των προαναφερόμενων παραγόντων ήταν υπό συνεχή διερεύνηση, ωστόσο, δεν είναι πάντα εφικτή η ρεαλιστική εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων κατά την περίπτωση σύγχρονης και συνδυασμένης δράσης αυτών.

Το πολυσέλιδο πόρισμα διαβιβάσθηκε στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στις δικαστικές αρχές που ανέλαβαν τη διερεύνηση του συμβάντος.

Υπενθυμίζεται ότι τον περάσμενο μήνα ολοκληρώθηκε και το πόρισμα της επιτροπής εμπερογνωμώνων που συγκρότησε η ΔΕΗ για την κατολίσθηση στο Ορυχείο του Αμύνταιο.

Σύμφωνα με αυτό

1. Η κατολίσθηση προκλήθηκε από συρροή πολλών παραγόντων και συγκεκριμένα:

συνδυασμός της στροφικής λειτουργίας του δυτικού τμήματος του Ν/Δ πρανούς και της μέσης κλίσης βύθισης της βάσης των λιγνιτικών στρώσεων προς τα Β/Δ.

ενεργοποίηση των δύο κρασπεδικών ρηγμάτων, της Βεγορίτιδας και (κυρίως) των Αναργύρων.

πλήρωση με νερό της σημαντικής ρωγμής που εμφανίστηκε στις 15-05-2017 στη στέψη του δυτικού τμήματος του Ν/Δ πρανούς, και επεκτάθηκε στο σύνολο της στέψης του πρανούς.

2. Πρόκειται περί μη τυπικού φαινομένου, με την έννοια ότι δεν οφείλεται σε συνήθεις παράγοντες κατολισθήσεων στα Ορυχεία όπως ή κλίση πρανούς, υδατικές πιέσεις εντός του πρανούς, έλλειψη στήριξης του πρανούς μέσω εσωτερικής απόθεσης αγόνων και τέφρας.

3. Ο οικισμός των Αναργύρων επηρεάζεται από τις διαδοχικές ενεργοποιήσεις του τεκτονικού ρήγματος που διέρχεται διαμέσου αυτού.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο κατέγραψε τη διάρρηξη σε ζαχαροπλαστείο στη Μενεμένη – Δείτε το

BLUE SKY | Τα καλύτερα έρχονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα