14 μέρες προθεσμία για να ελεγχθεί ο κορονοϊός

14 μέρες προθεσμία για να ελεγχθεί ο κορονοϊός11.03.2020Ρεπορτάζ

Η πιο κρίσιμη περίοδος για τη χώρα! Απαιτείται ψυχραιμία
Κλείνουν από σήμερα σχολεία και φροντιστήρια
Παραμένουν όμως ανοιχτοί οι υπόλοιποι χώροι για τις παιδικές δραστηριότητες

Η Θέση μας: Αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τις κρίσεις

Σαρωτικές, αλλά αναμενόμενες πρέπει να θεωρούνται οι εξελίξεις που έρχονται για τη χώρα λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Χθες τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας αποφάσισαν το κλείσιμο όλων των δομών εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στόχος του έκτακτου αυτού μέτρου είναι να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους γονείς. 

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία -δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια-, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα φροντιστήρια, τα κέντρα ξένων γλωσσών, τα ΙΕΚ, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και η ΑΣΠΑΙΤΕ τις επόμενες 14 ημέρες. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί από σήμερα και θα ισχύει έως τις 31 Μαρτίου.

Εως τότε οι αρμόδιες Αρχές θα καθορίσουν, ανάλογα και με την εξέλιξη της διασποράς της νόσου, αν το προληπτικό «λουκέτο» θα σταματήσει σε εκείνο το χρονικό σημείο ή αν θα χρειαστεί να παραταθεί. Στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών ήδη μελετούν τρόπους για να συνεχιστεί κανονικά το έργο τους με τη χρήση τηλεκπαίδευσης, ενώ πριν από λίγες ημέρες το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του δήλωσε έτοιμο να προσφέρει τεχνογνωσία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε όποια εκπαιδευτική βαθμίδα τού ζητηθεί.

Τηλεφωνικά οι έλεγχοι προόδου

Ο κορονοϊός, όμως, πλήττει και τους μαθητικούς αγώνες, ακόμα και την επίδοση των ελέγχων. Με εγκύκλιο το υπουργείο Παιδείας καλεί τους γονείς μαθητών και μαθητριών που φοιτούν στο νηπιαγωγείο και στην α΄ και τη β΄ τάξη του δημοτικού να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους διδάσκοντες προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των τέκνων τους.

Για τους μαθητές που φοιτούν στη γ΄, δ΄, ε΄ και στ΄ τάξη οι σύλλογοι διδασκόντων θα παραδίδουν τους ελέγχους προόδου του δεύτερου τριμήνου σε έναν κλειστό και σφραγισμένο φάκελο, στην τσάντα κάθε μαθητή, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία γονέων και κηδεμόνων στο σχολείο. Επίσης, αναστέλλονται οι πανελλήνιοι μαθητικοί αγώνες. Τα δε πανεπιστημιακά ιδρύματα, πέραν του υποχρεωτικού μέτρου να κλείσουν τις επόμενες ημέρες για προληπτικούς λόγους, αναβάλλουν και όλες τις εκδηλώσεις τους.

Κρούσμα σε μαθητή

Μαθητής σχολείου της Αττικής φέρεται ότι έχει διαγνωστεί με κορονοϊό. Ο μαθητής φέρεται ότι συμμετείχε σε εκδήλωση που έγινε στο υπουργείο Παιδείας για το bullying. Το σχολείο του μαθητή περιλαμβάνεται στη λίστα των δομών που έχουν κλείσει, ενώ ιχνηλατούνται όλες οι επαφές του. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε κάποιο μέλος του προσωπικού της κεντρικής υπηρεσίας του, ωστόσο όσοι υπάλληλοι ενδεχομένως βρέθηκαν μέσα ή κοντά στην αίθουσα όπου έγινε η εκδήλωση έχουν λάβει ήδη οδηγίες επιτήρησης της υγείας τους.

Ιδιαίτερα κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για την Ελλάδα

Ιδιαίτερα κρίσιμες για τη χώρα μας, όσον αφορά την εξάπλωση του κορονοϊού, θα είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Γιώργο Σουρβίνο. Οπως εξήγησε μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, σε λίγο καιρό η ιχνηλάτηση δεν θα έχει κανένα νόημα και η ακριβής καταγραφή των κρουσμάτων θα γίνεται καθαρά για επιδημιολογικούς λόγους.

Όσον αφορά τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα, των οποίων η προέλευση δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί, ο ίδιος ανέφερε ότι ενδέχεται να οφείλονται σε έναν «υπόγειο» τρόπο μετάδοσης του ιού. «Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι λεγόμενοι ασυμπτωματικοί, εκείνοι δηλαδή που είναι φορείς του ιού και μπορούν να τον μεταδώσουν, χωρίς ωστόσο οι ίδιοι να παρουσιάσουν συμπτώματα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξει το μέτρο μιας πιο αυστηρής καραντίνας, όπως στη γειτονική Ιταλία, είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει, εξαρτάται πώς θα επιτηρείται η διασπορά, εάν έχουμε συγκεκριμένους νομούς ή θα έχουμε γενικευμένη διασπορά, θα υπάρξουν τα αντίστοιχα μέτρα. Δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει αυτό και γι' αυτό συνεδριάζει η επιτροπή καθημερινά».

Τέλος, επισήμανε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας. «Ισως φαίνονται απλοϊκά, αλλά παρέχουν πολύ περισσότερη προστασία απ' ό,τι φαντάζεται κανείς. Χρειάζεται πολύ συχνό πλύσιμο χεριών, αποφεύγουμε χώρους με συγχρωτισμό και δεν φέρνουμε ποτέ τα χέρια κοντά σε στόμα, μύτη και μάτια».

Keywords
Τυχαία Θέματα