ΥΠΠΟ: Έρχεται στο φως το λατρευτικό κέντρο της αρχαίας Ελίκης
Συνεχίστηκε και κατά το 2023 η διεπιστημονική αρχαιολογική έρευνα στο ιερό των Γεωμετρικών και Αρχαϊκών Χρόνων στα Νικολέικα Αιγιάλειας, τεκμηριώνοντας περαιτέρω τις διαφορετικές χρονολογικές φάσεις του λατρευτικού κέντρου της αρχαίας πόλης Ελίκης που καταστράφηκε από τον σεισμό το 372/3 π.Χ. Η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο πενταετούς ερευνητικού προγράμματος της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση των Δρ Ερωφίλης Κόλια, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και Δρ Αναστασίας Γκαδόλου, Γενικής Δ/ντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Βόρεια
Συγκεκριμένα κατά την πρόσφατη έρευνα, που διενεργήθηκε από τις 2 Μαΐου έως τις 23 Ιουνίου 2023, εντοπίστηκαν δύο κτήρια βορείως του αψιδωτού ναού. Το αρχαιότερο οικοδόμημα, που χρονολογείται στον 8ο αι. π.Χ., είναι επίσης αψιδωτό και έχει προσανατολισμό Β–Ν –διαφορετικό, δηλαδή, από τον αψιδωτό ναό του τέλους του 8ου αι. π.Χ. που έχει προσανατολισμό Α–Δ- το δε μήκος του υπολογίζεται σε τουλάχιστον 18-20 μ. Αποκαλύφθηκε ο ανατολικός τοίχος του και η γένεση της αψίδας προς Ν, καθώς και τμήματα δαπέδων από πατημένο χώμα, που ανήκουν σε τρεις αλλεπάλληλες φάσεις χρήσης του.
Σε ψηλότερο επίπεδο κατά 0,80/1,00 μ. εντοπίστηκε το λίθινο θεμέλιο ναόσχημου κτηρίου του 7ου/6ου αι. π.Χ., καθώς και λίθινες τετράπλευρες βάσεις, που πιθανώς ανήκουν στην κεντρική κιονοστοιχία του, και τμήμα του δαπέδου του από πατημένο χώμα. Κατά την ανασκαφή του ήρθε στο φως κεραμική, κυρίως της αρχαϊκής εποχής, πήλινα ειδώλια, καθώς και χάλκινη κεφαλή φιδιού. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ο εντοπισμός ενός πήλινου φτερού μυθικής μορφής, σφίγγας ή Γοργόνας, ενός ακόμη αρχιτεκτονικού αναγλύφου του 6ου αι. π.Χ., που βρέθηκε την τελευταία ημέρα της ανασκαφής σε τετράγωνο ανατολικά των παραπάνω οικοδομημάτων και που ανήκει στον αετωματικό διάκοσμο ναού του α΄ μισού του 6ου αι. π.Χ..
Επίσης, στα ανασκαφικά τετράγωνα ανατολικά των οικοδομημάτων, ήρθε στο φως μεγάλη ποσότητα κεραμικής που χρονολογείται στον 8ο και 9ο αι. π.Χ, πιστοποιώντας την λατρευτική χρήση του χώρου ήδη από το 850 π.Χ. Στα αναθήματα προς την θεότητα που ήταν αφιερωμένος αυτός ο ιερός τόπος συγκαταλέγονται πήλινα και χάλκινα ειδώλια, από τα οποία ξεχωρίζει το χάλκινο ειδώλιο ζώου, πιθανώς σκύλου, πήλινοι τροχοί αμαξών, χάλκινες πόρπες και περόνες (εξαρτήματα στερέωσης των ενδυμάτων), αλλά και σιδερένια όπλα, ενώ ενδιαφέρον είχε η αποκάλυψη μίας χρυσής ψήφου (εξάρτημα περιδεραίου), εύρημα σπάνιο στα ιερά της Αιγιάλειας.
Μεταξύ των κτηριακών καταλοίπων πιστοποιήθηκε, τόσο με βάση τις παρατηρήσεις στο πεδίο (μακροσκοπικά) όσο και μέσω εργαστηριακών αναλύσεων (συλλογή δειγμάτων από τα αρχαιολογικά στρώματα, μετά από κατάλληλη επεξεργασία και μικροσκοπική μελέτη από την γεωαρχαιολόγο της επιστημονικής ομάδας Δρ Μ. Γκούμα, πλήθος πλημμυρικών επεισοδίων, ένα φαινόμενο συχνό στην περιοχή ακόμα και στους νεότερους χρόνους (1940-1950), όπως μας πληροφόρησαν και οι κάτοικοι του χωριού. Το γεγονός ότι παρόλο του ότι η περιοχή απειλείτο από συχνές φυσικές καταστροφές στην αρχαιότητα, δεν εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους, που συνέχιζαν να επισκευάζουν τα κτήρια ή να κτίζουν καινούργια, αντικατοπτρίζει και πιστοποιεί την επιθυμία αλλά και την αγωνία τους να διαφυλάξουν τον τόπο ο οποίος θεωρούμε ότι αποτελούσε το λατρευτικό κέντρο της Ελίκης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της φετινής ανασκαφικής έρευνας, πέρα από την κύρια λατρευόμενη θεότητα -η οποία θεωρούμε ότι ήταν ο Ποσειδώνας, καθώς σχετίζεται με τα άλογα και τους ιππικούς αγώνες- προκύπτουν ενδείξεις και για τη λατρεία μίας δεύτερης θεότητας, στην ταυτότητα της οποίας θα καταλήξουμε, αφού προηγηθεί η τεκμηρίωσή της μέσω της μελέτης των αναθημάτων.
Οι λατρευτικές πρακτικές περιελάμβαναν θυσίες ζώων κυρίως αιγοπροβάτων και αιγοειδών, αλλά και χοίρων σύμφωνα με τα συμπεράσματα του αρχαιοζωολόγου, Δρ Γ. Καζαντζή, επιστημονικού συνεργάτη της ανασκαφής, που μελέτησε το ανασκαφικό υλικό. Η μελέτη αρχαίων φυτικών καταλοίπων που ήρθαν στο φως κατά την επίπλευση των χωμάτων της ανασκαφής διεξάγεται από την καθηγήτρια αρχαιοβοτανολογίας Ε. Μαργαρίτη και την μεταδιδακτορική ερευνήτρια Δρ Κ. Τσίρτση στο Ινστιτούτο της Κύπρου και πιστοποίησε για μία ακόμα χρονιά τη μεγάλη ποσότητα καρπών σταφυλιών που αντικατοπτρίζει τη σημασία του οίνου για τις λατρευτικές πρακτικές στο ιερό.
Η σχεδιαστική και φωτογραμμετρική αποτύπωση όλων των ανασκαφικών στρωμάτων πραγματοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Β. Μαλκάκη και την τοπογράφο Μ. Σκαμαρτζάνη διασφαλίζοντας την πλήρη αρχαιολογική τεκμηρίωση.
Στην φετινή ανασκαφική έρευνα συμμετείχαν οι αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού Γ. Ήβου, Π. Σκιαδοπούλου και Σ. Στουγγιώτη, καθώς και δέκα μεταπτυχιακοί φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, των Παν/μίων Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης και Πελοποννήσου και της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η συντήρηση των ευρημάτων πραγματοποιείται από τον Βασίλη Κύρκο και τη Λουκία Βούζα, συντηρητές του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας, ενώ σημαντική ήταν η υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαϊας, αλλά και η οικονομική και υλική συνδρομή της ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, του ΟΠΑΚΕ του ομίλου ΟΤΕ και της εταιρείας SingerFrance.
ΥΠΠΟ: Έρχεται στο φως το λατρευτικό κέντρο της αρχαίας Ελίκης on BLUE SKY.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τραγωδία στη Φωκίδα: Γυναίκα κάηκε ζωντανή στο αυτοκίνητό της μετά από τροχαίο μπροστά στα μάτια της κόρης της
- Τουρίστες κατά 5άστερου ξενοδοχείου: Είχε αρουραίους, κολλήσαμε γαστρεντερίτιδα
- Αυτό είναι το πιο έξυπνο ζώδιο, σύμφωνα με τους αστρολόγους
- Νεκρός 50χρονος λουόμενος σε παραλία της Χαλκιδικής
- Αυτή η διαφορά στο ζευγάρι αυξάνει τις πιθανότητες διαζυγίου
- Τουρίστες καταγγέλλουν 5άστερο ξενοδοχείο στην Κεφαλονιά – «Κολλήσαμε γαστρεντερίτιδα, απαράδεκτες οι συνθήκες»
- Μία έξυπνη ιδέα για pick-up πολλών χρήσεων από την Toyota
- Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Καίγονται τα πρώτα σπίτια στο Δωρικό
- Στις πρώτες κοινές φωτογραφίες Μόργαν - Βαλαβάνη την καρδιά της Ευρυδίκης «έκλεψε» ο κούκλος Γιάννης
- Πομπηία: Υπνοδωμάτιο 2.000 ετών που χρησιμοποιούσαν σκλάβοι βρέθηκε από αρχαιολόγους (εικόνες)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Blueskytv
![ΥΠΠΟ, Έρχεται, Ελίκης,yppo, erchetai, elikis](https://images32.inewsgr.com/5001/50015694/yppo-erchetai-sto-fos-to-latreftiko-kentro-tis-archaias-elikis-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Blueskytv
- ΥΠΠΟ: Έρχεται στο φως το λατρευτικό κέντρο της αρχαίας Ελίκης
- Β. Κικίλιας: Εφιστώ την προσοχή όλων – Πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα
- Στους 32 οι νεκροί από την φονική έκρηξη στη Δομινικανή Δημοκρατία
- Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Δευτέρα
- Συνετρίβη στη Σελήνη το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25
- Αλεξανδρούπολη: Σε τρία μεγάλα μέτωπα η μάχη με τις φλόγες
- Τεράστια πυρκαγιά μαίνεται στην Τενερίφη: 26.000 απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους
- Αδήλωτη εργασία: Έλεγχοι με τον υπολογιστή στο χέρι
- “Πρόβλημα” στο ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 λίγο πριν προσεδαφιστεί στην Σελήνη
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 25 Αυγούστου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τροχαίο στη Φωκίδα: Εγκλωβίστηκε στο όχημά της η 67χρονη – Στο μπροστινό αυτοκίνητο η κόρη της
- Νέα Φιλαδέλφεια: Αναγνώρισαν Έλληνες χούλιγκαν οι αστυνομικοί – Συμμετείχαν στα επεισόδια
- Κατερίνα Ζαρίφη: Ο καθένας φτιάχνει τη ζωή που του ταιριάζει
- Βραζιλία: Νεκροί επτά φίλαθλοι της Κορίνθιανς, μετά από ανατροπή λεωφορείου [βίντεο]
- Ο Μπέρενς «καθάρισε» για την Ουνιόν
- Ταυτοποιήθηκαν Έλληνες χούλιγκαν για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια
- Τραγωδία στη Χαλκιδική: Πνίγηκε 50χρονος σε παραλία της Ολυμπιάδας
- Νέα Φιλαδέλφεια: Ταυτοποιήθηκαν 10 άτομα που συμμετείχαν στη φονική επίθεση -Αναζητούνται κι άλλοι Κροάτες
- Κικίλιας για φωτιές: Εφιστώ την προσοχή όλων
- Πήλιο: Κινηματογραφική καταδίωξη και επεισοδιακή σύλληψη του οδηγού