Kεραυνοί κατά Ευρώπης, συστάσεις στον Μητσοτάκη

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί (σε άλλο μήκος κύματος από τον Κυριάκο) άσκησαν σφοδρή κριτική στις Βρυξέλλες «που παραπαίουν»…

Mηνύματα για τα Ελληνοτουρκικά προς συμμάχους ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί μοιρασιά στο Αιγαίο με την Τουρκία, σαφείς συστάσεις στην κυβέρνηση να μη δεχτεί καμία λύση-πακέτο, αποστάσεις από βασικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και σκληρή κριτική

προς τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση άσκησαν χθες με τις ομιλίες τους στο Ζάππειο Μέγαρο για την επέτειο 44 χρόνων από την είσοδο της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι ωστόσο εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα εξασφαλίσει άλλη μία εκλογική νίκη και βιώσιμη κυβέρνηση.

«Τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί» είπε ο Κ. Καραμανλής. Ωστόσο, αναφερόμενος στην Τουρκία, έστειλε σαφές μήνυμα και στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. «Η Ελλάδα παγίως είναι έτοιμη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Ολα τα άλλα θέματα που εγείρει η Τουρκία είναι λυμένα και διευθετημένα από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες» είπε, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε πως «πολύ ορθώς πράξατε, κ. πρωθυπουργέ, που πολύ πρόσφατα το τονίσατε και πάλι». Υποστήριξε, όμως, πως «είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι τυχόν υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις θα λύσουν το πρόβλημα. Ή ακόμα χειρότερα ότι μια λύση-πακέτο, όλων των διεκδικήσεων δηλαδή που αυθαιρέτως και μονομερώς προβάλλει η Τουρκία, συνιστά ρεαλιστική προσέγγιση». «Καμία Χάγη για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και εθνικής κυριαρχίας, καμία συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση, με την ανακήρυξη των 12 ναυτικών μιλίων» τόνισε ο Κώστας Καραμανλής. Εκφράζοντας τη διαφωνία του απέναντι στην πολιτική κατευνασμού, είπε πως «δεν μπορεί η Ευρώπη να δέχεται απειλές χρήσης βίας κατά του ίδιου του εδάφους της ή να εκπέμπει μηνύματα κατευνασμού έναντι των ηγεμονικών επιδιώξεων της Τουρκίας».

Μιλώντας για την Ε.Ε., είπε ότι «δυστυχώς, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών ηγετών» και υπογράμμισε πως «κοντόφθαλμες πολιτικές υπαγορευόμενες από στενά συμφέροντα κρατών-μελών υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια». Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, η Ε.Ε. επέδειξε μειωμένα ανακλαστικά στην αντιμετώπιση κρίσεων, και έχει οδηγήσει σε υποχώρηση της προοπτικής για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ υποστήριξε ότι «η συνταγή που επέβαλε στην Ελλάδα στην οικονομική κρίση πέρα από συγκεκριμένα αυτονόητα και υπερήμερα μέτρα, ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς παραδειγματισμό άλλων». Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ότι η Ευρώπη αντί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση διεξόδου, άγεται και φέρεται αμήχανη και συρόμενη από επιλογές τρίτων.

Αιχμηρός, όμως, για την Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν και ο Αντώνης Σαμαράς. Μίλησε για σοβαρές αποκλίσεις και ατελείωτες τριβές στη σημερινή Ε.Ε., και κατηγόρησε ευθέως τη Γερμανία ότι ενώ στήριζε την εγκατάλειψη της ενέργειας από τον άνθρακα, στη συνέχεια εγκαινίασε λιγνιτικά εργοστάσια στην ίδια την επικράτειά της. «Ολα αυτά δεν φωτογραφίζουν καμία Ενωμένη Ευρώπη, οπότε πώς λοιπόν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα η σύγκλιση σε αμοιβές, σε δημοσιονομικές πολιτικές, σε οτιδήποτε;» διερωτήθηκε και άσκησε κι αυτός κριτική στην Ευρώπη για «λάθος» Μνημόνια, ενώ έκανε ειδική μνεία στα κυριαρχικά δικαιώματά μας σε ό,τι αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη. «Εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ελληνική ΑΟΖ. Δεν θα τα… μοιράσουμε με την Τουρκία» είπε και υπενθύμισε πως η Τουρκία εδώ και 50 χρόνια έχει εισβάλει στην Κύπρο και εξακολουθεί να κατέχει παράνομα έδαφός της.

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας ότι η Ευρώπη, αντί να στηρίζει την Ελλάδα, την πιέζει για εθνικές παραχωρήσεις, τις οποίες δεν ζήτησε από καμιά άλλη χώρα-μέλος. «Οπως η Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει ήδη δημιουργήσει νέα προβλήματα και νέα αδιέξοδα στα Βαλκάνια. Ή όπως οι λεγόμενες “Πρέσπες του Αιγαίου”, που κάποιοι φαίνεται να ετοιμάζουν… Και που, βέβαια, δεν θα τους περάσει» δήλωσε.

«Πίσω δεν γυρίζουμε με τίποτα, μετά την 21η Μαΐου θα πάμε μόνο μπροστά» επεσήμανε ο Αντώνης Σαμαράς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε κοινωνικά ζητήματα, στέλνοντας και μήνυμα στην κυβέρνηση. «Αντί να στηρίζουμε τους νέους μας να κάνουν παιδιά, προσπαθούμε να εισάγουμε παράνομους απέξω! Πολλοί των οποίων αρνούνται να ενσωματωθούν. Ομως, κι αυτό διαλύει την Ευρώπη! Σήμερα υπάρχει και η λεγόμενη “αποδόμηση”, το γκρέμισμα όσων συνιστούν την κοινή κληρονομιά μας. Οπου τα ιερά πρόσωπα της Μάνας και του Πατέρα υποβιβάζονται σε απρόσωπους αριθμούς: “Γονέας 1 και Γονέας 2”. Αυτό δεν είναι Ευρώπη!» είπε.

Ζάππειο: «Ανοιγμα» Μητσοτάκη στην καραμανλική πτέρυγα

Με άνοιγμα στην καραμανλική πτέρυγα του κόμματος εγκαινίασε την εκδήλωση της Ν.Δ. για την Ημέρα της Ευρώπης ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτό). «Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, στον ίδιο χώρο γιορτάζαμε τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, την πιο σημαντική μας επιλογή στη μεταπολιτευτική μας Ιστορία. Ο διορατικός Κωνσταντίνος Καραμανλής πρόταξε την εθνική πτυχή του εγχειρήματος» ανέφερε.

«Παραμένουμε αταλάντευτα στην επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή» διακήρυξε και, επιδαψιλεύοντας κολακευτικά σχόλια για τους προκατόχους του, πρόσθεσε ότι οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς παρέμειναν σταθεροί στην επιλογή αυτή, χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος. Ηταν ευδιάκριτη η προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη για την ανασύσταση του μετώπου «Μένουμε Ευρώπη», ιδίως όταν αναφέρθηκε εκτενώς στα οφέλη από την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Να σημειώσω τη σταθερή προσήλωση της Ν.Δ. στην Ευρώπη, πέρα από τα κομματικά όρια. Η πολιτική της παράταξης ήταν, είναι και θα είναι πολιτική αρχών» είπε και, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ , τόνισε πως «ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός λίγο έλειψε να γκρεμίσει σε μερικές εβδομάδες όσα χτίζαμε επί δεκαετίες, το 2015».

Σε αντιδιαστολή με τον πολιτικό του αντίπαλο Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε στη συνέχεια: «Πήγα και εγώ στις Βρυξέλλες. Διαπραγματεύτηκα 5 ώρες και έφερα 31 δισ. Αναδειχθήκαμε πρωταθλητές και στην καθιέρωση πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον ούτε στο 2015 ούτε στο 2012 ούτε στο 2010, όταν μας επιβλήθηκαν λανθασμένες συνταγές». Απευθυνόμενος εξάλλου στο σκληροπυρηνικό κομματικό ακροατήριο τόνισε: «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πλέον τέτοιες συνταγές και κανείς πλέον δεν θα μπορεί να μας κουνήσει το δάχτυλο ότι δήθεν δεν ακολουθούμε ευρωπαϊκές υποδείξεις, όταν έχουμε επιδόσεις πολύ καλύτερες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Φυλάξαμε τα σύνορά μας και εξηγήσαμε στην Ευρώπη ότι είναι ευρωπαϊκά. Ηρθε η ώρα η Ευρώπη να πληρώσει και αυτή για τον φράχτη που θα κατασκευάσουμε στον Εβρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα