Mε σκληρό πρόσωπο επέστρεψαν οι δανειστές

Mε σκληρό πρόσωπο επέστρεψαν οι δανειστές24.09.2019Οικονομία

Με την ίδια εμμονή για λιτότητα άρχισε η νέα αξιολόγηση. Στο στόχαστρο, πλεονάσματα, ελαφρύνσεις, 120 δόσεις

Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Με νέα πρόσωπα στη σύνθεσή της, αφού, έπειτα από χρόνια, ο Ιρλανδός επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο έδωσε τη σκυτάλη στον Αυστριακό

Πολ Κούτος, αλλά με τη γνώριμη από παλιά άκαμπτη επιμονή τους, οι δανειστές ξεκίνησαν χθες τις επαφές τους με το οικονομικό επιτελείο για την ολοκλήρωση της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης (οι πρώτες συναντήσεις έγιναν με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη).

Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί και εξετάζονται λεπτομερώς ο Προϋπολογισμός του 2020 και οι φοροελαφρύνσεις, η ενέργεια, το αφορολόγητο, η νέα φορολογική κλίμακα και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις (120 δόσεις, πάγια ρύθμιση), με γνώμονα την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% και ανάπτυξη 3% το επόμενο έτος, που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνει τα βαριά χρέη της στους κατ' ευφημισμόν εταίρους.

Η διαπραγμάτευση, όπως αναγνωρίζουν στην οδό Νίκης, είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς η έκβασή της δεν θα καθορίσει μόνο το επίπεδο των διμερών σχέσεων της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές, αλλά, αν ευοδωθεί, η Αθήνα θα μπορέσει να εγγράψει τις επιστροφές 1,2 δισ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων στα έσοδα του Προϋπολογισμού, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το 2020.

Φορολογική κλίμακα

Υπενθυμίζεται ότι η νέα φορολογική κλίμακα με την οποία θα φορολογηθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες περιλαμβάνει μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22% σήμερα για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ.

Οι ενστάσεις των δανειστών επικεντρώνονται στην εισπρακτική αποδοτικότητα των 120 δόσεων, η οποία μέχρι στιγμής δεν είναι ενθαρρυντική. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, σε σύνολο 4.000.000 οφειλετών, σχετικές αιτήσεις -και ενώ η προθεσμία εκπνέει σε λίγες ημέρες- έχουν υποβάλει λιγότεροι από 90.000 φορολογούμενοι, και από αυτούς μονάχα οι μισοί κέρδισαν την ευνοϊκή ρύθμιση.

Διαφορά προσέγγισης διαπιστώνεται και στις πάγιες οφειλές. Η τρέχουσα ρύθμιση καθιερώνει έως 12 μηνιαίες δόσεις για τακτικές φορολογικές οφειλές και έως 24 δόσεις για έκτακτες οφειλές. Οι δανειστές, όπως φαίνεται, θα συναινέσουν στην αύξησή τους σε 24 και 48 αντίστοιχα, υπό τον όρο ότι θα τεθούν δρακόντειες προϋποθέσεις.

Εστία τριβών παραμένουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, για την αποπληρωμή των οποίων ο υπ. Οικονομικών παρουσίασε σχέδιο, και η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να αποφύγει τσουνάμι πλειστηριασμών, που θα προκαλέσει στη χώρα «ισπανικό πυρετό».

Μένει να πειστούν και οι δανειστές, οι οποίοι θα βγάλουν την ετυμηγορία τους στο τέλος Νοεμβρίου προκειμένου να συζητηθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα